2014-12-23 00:47:40
Φωτογραφία για Η εκστρατεία των 24γραμμάτων για το Καστελλόριζο
4.οοο βιβλία από το 2011!

Τα 24γράμματα στο Καστελλόριζο

 γράφει και Φωτογραφίζει ο Μανώλης Δημελλάς

Μια διαδικτυακή προσπάθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν ο Γιώργος Δαμιανός και τα 24γράμματα, Απρίλιος 2011, ξεκινούσαν την προσπάθεια στήριξης της βιβλιοθήκης του Δημοτικού σχολείου δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τόσο θετικά αποτελέσματα.

Η βιβλιοθήκη του τριθέσιου Δημοτικού σχολείου ακόμη παραλαμβάνει δέματα βιβλίων, με θέμα την Εκστρατεία κοινωνική εγρήγορσης των 24γραμμάτων.

Περισσότεροι από 4.000 είναι σήμερα οι τόμοι των βιβλίων, στις αρχές Σεπτέμβρη 2014 έφτασε και το πιο πρόσφατο δέμα! Και οι αποστολές συνεχίζονται!

Το πιο σημαντικό δεν είναι τα βιβλία που γέμισαν όλους τους τοίχους του σχολείου, είναι η τεράστια αλλαγή στις συνήθειες, των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, που ζουν στο Καστελλόριζο.

“Μα δανείζονται ακόμη και εγκυκλοπαίδειες” θα μας πει περήφανα η δασκάλα! Και θα πεταχτεί μια μαθήτρια, η Κλέρυ, θα φωνάξει τον τίτλο από το τελευταίο βιβλίο που δανείστηκε: “Γυμνάσιο- Χειρότερα δε γίνεται”. Ναι δανείζονται, επιτέλους υπάρχουν πολλά βιβλία.


Ο Γιώργος Δαμιανός έγραφε τότε για το μακρινό νησί:

“Το Καστελόριζο είναι μακριά, γιατί ποτέ δε μάθαμε που, ακριβώς, βρίσκεται (απέχει 5 ώρες, ακτοπλοϊκώς, από τη Ρόδο).
Ήταν πάντα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως η δυσμενής μετάθεση, ή ο τόπος τιμωρίας για τον ατίθασο Δημόσιο Λειτουργό.
Και ξαφνικά… ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας.
Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.
Τώρα οι απανταχού ρήτορες και ρητορίσκοι μιλάνε για “λεκάνες Μεσογείου”, για “κοιτάσματα”, για “γεωπολιτική αξία”, για “πλούτο”, για “αρπαχτές” και για “κονόμα”
Τώρα κινδυνεύει, πραγματικά, το Καστελόριζο!!! Αυτό φοβηθήκαμε και για αυτό στα 24grammata.com αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα 46 άρθρων σε 4 γλώσσες. Συγκεντρώσαμε, για πρώτη φορά, την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του νησιού στις 4 πρώτες σελίδες του 24grammata.com. Με τη συγκέντρωση όλου του υλικού το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει με τη μορφή free e-book.
Το Καστελόριζο έχει προβλήματα, που δεν μπορούν να περιμένουν.
Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα του είναι η δική μας άγνοια, η επιπολαιότητα και ο δικός μας Μακάριος ύπνος
. Γνωρίστε το Καστελόριζο, πριν να ρητορεύσετε για τη “γεωστρατηγική σημασία του στην παγκόσμια οικονομία…”
Πάρτε από το χέρι το παιδί σας και δείξτε του στο χάρτη που βρίσκεται το Καστελόριζο (δεν είναι δυο λεπτά από τη Ρόδο. Είναι 5 ώρες ακτοπλοϊκώς και 30 λεπτά αεροπορικώς από τη Ρόδο). Βοηθήστε τον να συνειδητοποιήσει ότι τα σύνορα δε χαράζονται με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά με τις Καρδιές των ανθρώπων που τα κατοικούν και από το Φρόνημα αυτών που τους στηρίζουν”.

Τα αποτελέσματα της προσπάθεια των 24γραμμάτων είναι τρανή απόδειξη, ο κόσμος καταλαβαίνει και συμμετέχει σε δράσεις που είναι αληθινές, έχουν προοπτική και ουσία! Το Καστελλόριζο ούτε είναι μακριά, ούτε και είναι ξεχασμένο. Μπορεί αυτά που γράφει ο Δαμιανός να αφορούν ένα μισότυφλο Αθηνοκεκτρικό κράτος, ωστόσο είναι στο δικό μας χέρι να μην αφήσουμε την ελπίδα από το δικό μας χέρι Η εκστρατεία των 24γραμμάτων δεν σταματά! Συνεχίζεται….

 

Υ.Γ.: Ευχαριστώ θερμά τον Μανώλη Δημελλά, ο οποίος βρέθηκε για δικους του επαγγελματικούς λόγους στο Καστελόριζο (Νοέμβριο 2014) και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της εθελοντικής πρωτοβουλίας του 24grammata.com για τη στηριξη της βιβλιοθηκης του σχολείου του Καστελλόριζου. Γνωριζα ότι είχε μεγάλη επιτυχία τούτη η προσπάθεια αλλά είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις και την εικόνα και να συνειδητοποιείς ότι μετα από τρία χρόνια ο κόσμος συνεχίζει να ανταποκρίνεται (το τελευταίο δέμα έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2014, δες φωτο).

Ευχαριστώ, ιδιαίτερα, όλους όσοι ανταποκρίθηκαν και επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι τα ωραία πράγματα γίνονται με αγάπη και με όνειρο. Σας ευχαριστώ από ψυχής (Γιώργος Δαμιανός)

24γράμματα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το διπλό καλό
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το διπλό καλό
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ