2014-12-17 17:52:31
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο περιοδικό... Crash και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη:
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ προκάλεσε αναταραχή. Πρόκειται για υψηλού ρίσκου κίνηση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον του τόπου. Δεν είναι χρήσιμο να διαιωνίζονται επί μακρόν αβεβαιότητες που υπονομεύουν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Εύχομαι και ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναλογισθούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και σε συνδυασμό με την ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος θα στείλουν μήνυμα εθνικής ενότητας, με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα πως την κρίνετε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η μέχρι τώρα πολιτική πορεία του και η δράση του ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ένας άριστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Δεδομένου ότι αναγνωρίζετε τις τεράστιες θυσίες που έκανε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, πιστεύετε ότι μπορούν να αντέξουν και άλλες περικοπές, όπως αυτές που περίπου απαιτούνται από την Τρόικα -για παράδειγμα- στις συντάξεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Επί 6 χρόνια οι πολίτες υπέστησαν τεράστιες θυσίες λόγω της ύφεσης. Δυστυχώς, το 2009, η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έκανε την επιλογή να μη θιγεί το τεράστιο και σπάταλο κράτος, με αποτέλεσμα να διασπαρεί η κρίση στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Τα όσα επακολούθησαν ήταν σκληρά, αλλά πολλές φορές αναπόφευκτα μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή συντάξεων και μισθών, έστω και μειωμένων, να μην κηρύξει το Δημόσιο γενική στάση πληρωμών και να μπορέσει ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί, έστω και με προβλήματα, στις ανάγκες των πολιτών. Παρά την «καταστροφολογία», η Κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να είναι σήμερα τα προβλήματα πολύ λιγότερα από πριν. Το να παραμένει όμως ως ζητούμενο η περικοπή συντάξεων εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θεωρώ επίσης ότι τουλάχιστον στην φορολογική πολιτική, μία στρατηγική στην αντίθετη κατεύθυνση πρέπει να επιδιωχθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να υποβοηθηθούν οι επενδύσεις.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ποια η σχέση σας με τον υπουργό Οικονομικών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να διευκρινίσω όμως ότι ουδέποτε είχα προσωπικό πρόβλημα συνεργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρόβλημα συνεννόησης υπήρχε με έναν συγκεκριμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που αποτελείται από υπηρεσιακούς κυρίως παράγοντες, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Σε κάθε περίπτωση μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να μην πρόλαβα να ανακοινώσω εγώ ο ίδιος μία σειρά από μεταρρυθμίσεις για την Ανάπτυξη, που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει ο κ. Κώστας Σκρέκας, όπως συνέβη ήδη με την κατάργηση μεγάλου αριθμού αδειών λειτουργίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πάντως η ρύθμιση που ετοιμάσατε για τις δόσεις πέρασε από σαράντα κύματα και έφερε στο φως και τις αντιρρήσεις της Τρόικα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ρύθμιση που εγώ εισηγήθηκα αφορούσε τροπολογία σχετικά με την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των μικρών επιχειρήσεων, η οποία απλώς «κούμπωνε» στη ρύθμιση για τα δόσεις σχετικά με τα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Τίποτα από ότι είχα εγώ ετοιμάσει δεν κόλλησε. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ρυθμίσεις αυτές στο σύνολό τους, έστω και με περιορισμένες αλλαγές, ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και έχουν ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζονται.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Αλήθεια, την ρύθμιση για τα στεγαστικά γιατί την αναφέρατε κατά την αποχώρησή σας από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θέλατε να δεσμεύσετε τον διάδοχο σας; Κάποιοι το θεώρησαν «φάουλ». Σήμερα, λίγους μήνες μετά, θα ξανακάνατε το ίδιο;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος, την έκφραση «φάουλ» για το ίδιο ζήτημα την χρησιμοποίησε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το κόμμα τους και όχι για την ουσία του θέματος. Προσωπικά, πιστεύω ότι όχι απλώς δεν ήταν «φάουλ», αλλά ότι χρειάζονται «κόκκινη κάρτα» ώστε να αποβληθούν από το δημόσιο βίο όσοι αντιμετωπίζουν θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως τα NPL’s (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) με όρους παραπολιτικής ή μικροκομματικής εκμετάλλευσης ή ακόμη χειρότερα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Θα πρέπει κάποιος να είναι είτε εξαιρετικά αφελής είτε παμπόνηρος (ή και «κουτοπόνηρος» ενδεχομένως) για να θεωρεί ότι οι Έλληνες πολίτες σπεύδουν μαζικά και με ενθουσιασμό να πληρώσουν τα δάνειά τους και εγώ τους… παρεμπόδισα! Θεωρώ ότι είχα όχι απλώς τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες για τις προτάσεις τις οποίες είχα επεξεργασθεί σε προχωρημένο στάδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο - τότε – για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους. Οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από πολύ συγκεκριμένη προέλευση ούτε με επηρέασαν ούτε με επηρεάζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Ξέρετε, στη μέχρι τώρα πορεία μου δεν επιδίωξα ποτέ να «στρογγυλεύω» τις γωνίες και να αποφεύγω να δίνω μάχες σε ζητήματα στα οποία πιστεύω.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να έχει δυσμενή αποτελέσματα για το τραπεζικό σύστημα και τελικά για την οικονομία η συγκεκριμένη πρόταση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας μην γελιόμαστε: Η οικονομία μας σήμερα χρειάζεται ένα άλμα επανεκκίνησης το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρούνται στο ακέραιο τα συσσωρευμένα βάρη από την κρίση. Εξυπακούεται ότι σε ένα νομοσχέδιο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διασφαλίσεις για να μην επωφεληθούν οι «μπαταχτσήδες» και μία σειρά από προϋποθέσεις. Μου δίνετε την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας όλες τις «συστημικές» τράπεζες, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και διευκρίνισε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν επιθυμούν να γίνουν «αποθήκη» κατασχεμένων οικιών.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Κατά τη διάρκεια της θητεία σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σας κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσατε με ευκολία τα ΜΑΤ απέναντι σε διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων. Μετά και την υπουργική εμπειρία έχετε καταλήξει σε απάντηση στο ερώτημα που πολλοί θέτουν, τι αστυνομία θέλουμε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γνωρίζω αυτά που λέτε και λέγονται, αλλά σας πληροφορώ ότι είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα χρόνια στα οποία διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ούτε σοβαρά επεισόδια συνέβησαν, αλλά ούτε και σοβαρές καταγγελίες για αδικαιολόγητη ή υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας υπήρξαν, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, παρά το «εύφλεκτο» πολιτικό περιβάλλον. Βεβαίως, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα. Απλώς κατέστη σαφές από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ότι η Πολιτεία ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και για να είμαι ειλικρινής, το μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς σε αυτή τη μεγάλη βελτίωση στον τομέα της δημόσιας τάξης έχουν οι Έλληνες αστυνομικοί. Όσον αφορά το τι αστυνομία θέλουμε, φοβάμαι ότι η φορτισμένη εμπειρία του παρελθόντος έχει οδηγήσει μέρος της κοινής γνώμης σε σχιζοειδή σύνδρομα. Θέλουμε την αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα όπου θιγόμαστε ή κινδυνεύουμε εμείς οι ίδιοι. Αλλά θέλουμε και να κάνει «τα στραβά μάτια» ή να μην παρεμβαίνει, όταν παραβάτες είμαστε και πάλι οι ίδιοι. Είναι επιτέλους καιρός αυτά τα σύνδρομα να τα ξεπεράσουμε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ως δικηγόρος, Υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα Άμυνας, θεωρείτε πολιτικά ορθό να διατάσσει η Δικαιοσύνη την αποκατάσταση των μισθών των ένστολων και αντί της αποκατάστασης να γίνεται μια αναπλήρωση κατά 50% των απωλειών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς, στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει ζήτημα «δημοσιονομικής ορθότητας» και όχι πολιτικής. Ουδείς πιστεύω ότι θα προτιμούσε μία λύση που θα προκαλούσε δημοσιονομικό κενό, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέα μέτρα και τελικά θα ανάγκαζε το κράτος να παίρνει με το ένα χέρι ό,τι έδωσε με το άλλο. Επί της ουσίας του ζητήματος όμως το οποίο θίγετε, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Άλλωστε, έχει δεσμευθεί για το ίδιο ζήτημα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Όταν αναλάβατε το ΥΕΘΑ, μιλήσατε «για κλάδο ελιάς στο ένα χέρι και ξίφος στο άλλο.» Οι Τούρκοι σας καλωσόρισαν βγάζοντας τα πολεμικά τους «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο. Το ξίφος πότε βγαίνει από την θήκη; Μέχρι σήμερα στην επίδειξη προκλητικότητας απαντάτε με επίδειξη ψυχραιμίας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ ότι το αυτονόητο για έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανά την υφήλιο είναι να κρατά και το κλαδί ελιάς και το ξίφος, με την προσδοκία ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο το πρώτο, αλλά χωρίς ποτέ να παραιτηθεί της χρήσης του δεύτερου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέσα για την περίπτωση από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία. Αλλά γενικώς, η ψυχραιμία δεν έχει αρνητικό πρόσημο για όποιον έχει το Δίκαιο με το μέρος του. Την ψυχραιμία του συνήθως χάνει όποιος τελεί εν αδίκω.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Τελικά, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ θωράκισε την Μεγαλόνησο, όπως θεωρούσαμε κατά την ένταξή της ή τελικά η αλληλεγγύη μένει στα χαρτιά;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, άρα και σε επίπεδο ΕΕ, όπως εκφράστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ήταν σαφές. Το γεγονός αυτό ήταν μία μεγάλη επιτυχία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης. Αλληλεγγύη υπάρχει συνεπώς, αλλά στόχος μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μηχανισμών κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να σας υπενθυμίσω ότι στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επισκέφθηκα πριν λίγες εβδομάδες και ότι ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος εξελέγη πρόσφατα επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό αγγίζει τον κυβερνητικό σας εταίρο. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη δυνατότητα στήριξης της κυβέρνησης, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει επί της ουσίας θέμα ηγεσίας Βενιζέλου;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σαφώς και επηρεάζουν σε ένα βαθμό το συνολικό πολιτικό σκηνικό οι όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρα από μια γενική ευχή να μην φθάσουν οι εξελίξεις στα άκρα, δεν πιστεύω ότι θα ήταν δόκιμο να σχολιάσω τι συμβαίνει στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Το πολιτικό κεφάλαιο Βενιζέλος εκτιμάτε ότι υπάρχει μόνο εντός ΠΑΣΟΚ ή θα τον βλέπατε να παίζει ρόλο και ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο σήμερα ηγείται; Πως θα χαρακτηρίζατε το ενδεχόμενο να τον δείτε υποψήφιο της ΝΔ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ό,τι με αφορά, όσες φορές χρειάσθηκε, υπήρχε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο χωρίς προσκόμματα, χάρη στην οποία ξεπεράσθηκαν αρκετά προβλήματα σε τομείς της αρμοδιότητάς μου. Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι ο κ. Αντιπρόεδρος δεν δείχνει υπολογίζει το τυχόν εις βάρος του πολιτικό κόστος, όταν πιστεύει στην ορθότητα της εφαρμογής μίας σκέψης, παρότι η ίδια στάση δεν διακρίνει το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του. Δε νομίζω όμως ότι είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεστε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρκετά συχνά διαφοροποιούνται δημόσια από κυβερνητικές επιλογές εκφράζοντας πιο ... φιλολαϊκές θέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το φαινόμενο το οποίο περιγράφετε το έχω βιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις και εγώ ο ίδιος. Το φαινόμενο δηλαδή άλλα να συνομολογούμε σε μία αίθουσα και άλλα να μαθαίνω ότι δήθεν ειπώθηκαν, από ορισμένα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, τα οποία επιθυμούσαν να ενδυθούν τον μανδύα του «φιλολαϊκού». Από την άλλη πλευρά, θα ήταν άδικο να μην παραδεχθώ ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε ως βουλευτές είτε ως μέλη της Κυβέρνησης (όπως ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με τον οποίο συνεργάσθηκα άψογα στο συγκεκριμένο Υπουργείο) και σοβαρότητα διαθέτουν και έργο προσφέρουν στην Κυβέρνηση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε και δεν συμφέρει κανέναν μας να το πριονίζει.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Στο εσωτερικό της ΝΔ επίσης παρατηρούμε προσωπικές στρατηγικές. Είναι η εκλογική αγωνία κάποιων στελεχών ή υπάρχει μια πραγματική σύγκρουση πολιτικών προσεγγίσεων. Η πιο δεξιά ΝΔ συγκρούεται με την πιο κεντρώα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ανήκει στην Κεντροδεξιά, συμπεριλαμβάνοντας προσωπικότητες από όλα τα επιμέρους ιδεολογικά ρεύματα στους κόλπους της από τη συντηρητική αλλά μη φασιστική Δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία και την μη κομμουνιστική Αριστερά. Η Κεντροδεξιά είναι όμως πάντα η κοινή συνισταμένη και ο ζωτικός χώρος του κόμματος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση. Αλλά το κόμμα μας οφείλει πάντοτε να διεκδικεί εκλογική επιρροή στον χώρο του Κέντρου, τον οποίο άλλωστε μόνο ή κυρίως η ΝΔ μπορεί να εκφράσει σήμερα, ως πρόταση διακυβέρνησης.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Εσείς σε αυτό το χάρτη, που αυτό- τοποθετείτε το Νίκο Δένδια; Είστε πιο κοντά σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική ή πιστεύετε ότι είναι ώρα για μια κοινωνική στροφή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ιδεολογία του κόμματός μας, όπως έχει προσδιορισθεί από τις αποφάσεις του συνεδρίου μας είναι αυτή που με εκφράζει και θα πρέπει να εκφράζει όλα τα στελέχη του κόμματος: ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Βεβαίως, σαφώς και πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις, σαφώς και πιστεύω στην ανάγκη μείωσης του σπάταλου και αδηφάγου Κράτους και σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να καταπολεμήσουμε σε βάθος χρόνου τα δομικά αίτια της κρίσης. Δεν είναι δυνατόν σήμερα οι εξαγωγές να αποτελούν μόνο το 1/3 των εισαγωγών μας και η καινοτομία να αποτελεί μόλις το 0,47% του ΑΕΠ. Θεωρώ άλλωστε ότι το συμφέρον του Δημοσίου δεν ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα όμως πιστεύω σε ένα Κράτος που θα δίνει ίσες ευκαιρίες, θα παρέχει υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά (Παιδεία, Υγεία κλπ), δεν θα είναι ανάλγητο απέναντι στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και θα δίνει τη δυνατότητα δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας σε όποιον βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πολλοί συνάδελφοί σας μιλούν με δέος όταν αναφέρονται στον Κώστα Καραμανλή. Θυμίζω ότι δεν επιθυμούσε ούτε την επικοινωνία με το ΛΑΟΣ. Η συγκατοίκηση με στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ πως είναι μέχρι σήμερα; Η εμπλοκή του Γιώργου Καρατζαφέρη σας οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι θέσεις μου είναι δεδομένες προ καιρού και τις περιέγραψα παραπάνω, όταν αναφέρθηκα στην κεντροδεξιά ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, όπως είναι δεδομένος και ο σεβασμός μου στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, Άλλωστε, για τον κ. Καρατζαφέρη ισχύει προς το παρόν το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ισχύει και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που πρέπει να γίνει και πιστεύω ότι θα γίνει είναι μία δικαστική έρευνα σε βάθος που θα οδηγήσει τους ενόχους στο εδώλιο. Δεν είναι κοινό έγκλημα να πλουτίζεις σε βάρος της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Το αίτημα που εκφράζεται από πολλές πλευρές για πολιτική συναίνεση σας βρίσκει σύμφωνο; Μήπως η συναίνεση φρενάρει σε κάποια πρόσωπα; Η αλλαγή κάποιων εκ των πρωταγωνιστών θα διευκόλυνε να υπάρξει μια τουλάχιστον συνεννόηση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνεννόηση δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα θέσεων. Αν συμφωνούμε όλοι π.χ. ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αλλά ούτε και στα φαινόμενα ταραχών στο κέντρο της Αθήνας, τότε θα υπάρχει εκ των πραγμάτων συναίνεση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Αν συμφωνούμε επίσης ότι στο μεταναστευτικό π.χ. δεν μπορεί κανείς να εισέρχεται ανενόχλητος τα σύνορά μας, αλλά και ότι αυτός που είναι όντως πολιτικός πρόσφυγας δικαιούται πολιτικό άσυλο, και πάλι υπάρχει συναίνεση. Αλλιώς θα υπάρχει πολιτική διαμάχη. Όμως ακόμη και στις διαφωνίες μας πρέπει να σεβόμαστε στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού πολιτισμού.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η ταχύτητα με την οποία τρέχει ο πολιτικός χρόνος είναι πρωτόγνωρη. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μετά από ένα ανεπιθύμητο εκλογικό αποτέλεσμα να ανοίξουν θέματα ηγεσίας; Θα παρακολουθούσατε μια κούρσα διαδοχής ή θα συμμετέχετε ως υποψήφιος;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν πηγαίνει στις εκλογές για να τις χάσει και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τις χάσει. Αλλά ούτε και ζήτημα ηγεσίας τίθεται, σε κάθε περίπτωση. Σε ό,τι με αφορά, δεν θεωρώ εαυτόν «επαγγελματία» στην πολιτική και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να επιτελώ τα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πιο ευδόκιμο για την ελληνική κοινωνία τρόπο.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ασκείτε δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνείτε, όπως αρκετοί αναλυτές παρατηρούν, ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία ωρίμανσης; Μια μετακίνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαρτάται από το πώς ορίζετε τις «ρεαλιστικές» θέσεις, ποιος τις εκφράζει και που. Αν αφορά θέσεις που όταν εμείς τις υποστηρίζαμε καθυβριζόμασταν σαν «προδότες», θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά τουλάχιστον μία «συγγνώμη», πέρα από τις εξηγήσεις. Εάν πάλι αφορά ανεδαφικές ή και επικίνδυνες θέσεις στελεχών του που εξακολουθούν να εκφράζονται ή δεν ανακαλούνται - και άπτονται ακόμη και της άμυνας ή της ασφάλειας της χώρας – δεν βρίσκω να υπάρχει ρεαλισμός σε αυτές, αλλά το αντίθετο.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πως αξιολογείτε την πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κύριος Τσίπρας θα μπορούσε λόγω ηλικίας και φυσιογνωμίας να εκφράζει κάτι το πραγματικά νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, από ένα κόμμα, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου αυτοπροσδιοριζόταν ως «ανανεωτική Αριστερά». Δυστυχώς έχει επιλέξει να εκφράζει ό,τι πιο αναχρονιστικό υπήρχε στην πολιτική ζωή του τόπου και να αποτελεί μετενσάρκωση του αποκαλούμενου «παλιού ΠΑΣΟΚ», με την εξουσία και την ελπίδα κατάληψης του κρατικού μηχανισμού να έχει γίνει αυτοσκοπός. Κρίμα.
Tromaktiko
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ προκάλεσε αναταραχή. Πρόκειται για υψηλού ρίσκου κίνηση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον του τόπου. Δεν είναι χρήσιμο να διαιωνίζονται επί μακρόν αβεβαιότητες που υπονομεύουν την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Εύχομαι και ελπίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναλογισθούν την κρισιμότητα της συγκυρίας και σε συνδυασμό με την ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος θα στείλουν μήνυμα εθνικής ενότητας, με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα πως την κρίνετε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η μέχρι τώρα πολιτική πορεία του και η δράση του ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει ένας άριστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Δεδομένου ότι αναγνωρίζετε τις τεράστιες θυσίες που έκανε το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, πιστεύετε ότι μπορούν να αντέξουν και άλλες περικοπές, όπως αυτές που περίπου απαιτούνται από την Τρόικα -για παράδειγμα- στις συντάξεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Επί 6 χρόνια οι πολίτες υπέστησαν τεράστιες θυσίες λόγω της ύφεσης. Δυστυχώς, το 2009, η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έκανε την επιλογή να μη θιγεί το τεράστιο και σπάταλο κράτος, με αποτέλεσμα να διασπαρεί η κρίση στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Τα όσα επακολούθησαν ήταν σκληρά, αλλά πολλές φορές αναπόφευκτα μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή συντάξεων και μισθών, έστω και μειωμένων, να μην κηρύξει το Δημόσιο γενική στάση πληρωμών και να μπορέσει ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί, έστω και με προβλήματα, στις ανάγκες των πολιτών. Παρά την «καταστροφολογία», η Κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να είναι σήμερα τα προβλήματα πολύ λιγότερα από πριν. Το να παραμένει όμως ως ζητούμενο η περικοπή συντάξεων εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Θεωρώ επίσης ότι τουλάχιστον στην φορολογική πολιτική, μία στρατηγική στην αντίθετη κατεύθυνση πρέπει να επιδιωχθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως μία μείωση των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να υποβοηθηθούν οι επενδύσεις.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ποια η σχέση σας με τον υπουργό Οικονομικών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλω να διευκρινίσω όμως ότι ουδέποτε είχα προσωπικό πρόβλημα συνεργασίας με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρόβλημα συνεννόησης υπήρχε με έναν συγκεκριμένο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που αποτελείται από υπηρεσιακούς κυρίως παράγοντες, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών. Σε κάθε περίπτωση μπορεί σε προσωπικό επίπεδο να μην πρόλαβα να ανακοινώσω εγώ ο ίδιος μία σειρά από μεταρρυθμίσεις για την Ανάπτυξη, που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει ο κ. Κώστας Σκρέκας, όπως συνέβη ήδη με την κατάργηση μεγάλου αριθμού αδειών λειτουργίας.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πάντως η ρύθμιση που ετοιμάσατε για τις δόσεις πέρασε από σαράντα κύματα και έφερε στο φως και τις αντιρρήσεις της Τρόικα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ρύθμιση που εγώ εισηγήθηκα αφορούσε τροπολογία σχετικά με την ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των μικρών επιχειρήσεων, η οποία απλώς «κούμπωνε» στη ρύθμιση για τα δόσεις σχετικά με τα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Τίποτα από ότι είχα εγώ ετοιμάσει δεν κόλλησε. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ρυθμίσεις αυτές στο σύνολό τους, έστω και με περιορισμένες αλλαγές, ψηφίσθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και έχουν ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζονται.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Αλήθεια, την ρύθμιση για τα στεγαστικά γιατί την αναφέρατε κατά την αποχώρησή σας από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θέλατε να δεσμεύσετε τον διάδοχο σας; Κάποιοι το θεώρησαν «φάουλ». Σήμερα, λίγους μήνες μετά, θα ξανακάνατε το ίδιο;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος, την έκφραση «φάουλ» για το ίδιο ζήτημα την χρησιμοποίησε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το κόμμα τους και όχι για την ουσία του θέματος. Προσωπικά, πιστεύω ότι όχι απλώς δεν ήταν «φάουλ», αλλά ότι χρειάζονται «κόκκινη κάρτα» ώστε να αποβληθούν από το δημόσιο βίο όσοι αντιμετωπίζουν θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως τα NPL’s (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) με όρους παραπολιτικής ή μικροκομματικής εκμετάλλευσης ή ακόμη χειρότερα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Θα πρέπει κάποιος να είναι είτε εξαιρετικά αφελής είτε παμπόνηρος (ή και «κουτοπόνηρος» ενδεχομένως) για να θεωρεί ότι οι Έλληνες πολίτες σπεύδουν μαζικά και με ενθουσιασμό να πληρώσουν τα δάνειά τους και εγώ τους… παρεμπόδισα! Θεωρώ ότι είχα όχι απλώς τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες για τις προτάσεις τις οποίες είχα επεξεργασθεί σε προχωρημένο στάδιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο - τότε – για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο ψηφίσθηκε από τη Βουλή και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους. Οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις από πολύ συγκεκριμένη προέλευση ούτε με επηρέασαν ούτε με επηρεάζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Ξέρετε, στη μέχρι τώρα πορεία μου δεν επιδίωξα ποτέ να «στρογγυλεύω» τις γωνίες και να αποφεύγω να δίνω μάχες σε ζητήματα στα οποία πιστεύω.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να έχει δυσμενή αποτελέσματα για το τραπεζικό σύστημα και τελικά για την οικονομία η συγκεκριμένη πρόταση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ας μην γελιόμαστε: Η οικονομία μας σήμερα χρειάζεται ένα άλμα επανεκκίνησης το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρούνται στο ακέραιο τα συσσωρευμένα βάρη από την κρίση. Εξυπακούεται ότι σε ένα νομοσχέδιο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες διασφαλίσεις για να μην επωφεληθούν οι «μπαταχτσήδες» και μία σειρά από προϋποθέσεις. Μου δίνετε την ευκαιρία να σας υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας όλες τις «συστημικές» τράπεζες, τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και διευκρίνισε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν επιθυμούν να γίνουν «αποθήκη» κατασχεμένων οικιών.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Κατά τη διάρκεια της θητεία σας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σας κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσατε με ευκολία τα ΜΑΤ απέναντι σε διεκδικήσεις κοινωνικών ομάδων. Μετά και την υπουργική εμπειρία έχετε καταλήξει σε απάντηση στο ερώτημα που πολλοί θέτουν, τι αστυνομία θέλουμε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γνωρίζω αυτά που λέτε και λέγονται, αλλά σας πληροφορώ ότι είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα χρόνια στα οποία διατέλεσα Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ούτε σοβαρά επεισόδια συνέβησαν, αλλά ούτε και σοβαρές καταγγελίες για αδικαιολόγητη ή υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας υπήρξαν, με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, παρά το «εύφλεκτο» πολιτικό περιβάλλον. Βεβαίως, δεν ανακάλυψα την πυρίτιδα. Απλώς κατέστη σαφές από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ότι η Πολιτεία ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και για να είμαι ειλικρινής, το μεγαλύτερο μερίδιο συνεισφοράς σε αυτή τη μεγάλη βελτίωση στον τομέα της δημόσιας τάξης έχουν οι Έλληνες αστυνομικοί. Όσον αφορά το τι αστυνομία θέλουμε, φοβάμαι ότι η φορτισμένη εμπειρία του παρελθόντος έχει οδηγήσει μέρος της κοινής γνώμης σε σχιζοειδή σύνδρομα. Θέλουμε την αστυνομία να επεμβαίνει άμεσα όπου θιγόμαστε ή κινδυνεύουμε εμείς οι ίδιοι. Αλλά θέλουμε και να κάνει «τα στραβά μάτια» ή να μην παρεμβαίνει, όταν παραβάτες είμαστε και πάλι οι ίδιοι. Είναι επιτέλους καιρός αυτά τα σύνδρομα να τα ξεπεράσουμε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ως δικηγόρος, Υπουργός Δικαιοσύνης και μετέπειτα Άμυνας, θεωρείτε πολιτικά ορθό να διατάσσει η Δικαιοσύνη την αποκατάσταση των μισθών των ένστολων και αντί της αποκατάστασης να γίνεται μια αναπλήρωση κατά 50% των απωλειών;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς, στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει ζήτημα «δημοσιονομικής ορθότητας» και όχι πολιτικής. Ουδείς πιστεύω ότι θα προτιμούσε μία λύση που θα προκαλούσε δημοσιονομικό κενό, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέα μέτρα και τελικά θα ανάγκαζε το κράτος να παίρνει με το ένα χέρι ό,τι έδωσε με το άλλο. Επί της ουσίας του ζητήματος όμως το οποίο θίγετε, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Άλλωστε, έχει δεσμευθεί για το ίδιο ζήτημα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Όταν αναλάβατε το ΥΕΘΑ, μιλήσατε «για κλάδο ελιάς στο ένα χέρι και ξίφος στο άλλο.» Οι Τούρκοι σας καλωσόρισαν βγάζοντας τα πολεμικά τους «κρουαζιέρα» στο Αιγαίο. Το ξίφος πότε βγαίνει από την θήκη; Μέχρι σήμερα στην επίδειξη προκλητικότητας απαντάτε με επίδειξη ψυχραιμίας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θεωρώ ότι το αυτονόητο για έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανά την υφήλιο είναι να κρατά και το κλαδί ελιάς και το ξίφος, με την προσδοκία ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο το πρώτο, αλλά χωρίς ποτέ να παραιτηθεί της χρήσης του δεύτερου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέσα για την περίπτωση από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία. Αλλά γενικώς, η ψυχραιμία δεν έχει αρνητικό πρόσημο για όποιον έχει το Δίκαιο με το μέρος του. Την ψυχραιμία του συνήθως χάνει όποιος τελεί εν αδίκω.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Τελικά, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ θωράκισε την Μεγαλόνησο, όπως θεωρούσαμε κατά την ένταξή της ή τελικά η αλληλεγγύη μένει στα χαρτιά;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, άρα και σε επίπεδο ΕΕ, όπως εκφράστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ήταν σαφές. Το γεγονός αυτό ήταν μία μεγάλη επιτυχία τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής κυβέρνησης. Αλληλεγγύη υπάρχει συνεπώς, αλλά στόχος μας πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των μηχανισμών κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να σας υπενθυμίσω ότι στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επισκέφθηκα πριν λίγες εβδομάδες και ότι ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος εξελέγη πρόσφατα επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό αγγίζει τον κυβερνητικό σας εταίρο. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη δυνατότητα στήριξης της κυβέρνησης, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει επί της ουσίας θέμα ηγεσίας Βενιζέλου;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σαφώς και επηρεάζουν σε ένα βαθμό το συνολικό πολιτικό σκηνικό οι όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρα από μια γενική ευχή να μην φθάσουν οι εξελίξεις στα άκρα, δεν πιστεύω ότι θα ήταν δόκιμο να σχολιάσω τι συμβαίνει στο εσωτερικό του συγκυβερνώντος κόμματος.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Το πολιτικό κεφάλαιο Βενιζέλος εκτιμάτε ότι υπάρχει μόνο εντός ΠΑΣΟΚ ή θα τον βλέπατε να παίζει ρόλο και ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο σήμερα ηγείται; Πως θα χαρακτηρίζατε το ενδεχόμενο να τον δείτε υποψήφιο της ΝΔ;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε ό,τι με αφορά, όσες φορές χρειάσθηκε, υπήρχε συνεργασία με τον κ. Βενιζέλο χωρίς προσκόμματα, χάρη στην οποία ξεπεράσθηκαν αρκετά προβλήματα σε τομείς της αρμοδιότητάς μου. Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι ο κ. Αντιπρόεδρος δεν δείχνει υπολογίζει το τυχόν εις βάρος του πολιτικό κόστος, όταν πιστεύει στην ορθότητα της εφαρμογής μίας σκέψης, παρότι η ίδια στάση δεν διακρίνει το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του. Δε νομίζω όμως ότι είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρεστε.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ αρκετά συχνά διαφοροποιούνται δημόσια από κυβερνητικές επιλογές εκφράζοντας πιο ... φιλολαϊκές θέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το φαινόμενο το οποίο περιγράφετε το έχω βιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις και εγώ ο ίδιος. Το φαινόμενο δηλαδή άλλα να συνομολογούμε σε μία αίθουσα και άλλα να μαθαίνω ότι δήθεν ειπώθηκαν, από ορισμένα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος, τα οποία επιθυμούσαν να ενδυθούν τον μανδύα του «φιλολαϊκού». Από την άλλη πλευρά, θα ήταν άδικο να μην παραδεχθώ ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε ως βουλευτές είτε ως μέλη της Κυβέρνησης (όπως ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με τον οποίο συνεργάσθηκα άψογα στο συγκεκριμένο Υπουργείο) και σοβαρότητα διαθέτουν και έργο προσφέρουν στην Κυβέρνηση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι στο ίδιο κλαδί καθόμαστε και δεν συμφέρει κανέναν μας να το πριονίζει.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Στο εσωτερικό της ΝΔ επίσης παρατηρούμε προσωπικές στρατηγικές. Είναι η εκλογική αγωνία κάποιων στελεχών ή υπάρχει μια πραγματική σύγκρουση πολιτικών προσεγγίσεων. Η πιο δεξιά ΝΔ συγκρούεται με την πιο κεντρώα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ανήκει στην Κεντροδεξιά, συμπεριλαμβάνοντας προσωπικότητες από όλα τα επιμέρους ιδεολογικά ρεύματα στους κόλπους της από τη συντηρητική αλλά μη φασιστική Δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία και την μη κομμουνιστική Αριστερά. Η Κεντροδεξιά είναι όμως πάντα η κοινή συνισταμένη και ο ζωτικός χώρος του κόμματος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση. Αλλά το κόμμα μας οφείλει πάντοτε να διεκδικεί εκλογική επιρροή στον χώρο του Κέντρου, τον οποίο άλλωστε μόνο ή κυρίως η ΝΔ μπορεί να εκφράσει σήμερα, ως πρόταση διακυβέρνησης.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Εσείς σε αυτό το χάρτη, που αυτό- τοποθετείτε το Νίκο Δένδια; Είστε πιο κοντά σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική ή πιστεύετε ότι είναι ώρα για μια κοινωνική στροφή;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ιδεολογία του κόμματός μας, όπως έχει προσδιορισθεί από τις αποφάσεις του συνεδρίου μας είναι αυτή που με εκφράζει και θα πρέπει να εκφράζει όλα τα στελέχη του κόμματος: ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Βεβαίως, σαφώς και πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις, σαφώς και πιστεύω στην ανάγκη μείωσης του σπάταλου και αδηφάγου Κράτους και σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε να καταπολεμήσουμε σε βάθος χρόνου τα δομικά αίτια της κρίσης. Δεν είναι δυνατόν σήμερα οι εξαγωγές να αποτελούν μόνο το 1/3 των εισαγωγών μας και η καινοτομία να αποτελεί μόλις το 0,47% του ΑΕΠ. Θεωρώ άλλωστε ότι το συμφέρον του Δημοσίου δεν ταυτίζεται με το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα όμως πιστεύω σε ένα Κράτος που θα δίνει ίσες ευκαιρίες, θα παρέχει υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά (Παιδεία, Υγεία κλπ), δεν θα είναι ανάλγητο απέναντι στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και θα δίνει τη δυνατότητα δεύτερης και τρίτης ευκαιρίας σε όποιον βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πολλοί συνάδελφοί σας μιλούν με δέος όταν αναφέρονται στον Κώστα Καραμανλή. Θυμίζω ότι δεν επιθυμούσε ούτε την επικοινωνία με το ΛΑΟΣ. Η συγκατοίκηση με στελέχη που προέρχονται από το ΛΑΟΣ πως είναι μέχρι σήμερα; Η εμπλοκή του Γιώργου Καρατζαφέρη σας οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Οι θέσεις μου είναι δεδομένες προ καιρού και τις περιέγραψα παραπάνω, όταν αναφέρθηκα στην κεντροδεξιά ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, όπως είναι δεδομένος και ο σεβασμός μου στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, Άλλωστε, για τον κ. Καρατζαφέρη ισχύει προς το παρόν το τεκμήριο της αθωότητας, όπως ισχύει και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό που πρέπει να γίνει και πιστεύω ότι θα γίνει είναι μία δικαστική έρευνα σε βάθος που θα οδηγήσει τους ενόχους στο εδώλιο. Δεν είναι κοινό έγκλημα να πλουτίζεις σε βάρος της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Το αίτημα που εκφράζεται από πολλές πλευρές για πολιτική συναίνεση σας βρίσκει σύμφωνο; Μήπως η συναίνεση φρενάρει σε κάποια πρόσωπα; Η αλλαγή κάποιων εκ των πρωταγωνιστών θα διευκόλυνε να υπάρξει μια τουλάχιστον συνεννόηση;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνεννόηση δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα θέσεων. Αν συμφωνούμε όλοι π.χ. ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής αλλά ούτε και στα φαινόμενα ταραχών στο κέντρο της Αθήνας, τότε θα υπάρχει εκ των πραγμάτων συναίνεση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Αν συμφωνούμε επίσης ότι στο μεταναστευτικό π.χ. δεν μπορεί κανείς να εισέρχεται ανενόχλητος τα σύνορά μας, αλλά και ότι αυτός που είναι όντως πολιτικός πρόσφυγας δικαιούται πολιτικό άσυλο, και πάλι υπάρχει συναίνεση. Αλλιώς θα υπάρχει πολιτική διαμάχη. Όμως ακόμη και στις διαφωνίες μας πρέπει να σεβόμαστε στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού πολιτισμού.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Η ταχύτητα με την οποία τρέχει ο πολιτικός χρόνος είναι πρωτόγνωρη. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μετά από ένα ανεπιθύμητο εκλογικό αποτέλεσμα να ανοίξουν θέματα ηγεσίας; Θα παρακολουθούσατε μια κούρσα διαδοχής ή θα συμμετέχετε ως υποψήφιος;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν πηγαίνει στις εκλογές για να τις χάσει και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τις χάσει. Αλλά ούτε και ζήτημα ηγεσίας τίθεται, σε κάθε περίπτωση. Σε ό,τι με αφορά, δεν θεωρώ εαυτόν «επαγγελματία» στην πολιτική και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να επιτελώ τα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πιο ευδόκιμο για την ελληνική κοινωνία τρόπο.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ασκείτε δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμφωνείτε, όπως αρκετοί αναλυτές παρατηρούν, ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία ωρίμανσης; Μια μετακίνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εξαρτάται από το πώς ορίζετε τις «ρεαλιστικές» θέσεις, ποιος τις εκφράζει και που. Αν αφορά θέσεις που όταν εμείς τις υποστηρίζαμε καθυβριζόμασταν σαν «προδότες», θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά τουλάχιστον μία «συγγνώμη», πέρα από τις εξηγήσεις. Εάν πάλι αφορά ανεδαφικές ή και επικίνδυνες θέσεις στελεχών του που εξακολουθούν να εκφράζονται ή δεν ανακαλούνται - και άπτονται ακόμη και της άμυνας ή της ασφάλειας της χώρας – δεν βρίσκω να υπάρχει ρεαλισμός σε αυτές, αλλά το αντίθετο.
Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Πως αξιολογείτε την πολιτική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο κύριος Τσίπρας θα μπορούσε λόγω ηλικίας και φυσιογνωμίας να εκφράζει κάτι το πραγματικά νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, από ένα κόμμα, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου αυτοπροσδιοριζόταν ως «ανανεωτική Αριστερά». Δυστυχώς έχει επιλέξει να εκφράζει ό,τι πιο αναχρονιστικό υπήρχε στην πολιτική ζωή του τόπου και να αποτελεί μετενσάρκωση του αποκαλούμενου «παλιού ΠΑΣΟΚ», με την εξουσία και την ελπίδα κατάληψης του κρατικού μηχανισμού να έχει γίνει αυτοσκοπός. Κρίμα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέες φωτογραφίες από το σοκαριστικό τροχαίο στο Σχηματάρι [photos]
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μ. ΓΛΕΖΟΣ: ΣΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ