2014-12-19 08:02:30
Φωτογραφία για Ανάγκασαν τον Βενιζέλο να πάρει πίσω τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού
Οταν το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε στην πρωινή τηλεόραση τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο να ζητάει από τον πρωθυπουργό κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συναίνεση, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού σημαίνει ότι παραιτείται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και ορίζεται άλλη, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση Παπαδήμου.

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή», ήταν η φράση του κ. Γρηγοράκου, στην πρωινή εκπομπή του Mega που άναψε κόκκινο φως στο Μαξίμου.

«Εδώ που φτάσαμε το ΠΑΣΟΚ τα συζητάει όλα προκείμενου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας»  πρόσθεσε ο κ. Γρηγοράκος και δήλωσε ότι εκφράζει την γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του κόμματός του.

Μηνύματα πολέμου

Δεν είναι γνωστό ποιός από το Μέγαρο Μαξίμου τηλεφώνησε σε ποιόν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ζητήθηκε πάντως να χαμηλώσουν οι τόνοι, να αφαιρεθεί το αίτημα για παραίτηση Σαμαρά και να γίνει δήλωση εναντίον του Λεωνίδα Γρηγοράκου.


Και αυτό έγινε. Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε ότι ο κ. Γρηγοράκος εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι την επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Λίγη ώρα αργότερα, στην ομιλία του στο Κάραβελ στην συντονιστική γραμματεία για τη Δημοκρατική Παράταξη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω. Ζήτησε να γίνουν δύο βήματα:

Συναίνεση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το Μνημόνιο.

Ωστόσο, χθες το απόγευμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητούσε πολύ περισσότερα από τον Πρωθυπουργό. Οι πρωτοβουλίες που είχε στο μυαλό του ήταν τρεις:

Να οριστεί ημερομηνία εκλογών από τώρα

Να παραιτηθεί ο Σαμαράς και να οριστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Να αλλάξει ο Σταύρος Δήμας και να τοποθετηθεί άλλος υποψήφιος.

Και στα τρία «όχι» από το Μαξίμου

Και στις τρεις πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ απαντούν όχι. Και έχουν κάποια εύλογα επιχειρήματα.

«Αν οριστεί ημερομηνία εκλογών από τώρα θα είμαστε σε μόνιμη προεκλογική περίοδο» ήταν η απάντηση στην πρώτη πρωτοβουλία.

«Ο Πρωθυπουργός δεν παραιτείται, δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης ειδικού σκοπού» ήταν η απάντηση στην δεύτερη πρωτοβουλία.

«Δεν αλλάζει ο Σταύρος Δήμας γιατί ακόμη κι αν βάλουμε π.χ. την Μαρία Δαμανάκη μπορεί να έχουμε απώλειες από την δεξιά πτέρυγα της βουλής» απαντούσαν στην τρίτη πρωτοβουλία.

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΝΔ

Είναι προφανές ότι το αίτημα Βενιζέλου για αλλαγή πρωθυπουργού (που κρύβεται κομψά πίσω από την έκφραση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού») έφερε το Μέγαρο Μαξίμου στα όρια της αποπληξίας. Οι «διαρροές» εναντίον της ΝΔ από την Χαριλάου Τρικούπη επιδείνωσαν το κλίμα.

Πράγματι, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν τον έντονο προβληματισμό τους σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και δεν δίσταζαν να ρίξουν τις ευθύνες στον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στον οποίο και χρεώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που φέρνει πιο κοντά τις κάλπες. Ασκούσαν κριτική στη σκληρή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη στάση του πρωθυπουργού να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς προσπάθειες συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προτείνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι κάλπες να πάνε πίσω, προς το τέλος της άνοιξης ή το φθινόπωρο.

Πυρά κατά Βορίδη, Λαζαρίδη, Αδωνη

Μάλιστα, στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και στον Άδωνη Γεωργιάδη έριχναν τις ευθύνες για την πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι αυτό το κλίμα φόβου που καλλιεργήθηκε οδήγησε στο απογοητευτικό -όπως λένε- αποτέλεσμα.

Μάλιστα, εκτιμούν πως αν τη διαχείριση της κατάστασης είχαν αναλάβει διαφορετικά πρόσωπα από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε ίσως η κατάσταση να ήταν σήμερα διαφορετική για την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι θα πρέπει να γίνουν κινήσεις συνεννόησης και αν δεν ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας τότε θα έχει ο ίδιος την ευθύνη για όπου οδηγηθεί η κατάσταση.

«Ας μαζέψει ο Σαμαράς τους δικούς του»

Επίσης, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν ότι οι 4 από τους 5 ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον κ. Δήμα προέρχονται από την Κεντροαριστερά, ενώ και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής διατηρεί άριστες σχέσεις με τον κ. Βενιζέλο. «Ας μαζέψει και ο κ. Σαμαράς τους δικούς του, αφού δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον κ. Μελά», σημείωναν με νόημα από τη Χαριλάου Τρικούπη, οδηγώντας στο κόκκινο τις σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σηφουνάκης: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο αν δεν λάβουν πρωτοβουλίες Σαμαράς-Βενιζέλος

Σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης έθεσε ξαφνικά τους δικούς του όρους για να ψηφίσει Σταύρο Δήμα στις δύο επόμενες ψηφοφορίες. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν υποχρέωση να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συναίνεσης, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου για να συμφωνήσουν σε εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και να ορίσουν ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.

Γιατί λέει «όχι» σε πρωτοβουλίες ο Σαμαράς

Tο πρωθυπουργικό επιτελείο, ουσιαστικά, αποκλείει να εμφανιστεί ο κ. Σαμαράς ως επισπεύδων μια συμβιβαστική λύση.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού και κόβει κάθε σενάριο κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έξαλλοι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, παίζει ένα «προεκλογικό παραμύθι που δεν πείθει κανέναν». «Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως έγινε με τον Παπαδήμο. Τότε η αντιπολίτευση, δηλαδή η ΝΔ, συμφωνούσε. Σήμερα, αντιπολίτευση είναι ο Τσίπρας που αρνείται κάθε συναίνεση», σχολιάζουν.

«Τώρα απαιτούνται καθαρές λύσεις. Την εθνική συναίνεση την προσπαθεί η ΝΔ εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, απέρριψε κάθε σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται. Υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία βάζουν οι βουλευτές. Όταν υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και συγκροτημένο, μπορούμε να το συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα».

«Γλυκάθηκαν από τις δημοσκοπήσεις»

Το ένα βήμα πίσω του Ευάγγελου Βενιζέλου αποσόβησε κάπως την κυβερνητική κρίση και κατεύνασε τα πνεύματα. Ωστόσο, υπογείως τα πυρά εξακολουθούν να εξαπολύονται. «Ο Σαμαράς δεν θέλει να αναδεχθεί το ΠΑΣΟΚ σε ρυθμιστικό παράγοντα και δεν θέλει να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλητή» αναφέρει στο iefimerida υψηλόβαθμος παράγοντας της Χ. Τρικούπη.

Ο ίδιος άνθρωπος προσθέτει ότι η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και «έχουν γλυκαθεί από τις δημοσκοπήσεις».

«Το προεκλογικό τους σύνθημα θα είναι πάμε να πάρουμε τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει η Χ. Τρικούπη, η οποία παίζει από πλευρά της το δικό της χαρτί συναίνεσης, παρότι γνωρίζει ότι οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Χρυσοχοΐδης: Υπέρ της συναίνεσης Βενιζέλου

«Οδεύουμε προς τις εκλογές, οδηγούμε τη χώρα προς την καταστροφή» είπε στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Υπογράμμισε πως εάν δεν συνεννοηθεί το πολιτικό σύστημα, θα επισυμβεί μία από τις σημαντικότερες εθνικές καταστροφές που θα έχει υποστεί η χώρα.

Υπεραμύνθηκε της πρότασης του Ευάγγελου Βενιζέλου περί συναινετικής εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ο ίδιος το είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι θέμα ευθύνης».

Άφησε εμμέσως αιχμές για κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε σοβαρή προετοιμασία για την Προεδρική εκλογή.

Κάποιοι σκάβουν τον Σαμαρά

Ας σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ είδαν με κακό μάτι και την πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για συναίνεση και αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

«Κάποιοι σκάβουν τον Σαμαρά, θέλουν να τον εμφανίσουν ανένδοτο σε συναίνεση, να του ρίξουν την ευθύνη της προσφυγής σε κάλπες και ονειρεύονται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση» δηλώνουν στο iefimerida.

Ας σημειωθεί ότι την οργή του Μαξίμου είχε προκαλέσει πρόσφατο άρθρο των New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος». Εκεί, ο γνωστός αναλυτής Ούγκο Ντίξον, ανέφερε τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Διαβάστε:

«Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε αυτές και ίσως τότε οι συντηρητικοί κάνουν το comeback – ειδικά αν στη θέση του αντιδημοφιλούς Σαμαρά βάλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι νεότερος και πιο κεντρώος».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ