2014-12-21 15:11:07
Φωτογραφία για Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες σε ένα βράδυ!
Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες υπερψηφίστηκαν τελικά το Σάββατο σε σύνολο 80 από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το επίσης ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που επικαιροποιεί τον νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα.

Μπροστά στον πρωτοφανή όγκο των τροπολογιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υιοθετείτο χωρίς συζήτηση από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν πριν την έναρξη των ψηφοφοριών. Από τη Χρυσή Αυγή, δεν μετείχε κανείς εκπρόσωπός της στις ψηφοφορίες - στην αρχή της συνεδρίασης ωστόσο, ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε δηλώσει πως το κόμμα του καταψηφίζει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, όπως και στην Ολομέλεια, είχαν επιφυλαχθεί για τις διατάξεις που δεν είχαν τύχει διαβούλευσης εκ μέρους του υπουργείου (άρθρα 7-14) ενώ είχαν διατυπώσει και έντονες επιφυλάξεις για το επίμαχο άρθρο 12 που μεταξύ άλλων νομιμοποιούσε στην πράξη παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων της περιόδου 1975-2007 από αγρότες.


Μετά τις διπλές αλλαγές που επέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, στο άρθρο 12, οι ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το σύνολο του νομοσχεδίου.

Οι αλλαγές στο άρθρο 12, (ρητή αναφορά απαγόρευσης κτισμάτων στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, κατάργηση της διάταξης περί ακύρωσης των "μη πραγματοποιήσιμων αναδασώσεων" μετά από πενταετία κ.ά.) έκαμψαν και την Δημοκρατική Αριστερά, η οποία δήλωσε "παρών" στο άρθρο, ενώ υπερψήφισε και άλλα οκτώ.

Από τις 42 τροπολογίες που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οκτώ υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της πλειοψηφίας, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, δώδεκα καταψηφίστηκαν από τους ΑΝΕΛ και 18 από τη ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε επίσης "παρών" σε έξι τροπολογίες, ενώ οι ΑΝΕΛ σε δεκατρείς.

Οι 42 τροπολογίες

Ανάμεσα στις τροπολογίες, ξεχωρίζει εκείνη που αφορά τη σύμβαση της κινεζικής Cosco με τον ΟΛΠ, για την επέκταση της εταιρείας στο δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΜΑΡ.

Ως υπόδειγμα νομοθέτησης με καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, αντιμετώπισε η αξιωματική αντιπολίτευση την τροπολογία για τη δημιουργία δημοτικού κοιμητηρίου της Γλυφάδας σε χώρο που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμιζε την υφιστάμενη χωροθέτηση του νεκροταφείου στο χώρο του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, ο Ν. Δένδιας αντέταξε τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός «για την καθημερινότητα των κατοίκων της παραθαλάσσιας ζώνης».

Την τροπολογία υπερασπίστηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης (που υπενθύμισε το ατελέσφορο των δεκάδων τροπολογιών που κατατέθηκαν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης (που εκτίμησε πως η τροπολογία δεν θα βρει αρνητές), όπως επίσης και ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ «να σεβαστεί επιτέλους τους νεκρούς της Γλυφάδας».

«Δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, δεν υπάρχει συναίνεση. Δηλαδή, ο υπουργός αποφασίζει "να παραχωρεί εκτάσεις", έστω για καλό σκοπό; Γνωρίζετε εάν είναι ή όχι η έκταση αυτή, στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού;» αντέταξε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). «Έτσι νομοθετείτε; Επειδή έρχονται εκλογές;» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται εξάλλου, η παρέμβαση του Νίκου Δένδια, προκειμένου να ακυρωθεί νομοτεχνική αλλαγή που είχε επιφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαράς στο επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την αυτοδίκαιη ακύρωση κάθε ένστασης ενάντια σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, που δεν είχαν πραγματοποιηθεί νομότυπα. Κατόπιν των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο κος Ταγαράς αποδέχθηκε να θεωρηθούν τελεσίδικοι οι αποχαρακτηρισμοί, μονάχα μετά από παραίτηση των ενδιαφερομένων. Μετά από απαξιωτική δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την ιδιότητα του νομικού, ο κος Ταγαράς επανέφερε τη διάταξη στην αρχική της μορφή.

Ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η τύχη της τροπολογίας 19 βουλευτών της ΝΔ, για την επαναπρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που είχε απολυθεί το 2010 επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (η εταιρεία που επιλαμβάνεται των συγκοινωνιών της Αθήνας). Παρότι η τροπολογία παρουσιάστηκε στη Βουλή απ' τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο και έτυχε της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Πηγή: in
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ