2014-12-20 08:21:07
Φωτογραφία για Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία: Έχετε μονίμως δεμένο το σκυλάκι σας; Προβλέπεται πρόστιμο εως 5000 ευρώ ακόμη και φυλάκιση
Τα πρόστιμα είναι βαριά και δεδικασμένα απο το πρόσφατο παρελθόν -όπως αυτό του 2013- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρανοήσεων. Ακόμα και το γεγονός οτι μπορεί να έχετε μόνιμα δεμένο -εκτιμάται ως κατάσταση αιχμαλωσίας- τον σκύλο σας, μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση εως 1 έτους και πρόστιμα που φθάνουν εως και τα 5000 ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση για περιστατικό παθητικής κακοποίησης ζώου.

"Στις 19/2/13 εκδικάστηκε στο Β´ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών η Υπόθεση δύο ζώων, που κακοποιούνταν στην περιοχή του Γκύζη. Η μόνιμη και άθλια Διαβίωση των Ζώων, (Δεμένα και Μή!) στον κοινόχρηστο χώρο μιας ταράτσας, όπου δεν έβγαιναν ποτέ βόλτα, σιτίζονταν ελάχιστα, δεν έφεραν βιβλιάρια υγείας αλλά ούτε ηλεκτρονική σήμανση, οδήγησε τότε (Ιούνιο 2012) στην Καταγγελία και στην Αυτεπάγγελτη Δίωξη του Δράστη, αναφέρουν οι Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Ζώων".


Η γραπτή κατάθεση των ενεργών πολιτών εισακούστηκε απο τον Εισαγγελέα και ήταν ο λόγος για την απόφαση καταπέλτη ενός ετους ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ευρώ για τον κατηγορούμενο.

Επικοινωνήσαμε με την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κα Αναστασία Μπομπολάκη που είναι Νομικός στο επάγγελμα. Οπως είπε:

"Επειδή πολύ συχνά λαμβάνουμε μηνύματα για σκυλάκια που είναι μόνιμα σε μπαλκόνια ή άλλους περιορισμένους χώρους -δεμένα ή μη- θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια ενημέρωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την πρόσφατη επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εξεδόθη μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.

Έτσι , οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το ζώο ,έχουμε δε τις παρακάτω επιλογές:

α.Να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ζώου , να του εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει , ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, και να κάνουμε αναφορά στον νόμο .

β.Αν δεν συμμορφωθεί, οι κινήσεις μας είναι οι παρακάτω:

1. Καλούμε την Δημοτική Αστυνομία , η οποία πρέπει να προσέλθει.

Η Δημοτική Αστυνομία αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 21 του 4039/12.

Συνήθως πριν κόψει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο , του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά, αν δεν συμμορφωθεί, κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα μπλοκάκια τα ειδικά ή αν δεν έχουν εκδώσει τα ειδικά μπλοκ ακόμη, σε αυτά που ήδη έχουν για άλλες παραβάσεις.

2.Καλούμε το 100 για τις ποινικές πλέον κυρώσεις , δίνουμε πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.

Ή πηγαίνουμε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και κάνουμε καταγγελία επώνυμη , περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο και επικαλούμαστε τον ανωτέρω νόμο.

Όταν η αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, ή την Εισαγγελέα Ζώων αν πρόκειται για την Αθήνα, για να του δώσει οδηγίες .

Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου , άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί το αυτόφωρο.

Γιάννης Πομώνης-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ