2014-12-20 19:29:52
Φωτογραφία για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα η ελληνική
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Ελευθέρας Βοσκής Γαλοπούλας Θεσσαλίας, Δημήτριου Νατσιούλα στo Larissanet.gr

Της Βασιλικής Πασχάλη

[email protected]

Η Αυλαία των Γιορτών ανοίγει και το σανίδι πατά για μία ακόμη φορά η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων η γαλοπούλα, που χρόνο με τον χρόνο κερδίζει την θέση που της αξίζει στο τραπέζι μας και παίζει τον πρώτο ρόλο στα γιορτινά μας καλέσματα.

Υπάρχουν δύο απόψεις για το πώς ήρθε η γαλοπούλα στην χώρα μας. Σύμφωνα με την πρώτη η γαλοπούλα ήρθε στην Ευρώπη το 1824 μέσω των Ισπανών κατακτητών,  που φθάνοντας τον 17ο αιώνα στο Μεξικό την συνάντησαν να βόσκει ανάμεσα σε αχανείς φυτείες καλαμποκιού. Τότε είχαν πιστέψει ότι ανακάλυψαν τις Ινδίες και γι’ αυτό ονόμασαν το παράξενο αυτό πτηνό Ινδική Όρνιθα, ονομασία που το ακολουθεί μέχρι σήμερα ως επιστημονικός όρος
. Η δεύτερη άποψη πρεσβεύει ότι ο βασιλιάς Μελέαγρος, γιος του Οινέα, βασιλιά της Καλυδώνας και της Αλθαίας διέδωσε τις γαλοπούλες, οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Στη χώρα μας παλαιότερα στα γιορτινά τραπέζια προσέφεραν φασιανό, πάπια, χήνα ή κοτόπουλο. Όταν όμως δοκιμάσαμε την γαλοπούλα την επιλέξαμε ως κατά εξοχή Χριστουγεννιάτικο έδεσμα για το νόστιμο και εύπεπτο με ελάχιστα λιπαρά κρέας της. Αργότερα μάθαμε και για την υψηλή της διατροφική αξία, αφού περιέχει 74% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο για γερά δόντια και οστά, κάλιο που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, σίδηρο, και πολλές βιταμίνες.

Παρόλα τα διατροφικά της οφέλη η γαλοπούλα στη χώρα μας παραμένει ένα εποχιακό είδος που ,όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πτηνοτρόφος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρας Βοσκής Γαλοπούλας Θεσσαλίας, Δημήτρης Νατσιούλας, αν δεν τελειώσει έως τις 25 Δεκεμβρίου, θα «τελειώσει» τον ίδιο τον παραγωγό.

Ο Δημήτρης Νατσιούλας γεννήθηκε το 1955 στην ορεινή Βερδικούσια Λάρισας, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Πάππου προς πάππου οι γονείς του γεωργοκτηνοτρόφοι με πρόβατα και σιτάρι, από την οποία μοίρα δεν ξέφυγε ούτε αυτός ούτε τα πέντε αδέλφια του, παρότι επιχείρησαν να κάνουν και άλλες δουλειές. Στην αρχή ξεκίνησαν όλοι μαζί το 1973 να εκτρέφουν γαλοπούλες δίπλα σε άλλους συγχωριανούς τους, μια και όπως λέει «κάτι έπρεπε να κάνουμε, να τολμήσουμε για το καλύτερο». Με την δημιουργία οικογένειας, τα αδέλφια χώρισαν τις πτηνοτροφικές τους μονάδες και έτσι ο κ. Νατσιούλας βρέθηκε να εκτρέφει στον κάμπο της Νίκαιας στη Λάρισα.

Πόσο δύσκολη ήταν η αρχή μιας τέτοιας επιχείρησης;

Οι δυσκολίες υπήρξαν τεράστιες μια και δεν υπήρχαν υποδομές αλλά ούτε και ενημέρωση. Όσο άντεχαν τα χέρια και έφτανε το μυαλό, λειτουργούσα και εγώ όπως και οι άλλοι εμπειρικά.

Στην αρχή έφερα από τη Βερδικούσια νεογέννητες γαλοπούλες τις οποίες μεγάλωνα μέσα σε σκηνές, γιατί τότε δεν υπήρχαν στάβλοι. Μετά 2-3 μήνες τις έβγαζα έξω στα χωράφια και τις καλαμιές, όπου μέναμε εκεί ως τα Χριστούγεννα. Ένας από τους λόγους που με ανάγκασε να φύγω από το χωριό είναι ότι δεν έβρισκα βοσκοτόπια εκεί πάνω, μιας και οι γαλοπούλες αγαπούν να βόσκουν σε αλωνισμένα χωράφια σιτηρών, καλαμιές και καλαμπόκια.

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της γαλοπούλας;

Της μίας ημέρας γαλοπούλες τις παίρνω τώρα πια από εκκολαπτήρια των Τρικάλων και της Θεσσαλονίκης. Για ένα μήνα τις προστατεύω σε θαλάμους όπου η θερμοκρασία τους αρχικά είναι 32 βαθμοί και μετά είκοσι ημέρες κατεβαίνει στους 28. Αφού περάσει ο πρώτος μήνας τις βγάζω έξω να βοσκίσουν. Για τον λόγο αυτό νοικιάζω τα χωράφια γύρω από το πτηνοτροφείο μου και τα σπέρνω με σιτηρά και καλαμπόκι.

Αυτή είναι και η διατροφή τους;

Ναι, το 80% αποτελείται από καλαμπόκι και αφού δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί μόνο από δική μας παραγωγή, αγοράζουμε από συγχωριανούς. Έτσι μεγαλώνοντας η δική μας επιχείρηση, μεγαλώνει και των συνεργατών μας.

Πιστεύεται ότι αυτό το διατροφικό μέρος είναι και το ατού σας;

Βεβαίως, αφού ξέρουμε πως ότι τρώνε περνά στο κρέας τους, Και επιπλέον είναι συνέχεια έξω, όπου και μεγαλώνουν. Έτσι είναι πολύ πιο νόστιμες και υγιεινές. Πιστεύω ότι κανένα κράτος δεν έχει τις παραδοσιακές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής που έχουμε εμείς.

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τις γαλοπούλες;

Να τις αγαπάει πολύ και να έχει πολλά χέρια να τον βοηθούν. Από τον Μάιο που αρχίζει η δουλειά παίρνοντας τα πουλιά από τα εκκολαπτήρια και για επτά μήνες είσαι δεσμευμένος εκεί, 24 ώρες το 24ωρο σε θέλουν δίπλα τους. Όλη την ημέρα φροντίδα και βοσκή και το βράδυ, ενώ άλλα ζώα όπως η αγελάδα ή το πρόβατο σταβλίζονται, η γαλοπούλα μένει έξω. Έτσι μένω μαζί τους και τα φυλάω από άγρια αλλά και «ήμερα» ζώα! Προ ημερών πιάσανε στην περιοχή μας αλλοδαπούς που είχαν φορτώσει το μισό κοπάδι σε δύο πορτ μπαγάζ αυτοκινήτων. Δεν είναι κρίμα και άδικο να σου φεύγει έτσι η παραγωγή; Επιπλέον να έχει οικογένεια πρόθυμη να τον βοηθήσει, γιατί κακά τα ψέματα με υπαλλήλους αυτή η δουλειά δεν γίνεται. Εγώ έχω τέσσερα παιδιά και την γυναίκα μου και κατά διαστήματα και άλλους συγγενείς που απασχολούμαστε συνέχεια και δεν σταματάμε. Τα παιδιά μου βλέποντας τον κόπο που θέλει αυτή η δουλειά, δεν ακολούθησαν το δικό μου επάγγελμα. Έχουν τις δουλειές τους, αλλά έρχονται συνέχεια και βοηθάνε. Χαίρομαι που τα παιδιά μου τράβηξαν το δρόμο τους, αλλά τώρα με την οικονομική κρίση βλέπω τα επτά εγγόνια μου που τριγυρνούν στο κτήμα και βοηθούν με τις γαλοπούλες να μην την γλυτώνουν!

Με πόσες γαλοπούλες ξεκινήσατε, και πόσες έχετε σήμερα;

Ξεκίνησα με 5.000 γαλοπούλες και τώρα έχω 2.000. Στην αρχή ήμουν νέος και είχα όνειρα, μα τελικά η πραγματικότητα με προσγείωσε και τώρα δουλεύω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

Είστε ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα επιχειρηματική σας δραστηριότητα;

Ικανοποιημένος όχι, αλλά το μεροκάματο έβγαινε και βγαίνει, γι’ αυτό λες και ευχαριστώ στους καιρούς που διανύουμε. Λίγη βοήθεια να είχαμε από το κράτος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Να φανταστείτε ότι δεν έχουμε πάρει ποτέ κοινοτική επιδότηση, αντίθετα με άλλους παραγωγούς. Με την γρίπη των πτηνών η Ε.Ε. είχε μοιράσει 18εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις και εμείς που πάθαμε την μεγαλύτερη ζημιά ήμασταν από έξω. Ζητάμε τώρα να βοηθήσουν, αφού για να είμαστε σε προγράμματα Ε.Ε. πρέπει να μας δώσουν οι Δήμοι βοσκοτόπια, όπως για παράδειγμα στα αιγοπρόβατα. Τελικά αν αυτό αργήσει, τουλάχιστον να κάνουν καλύτερους ελέγχους στους μεγαλέμπορους εισαγωγείς γαλοπούλας, μερικοί από τους οποίους παίρνουν λίγες ντόπιες από μας και βαφτίζουν και τις υπόλοιπες εισαγόμενες, Ελληνικές! Οι ντόπιες παραδοσιακές μαύρες γαλοπούλες, εκτός από την σωστή διατροφή, η οποία κοστίζει στον παραγωγό περίπου το 80% της τελικής τιμής, θέλουν και τον χρόνο τους. Πρέπει να περάσουν 6 μήνες για να φθάσει τα 4,5 με 5 κιλά, ώστε να είναι προς κατανάλωση. Ας είναι υποψιασμένοι οι καταναλωτές, μετά τα τόσα διατροφικά σκάνταλα και την γρίπη των πτηνών και ας επιλέγουν σωστά.

Είστε και πρόεδρος στον Σύλλογό σας. Γιατί δεν οργανώνεστε ώστε να προωθήσετε τα αιτήματά σας;

Είμαστε περίπου 50 παραγωγοί, αλλά άλλοι μεγαλώνοντας φεύγουν, και άλλοι απογοητεύονται και εγκαταλείπουν. Έτσι όσο οργανωμένοι και να είμαστε, παραμένουμε λίγοι και δεν ακούγονται τα αιτήματά μας. Παρόλα αυτά έχουμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ μας, συναντιόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον, κυρίως δε τους νέους παραγωγούς, ανταλλάσοντας συμβουλές, τροφές και πελάτες.

Κάτι που πήγε πίσω την επιχείρησή σας;

Δύο χρονιές, το 1988 και το 2002, στις 15 Δεκεμβρίου έριξε πολύ χιόνι και έκανε τόση παγωνιά που δεν μπορούσαμε ούτε να μαδήσουμε τις γαλοπούλες, μια και αυτή η δουλειά γίνεται με το χέρι, ούτε να έρθουν τα ψυγεία να φορτώσουν. Παγώσαμε μέχρι να ετοιμάσουμε κάποιες και τρέχαμε με τα τρακτέρ να τις μοιράσουμε. Όπως καταλαβαίνετε τέτοιες μέρες παρακολουθούμε συνέχεια τον καιρό και λαχταράμε.

Η φετινή χρονιά πως είναι για σας;

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο τα αρσενικά τα κάναμε εξαγωγή στην Αλβανία, γιατί εάν τα κρατούσαμε θα γίνονταν πάνω από 10 κιλά και ο καταναλωτής δεν τα προτιμά. Τα θηλυκά μας άρχισαν να διατίθενται στην ντόπια αγορά του νομού Λάρισας, σε κρεοπωλεία και ιδιώτες.

Πείτε μας και ένα μυστικό για να πετύχει η γιορτινή γαλοπούλα μας.

Το μυστικό είναι το σιγανό ψήσιμο στον φούρνο, όσα τα κιλά τόσες και οι ώρες ψησίματος στους 175 με 180 βαθμούς. Με ότι και να την γεμίσετε, ρύζι, κάστανα, κουκουνάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα κλπ, θέλει υπομονή και οικογενειακή θαλπωρή για να την απολαύσεις!

Άντε και καλά μας Χριστούγεννα!

ENTYΠΗ LARISSANET

ΠΗΓΗ: http://www.larissanet.gr/2014/12/16/christougenniatiki-galopoula-i-elliniki/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ