2014-12-12 10:15:05
Φωτογραφία για Απαραίτητες προετοιμασίες για ταξίδι σκύλου με το αμάξι!
Επειδή δεν τα πάει κάθε σκύλος καλά με την εκδρομή / ταξίδι ή κάποιο σκέλος αυτής / ου, όπως το κομμάτι μεταφοράς στον προορισμό, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει ο σκύλος μας με αμάξι πέρα από ότι θα πρέπει να... οπλιστούμε με υπομονή, χρειάζεται να προσπαθήσουμε η μετάβαση του να είναι όσο λιγότερο αγχώδες γίνετε, αυτό είναι κάτι που υπονοεί ότι η συμπεριφορά του ενδέχεται να αλλάξει, δηλαδή να γίνει πιο επιθετικό, ανυπάκουο, περίεργο, ανήσυχο κ.ο.κ .

Γενικά άσχετα με το αν θα τον πάρουμε μαζί μας στο ελεύθερο κάμπινγκ ή σε κάποια πεζοπορία στο βουνό . Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να γνωρίζει πως να μεταφέρει με το αμάξι το σκύλο του με ασφάλεια

Ας δούμε μερικά χρήσιμα πράγματα που τα προτείνουν εκπαιδευτές, κτηνίατροι αλλά και ιδιοκτήτες σκύλων που είναι έμπειροι σε αυτό το κομμάτι, είτε γιατί παίρνουν το σκύλο τους διακοπές, είτε γιατί δεν θέλουν να τον αφήνουν στιγμή από δίπλα τους!


Προετοιμασία σκύλου για το ταξίδι

Πριν από το ταξίδι για την δικιά μας ευκολία αλλά και για λιγότερη ταλαιπωρία του σκύλου μας, θα πρέπει:

Να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο είναι μία καλή ιδέα, αφού καλό είναι να έχουμε ελέγξει ότι ο σκύλος μας δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και όχι μόνο.

Να τον έχουμε προετοιμάσει για την μεταφορά με το αμάξι, ειδικά αν είναι η πρώτη του φορά ή απλά έχει συνδυάσει αυτή την μεταφορά ως κάτι κακό, όπως με επίσκεψη στο κτηνίατρο ή για κούρεμα μιας και για τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι μία ευχάριστη εμπειρία, ακόμα και με την απομάκρυνση από την μητέρα του και τα αδελφάκια του.

Προσπαθήστε η πρώτη μετακίνηση του αγαπημένου σας φίλου να είναι αγκαλιά σε κάποιον για να νιώθει ασφάλεια. Μην το "πετάξετε" στο πορτ-μπαγκάζ, ούτε ελεύθερο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ή στο πάτωμα στη θέση του συνοδηγού, γιατί είναι επικίνδυνο να μπλεχτεί στα πόδια μας την ώρα που οδηγούμε.

Επίσης σημαντικό είναι σε περίπτωση που ο σκύλος μας έχει συμπτώματα ναυτίας να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε αν προκαλείτε από το άγχος του, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή σκύλων ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΡΙΑΝΤΗ, βάλτε τον μέσα στο αυτοκίνητο και καθυστερήστε να ξεκινήσετε. Αν δείτε ότι έχει σιελόρροια, τότε ο λόγος είναι το άγχος κι όχι η μετακίνηση.

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα,

ξεκινήστε να τον βάζετε 5 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς να το μετακινείτε και μετά παίξτε μαζί του.

Μετά από λίγες μέρες, οδηγήστε μικρές αποστάσεις για 5 λεπτά και πηγαίνετε κάπου το σκύλο για βόλτα ή για παιχνίδι, έτσι επιτυγχάνουμε το να το συνδυάσει με κάτι ευχάριστο.

Αργότερα, μεγαλώστε τη διάρκεια της αυτοκινητάδας μέχρι να το συνηθίσει. Όσο πιο νεαρός είναι ο σκύλος τόσο πιο εύκολα θα τα καταφέρετε.

Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που είναι η πρώτη φορά, θα μπορέσει να συνηθίσει-περιεργαστεί την διαδικασία αυτή, καθώς και θα δούμε τις αντιδράσεις του, αφού ίσως με την συμπεριφορά του μας αποτρέψει από το να τον πάρουμε μαζί μας, όσο περισσότερο εξοικειώνετε τόσο πιο πιθανό είναι να είναι ένα ήρεμο ταξίδι με το σκύλο μας, άρα και για εμάς που θέλουμε να πάμε για camping παρέα μαζί του.

Να τον κρατήσουμε με άδειο στομάχι από το βράδυ σε περίπτωση που ταξιδεύουμε πρωί

ή να του δώσουμε μηδαμινή τροφή γιατί σε πολλά σκυλιά το τελείως άδειο στομάχι έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Να του δώσουμε κάποιο χάπι λίγο πριν το ταξίδι, εφόσον το κρίνουμε απαραίτητο για να μειωθεί το άνχος του (π.χ κάποια ταμπλέτα με βαλεριάνα για σκυλιά ή κάτι αντίστοιχο που θα μας προτείνει ο κτηνίατρος μας) ή για να μην κάνει εμετό λόγο ναυτίας (π.χ δραμαμίνη η κάτι σχετικό για σκυλιά)

Να τον κουρέψουμε, φυσικά σε συνάρτηση ανάλογα την εποχή, προσοχή γιατί ακόμα και το καλοκαίρι δεν πρέπει να του κόψουμε το τρίχωμα τελείως ώστε να έχει και κάποια προστασία από την αντηλιά. Το κούρεμα είναι χρήσιμο για να μην γεμίζει με χόρτα, άμμους, χώματα και να μην ζεσταίνετε τόσο πολύ σε περίπτωση που η θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Ταξίδι - μεταφορά του σκύλου με αμάξι

Μετά από τις προετοιμασίες και τις εφαρμογές που έχουμε κάνει από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν και έχοντας φτάσει η ώρα της αναχώρησης μας για free camping ή πεζοπορία με το σκύλο μας, λίγο πριν μπούμε στο αμάξι πρέπει να τον πάμε μία βολτίτσα ώστε να είναι όσο πιο χαλαρός γίνετε, επίσης σε περίπτωση που θέλουμε και μπορούμε, να τον εξαντλήσουμε κατά την διάρκεια τις βόλτας αυτής, το αποτέλεσμα είναι ο σκύλος μας να μην έχει τόση ενέργεια ώστε να είναι πιο ήσυχος στο αμάξι.

Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να τηρούμε για την ασφάλεια και την άνεση και τον δύο μας. Μερικά από αυτά που πρέπει να έχουμε κατά νού είναι:

Ο σκύλος πρέπει να έχει επαρκή χώρο για να μην ταλαιπωρείται, όχι ότι δεν μπορούμε να τον στριμώξουμε, αλλά θα μας άρεσε εμάς ένα τέτοιο ταξίδι? Ειδικά αν πρόκειται για ελεύθερο κάμπινγκ μην του χαλάμε τις διακοπές, γιατί ενδεχομένως να θέλει και κάποιες στιγμές να προσαρμοστεί.

Nα είναι αποκλειστικά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, για να μην μπορεί να μπλεχτεί στα πόδια μας καθώς οδηγούμε. Είναι προφανές ότι αυτό το κάνουμε, για λόγους ασφάλειας. Μπορούμε να αγοράσουμε ειδικές ζώνες για σκυλιά ή κάποιο διαχωριστικό για να μην του επιτρέπετε η μετακίνηση από το πίσω μέρος προς το μπροστινό.

Σε περίπτωση που βάλουμε το σκύλο στο πορτπαγκαζ (προφανώς όχι σε αυτοκίνητο τύπου sedan), θα πρέπει να έχουμε βγάλει την εταζιέρα και να έχουμε βάλει μία ηλιοπροστασία ώστε να μην τον χτυπάει ο ήλιος άμεσα.

Τα παράθυρα πρέπει να είναι ανοιχτά τόσο ώστε να μην είναι δυνατόν να βγάλει το κεφάλι εκτός του αυτοκινήτου και παράλληλα να αερίζετε ο χώρος της καμπίνας, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα στα αυτιά του ή στα μάτια του, αλλά και να μην τραυματιστεί από κάποιο αντικείμενο, να μην δαγκώσει ή τρομάξει κάποιον που θα περνάει δίπλα μας εκείνη την στιγμή, εκτός αυτών του αποτρέπουμε να μπορεί να πηδήξει εκτός αυτοκινήτου επειδή κάτι μπορεί να του τράβηξε την προσοχή. Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε τα παράθυρα ανοιχτά θα πρέπει να έχουμε μια ειδική κατασκευή, που μοιάζει σαν πέργκολα που η τοποθέτηση και η αφαίρεση της είναι πολύ εύκολη και με αυτό τον τρόπο κρατάμε χαμηλή την θερμοκρασία της καμπίνας.

Καλό θα ήταν να μην τον αφήνουμε το σκύλο να κοιτάει από τα πλαϊνά παράθυρα, καθώς μπορεί να του προκληθεί ναυτία από την ταχύτητα που περνάνε οι εικόνες από το οπτικό του πεδίο, αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τοποθετώντας κάτι το οποίο να του περιορίζει την δυνατότητα να κοιτάει εκτός του παράθυρου, όπως τα μαύρα σκίαστρα-προστασία με τις βεντούζες που είναι σχεδιασμένα για τα πλαϊνά παράθυρα.

Κατά την έξοδο ή την είσοδο του σκύλου από το αμάξι, πρέπει να κρατάμε γερά το λουρί και γενικά να μην τον αφήνουμε λυτό, ειδικά σε σημεία που υπάρχει ροή από άλλα οχήματα.

Οι στάσεις για το ξεμούδιασμα και τις φυσικές ανάγκες του σκύλου μας, κρίνονται απαραίτητες και θα πρέπει να γίνονται περίπου κάθε 2-3 ώρες, φυσικά δεν πρέπει να παραλείπουμε να τον ενυδατώνουμε.

 Προσοχή να μην αφήνουμε τον σκύλο μόνο του μέσα στο αμάξι, αφού πέρα από το ότι μπορεί να κάνει ζημιές, μπορεί να πάθει κάποια θερμοπληξία σε πολύ λίγα λεπτά,

Καλό θα ήταν να ταξιδεύουμε τις διάρκεια της ημέρας που δεν έχει τις υψηλότερες θερμοκρασίες, για να είναι πιο άνετο το ταξίδι του.

Μην ξεχνάτε να επιβραβεύεται την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας με καλά λόγια, αφού έτσι θα εμψυχώνετε και θα κάθετε πιο ήσυχος.

Τέλος ότι και να έχετε κατά νου, free camping, πεζοπορία, διακοπές στο χωριό, κ.ο.κ.,

 μην αφήνετε το σκύλο σας πίσω, εξάλλου από τη στιγμή που τον υιοθετήσατε έχετε και καθήκοντα!

Είμαστε υπεύθυνοι για την ψυχική υγεία και ποιοτική ζωή του σκύλου μας

Καλό και ασφαλή ταξίδι με το σκύλο σας παρέα!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ... ΚΛΗΡΩΣΗ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ... ΚΛΗΡΩΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ