2012-04-30 16:05:09
Φωτογραφία για Τα κρυφά γκάλοπ
Έχει κολλήσει ο δικομματισμός

Την τρίτη θέση χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλα δείχνουν πως αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν καμιά σχέση με όλες τις προηγούμενες στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της χώρας. Όλα παραπέμπουν στο ότι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα αποτελέσουν ένα σοβαρό πλήγμα για τον δικομματισμό, ανεξάρτητα αν λόγω του εκλογικού συστήματος συγκεντρώσει αθροιστικά μια αριθμητική κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, αφού εκλογικά θα κυμανθεί κάτω από το 50%, που αποτελεί το όριο της πολιτικής νομιμοποίησης.

Πρόκειται για τις πιο «περίεργες» μεταπολιτευτικές εκλογές. Αυτό το σκηνικό κινούμενης άμμου, εκτός της επαπειλούμενης κατάρρευσης του δικομματισμού, κρύβει πολλά απρόοπτα, περιέχει πολλά στοιχεία εκπλήξεων, που είναι αδύνατον αυτήν τη στιγμή, μια εβδομάδα πριν από τις κρισιμότατες εκλογές, να προβλεφθεί το πώς θα εκδηλωθούν.

Είναι τόσο εκτός προβλέψεων η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, ένα εκρηκτικό μείγμα οργής, ανασφάλειας, φτώχειας, απόρριψης του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, ώστε θα παίζονται πολλά, πάρα πολλά, ως την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή.


Μάλιστα, έγκυροι αναλυτές επισημαίνουν πως, ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί exit poll (αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα η πραγματοποίησή του), είναι πολύ πιθανό να βγάλει άλλο αποτέλεσμα το πρωί κι άλλο το βράδυ!

Όταν το 2009 οι ποιοτικές μετρήσεις έδειξαν ότι περίπου το 10% του εκλογικού σώματος αποφάσισε για την τελική του επιλογή το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών, μπορεί εύκολα κάποιος να υπολογίσει τι υπάρχει περίπτωση να συμβεί φέτος, που οι εκλογές πραγματοποιούνται μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό.

Μετεκλογικά σενάρια

Αυτή η πρωτοφανής ρευστότητα, βέβαια, λειτουργεί ως καταλύτης και για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Είναι σαφές ότι στον βαθμό που η αυτοδυναμία θεωρείται μάλλον απίθανη, οι δανειστές, η «τρόικα» επιθυμούν μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το δεύτερο Μνημόνιο.

Ίσως με τη συμμετοχή ενδεχομένως κι άλλων κομμάτων, όπως του Κουβέλη και της Ντόρας και του Μάνου, εφόσον βέβαια μπουν στην επόμενη Βουλή.

Και αυτό είναι πολύ πιθανό, λόγω του εκλογικού συστήματος, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με πενήντα επιπλέον βουλευτές.

Είναι όμως εφικτό μια τέτοια κυβέρνηση να επιβιώσει για πολύ, όταν δεν θα έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση;

Από το επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, στον βαθμό που όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, είναι γνωστή η θέση πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, τότε θα πάει σε νέες εκλογές.

Η θέση αυτή λειτουργεί υπέρ της συσπείρωσης της ΝΔ, αλλά και της προσέλκυσης ψηφοφόρων από άλλους χώρους, που δεν θέλουν να υπάρξει αναβρασμός.

Αυτό κάνει και ο Β. Βενιζέλος για να αυξηθεί η δραματικά χαμηλή συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, επισείει τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και ζητά τα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν να έχουν αθροιστικά τουλάχιστον το 50% των ψήφων.

Επίσης, έχει προκύψει και η γνωστή αντιπαράθεση γύρω από το όνομα του πρωθυπουργού της επόμενης κυβέρνησης, με τους δύο αρχηγούς να επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων.

Πάντως, τελευταίες αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι:

• Είναι πλέον πολλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και υπουργοί, που δηλώνουν παρασκηνιακά ότι σε κυβέρνηση συνεργασίας θα αποδεχτούν για πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά.

Φυσικά, για τα μετεκλογικά σενάρια θα παίξουν ρόλο και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως:

– Η απόσταση του πρώτου κόμματος από την αυτοδυναμία. Διότι είναι άλλο το πρώτο κόμμα να έχει 32-33% (σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές) και άλλο να είναι κάτω από 30%, οπότε μάλλον δεν θα τολμήσει να προκαλέσει νέες εκλογές.

– Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Διαφορετικά θα τρέξουν οι μετεκλογικές εξελίξεις αν η διαφορά είναι 3-4 μονάδες και εντελώς διαφορετικά αν είναι πάνω από 5 μονάδες.

Πάντως, στην αντιπαράθεση γύρω από τις κυβερνητικές συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν μετά τις εκλογές μπήκε τις τελευταίες μέρες κι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε πιθανά σενάρια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με τη στήριξη και άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων (π.χ. των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καμμένου).

Και μπορεί να απορρίφθηκε η πρότασή του απ' όλους τους εν δυνάμει αποδέκτες, μπορεί να έγινε προσπάθεια να προβοκαριστεί από συγκεκριμένα ΜΜΕ, ωστόσο έγκριτοι αναλυτές και επικοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι ήταν μια έξυπνη πρωτοβουλία, που θέλει να φέρει στο προσκήνιο μια Αριστερά θέσης και όχι άρνησης.

Οι τελευταίες –έγκυρες...– προβλέψεις

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές που επεξεργάζονται τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης πάνω στα κυριότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και επιτελείς κομμάτων, οι εκτιμήσεις, που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με δημοσκοπήσεις, είναι οι εξής:

– Η ΝΔ φαίνεται να έχει μια μικρή ανάκαμψη της συσπείρωσής της, η οποία, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οφείλεται και στην παρέμβαση Καραμανλή.

– Το ΠΑΣΟΚ παραμένει «κολλημένο» σε πολύ χαμηλά επίπεδα συσπείρωσης και δεν «ξεκολλάει», παρά τις προσπάθειες του Βενιζέλου, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες εκτιμήσεις έχει υποστεί και μια μικρή μείωση των ποσοστών του.

– Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρείται από μια πρωτοφανή ανοργανωσιά, που σε συνδυασμό με τα τραγικά κυβερνητικά του πεπραγμένα το αφήνουν καθηλωμένο, παρά τη μείωση τις τελευταίες μέρες των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει πρόγραμμα για τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος σε ποιες πόλεις θα μιλήσουν, με αποτέλεσμα ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει!

– Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια αυξητική τάση και βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση. Εκτιμάται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει κερδίσει πόντους και από την άρνησή του να βγει στο Mega!

– Το ΚΚΕ εμφανίζεται στάσιμο.

– Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ εμφανίζουν πτωτικές τάσεις.

– Η Χρυσή Αυγή μπαίνει στη νέα Βουλή, όπως και οι Οικολόγοι-Πράσινοι, ενώ οριακά κινούνται ΛΑΟΣ (με πιθανότερο πάντως να μπει) και ΔΗΣΥ (με πιθανότερο να μην μπει). Όπως και η Δράση του Μάνου.
Πηγή
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ