2014-12-21 16:54:07
Φωτογραφία για Το μυστικό ραντεβού που «κλείδωσε» τον Πρόεδρο
Άγνωστες πτυχές μίας απόπειρας συμφωνίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έρχονται στο... φως λίγους μήνες μετά. Συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ στις περασμένες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε διερευνητικά για να μάθει τις προθέσεις του Φώτη Κουβέλη σε ό, τι αφορά πιθανή υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου. Αρχικά το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει θετική απάντηση από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς με στόχο την προώθηση της υποψηφιότητας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής».

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζαν θετικά το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος κρατούσε κρυφά τα χαρτιά του, ενώ τα στελέχη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης εκφράζονταν θετικά για το πρόσωπό του, βλέποντας ίσως τον ιδανικό υποψήφιο.


Η πρώτη κίνηση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ήρθε στα μέσα Ιουλίου. Ακολούθησε επικοινωνία με τη ΔΗΜΑΡ με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων Κουβέλη. Στις συζητήσεις συμμετείχαν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης και Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, αποτελώντας προνομιακό συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη στήριξη που είχε προσφέρει στην «Πρωτοβουλία των 58».

Λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ θα λάβει διαβεβαιώσεις ότι ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας. Ο ίδιος φέρεται να είχε τονίσει στους συνομιλητές του ότι «υπάρχει ενδιαφέρον εάν η πρόταση είναι σοβαρή». Στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν νέες συναντήσεις των δύο πλευρών, με τη συμμετοχή Χρήστου Πρωτόπαπα, Ανδρέα Παπαδόπουλου με την έγκριση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έβλεπε με καλό μάτι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, βλέποντας ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει των απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων και προωθούσε κι εκείνος με τη σειρά του τη λύση αυτή. Μάλιστα είχε υπάρξει και συνομιλία - τηλεφωνικά - του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το θέμα της υποψηφιότητας.

Ωστόσο περί τα τέλη Αυγούστου, όταν και διέρρευσε το σενάριο Κουβέλη, έφεραν την αντίδραση βουλευτών που φλέρταραν με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με δηλώσεις τους «έκαιγαν» την υποψηφιότητα; λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσουν ούτε αυτοί τον πρόεδρο του κόμματός του εάν έθετε υποψηφιότητα. Μεταξύ των βουλευτών που είχαν δηλώσει ότι δεν θα τον ψήφισαν ήταν η Ασημίνα Ξυροτήρη, ο Γιάννης Πανούσης, ο Γιώργος Κυρίτσης, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές απειλούσαν με διάσπαση τη ΔΗΜΑΡ εάν θα ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Κουβέλης. Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άλλαξε στάση, κάνοντας στροφή 180 μοιρών προς των ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος σε μετωπική σύγκρουση με τους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ