2014-12-23 22:28:42
Φωτογραφία για Αποφυλακίζεται στο Πακιστάν ηγέτης εξτρεμιστικής οργάνωσης
O ηγέτης μιας από τις πλέον βίαιες ισλαμιστικές οργανώσεις του Πακιστάν αναμένεται να αποφυλακιστεί αυτήν την... εβδομάδα, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι, μια εβδομάδα μετά τη σφαγή 134 μαθητών από τους Ταλιμπάν σε μία επίθεση που σόκαρε τη χώρα.

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε σύγχυση, ειδικά τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ έχει δεσμευτεί επίσημα μετά το μακελειό στο σχολείο να εξαλείψει τον εξτρεμισμό χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων με τις οποίες κατηγορείτο για καιρό πως συνεργαζόταν εν κρυπτώ.

Ο Μάλικ Ίσακ είναι ο αρχηγός της Λασκάρ-ι-Ζάνγκβι (LeJ), μιας ένοπλης οργάνωσης που έχει κηρυχθεί εκτός νόμου και πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αυτή έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές φονικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, δύο εκ των οποίων εναντίον της μειονότητας των σιιτών, που είχε στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους το 2013.


Αν και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί την LeJ μια «παγκόσμια τρομοκρατική» οργάνωση με προπύργιό της την επαρχία Παντζάμπ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο Μάλικ Ίσακ αναμένεται να αποφυλακιστεί την Πέμπτη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Τη Δευτέρα μία τριμελής επιτροπή δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λαχώρης, πρωτεύουσας της Παντζάμπ, απήλλαξαν τον κατηγορούμενο από της κατηγορίες της υποκίνησης βίας και μίσους για τις οποίες κρατούνταν, ανακοίνωσε ένας δικαστικός αξιωματούχος.

Η απελευθέρωσή του ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια της διακηρυγμένης πρόθεσης της κυβέρνησης του Σαρίφ, που τη Δευτέρα διατράνωσε ότι θέλει να εξαλείψει τον «καρκίνο» του θρησκευτικού εξτρεμισμού, να μην ανεχθεί πλέον καμία ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση στην επικράτεια της χώρας.

Έκτοτε ο στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον των κρησφύγετων και των πυρήνων των Ταλιμπάν και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τερματίζει το μορατόριο, που εφάρμοζε από το 2008, στις εκτελέσεις πολιτών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Έξι άνθρωποι έχουν εκτελεστεί έκτοτε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εκτέλεσης δι' απαγχονισμού περίπου 500 καταδικασθέντων σε θάνατο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παρά τις ενστάσεις του ΟΗΕ και πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιτίθενται στην θανατική ποινή και υποστηρίζουν ότι δε συνέβαλε στη μείωση του αριθμού των τρομοκρατικών ενεργειών.

Την απόφαση να τερματιστεί το μορατόριο την «υποστηρίζουν σθεναρά οι πολίτες» υποστηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης του Σαρίφ.

Όμως αν και οι αρχές εμφανίζονται αποφασισμένες να εξαλείψουν την οργάνωση Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), που τους έχει κηρύξει τον πόλεμο, κατηγορούνται ότι τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και τις βιαιοπραγίες στην χώρα καθώς δεν αναλαμβάνουν δράση εναντίον άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της LeJ, λόγω πελατειακών σχέσεων ή στρατηγικών υπολογισμών. Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις, κατά το σκεπτικό ενός μέρους του μηχανισμού των υπηρεσιών ασφαλείας, υπηρετούν τα συμφέροντα του Πακιστάν, κυρίως στο Κασμίρ ή στο Αφγανιστάν.

«Οι αρχές θα έπρεπε επίσης να ενδιαφερθούν για τις οργανώσεις τζιχαντιστών που απαγάγουν παιδιά, τα υποβάλλουν σε πλύση εγκεφάλου και τα μετατρέπουν σε μαχητές» υπογραμμίζει η Σάιμα Χουσάιν, μια φοιτήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λαχώρης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ