2014-12-25 20:13:09
Φωτογραφία για Τι θα γινόταν αν καταργούσαμε τα Χριστούγεννα;
Το ερώτημα του αρθρογράφου των Financial Times, Τιμ Χάρφορντ δεν αφορά βεβαίως το θρησκευτικό συναίσθημα των γιορτών αλλά την απόλυτη σύνδεσή τους με την αγορά δώρων.

Ο καταναλωτικός πυρετός των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αποτελεί ίσως ανάσα ζωής για εκατομμύρια καταστηματάρχες και αφορά αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής αλυσίδας και της στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι θα γινόταν λοιπόν αν σταματούσαμε να ψωνίζουμε τα Χριστούγεννα;

Ο Τιμ Χάρφορντ επιστρέφει στο παρελθόν και αλιεύει από εκεί πληροφορίες για το πώς αντιμετωπίστηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Ημέρας των Ευχαριστιών το 1939 έγινε σημείο τριβής στις ΗΠΑ. Εκείνη την χρονιά η Ημέρα των Ευχαριστιών θα έπεφτε στις 30 Νοεμβρίου. Στην Αμερική όμως θεωρούν «κακό» να αγοράζουν δώρα πριν την γιορτή των Ευχαριστιών κι έτσι εκτιμήθηκε ότι εκείνη την χρονιά, η χριστουγεννιάτικη καταναλωτική περίοδος θα ήταν ιδιαίτερα μικρή.


Αυτή ήταν και η μοναδική αιτία που ο Φράνκλιν Ρούσβελτ έπεισε τους πολίτες ότι η Ημέρα των Ευχαριστιών ήταν ομοσπονδιακή γιορτή και γι αυτό ήταν αρμοδιότητα του προέδρου να ορίσει την ημερομηνία εορτασμού της. Κι έτσι, επέλεξε ότι η Ημέρα των Ευχαριστιών θα γιορταζόταν στις 23 Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών αντέδρασε και τον συνέκρινε με τον Χίτλερ.

Η γιορτή για τα δύο επόμενα χρόνια γιορταζόταν από τη μισή χώρα την παλιά ημερομηνία και η άλλη μισή την καινούργια.

Κι εδώ όμως το θέμα δεν είναι καθαρά οικονομικό αλλά και πολιτικό καθώς οι συντηρητικοί λένε πως τα Χριστούγεννα βοηθούν την οικονομία. Οι φιλελεύθεροι λένε πως από μακροοικονομικής άποψης είναι ανεκτίμητα.

«Πράγματι, η κατάργηση των Χριστουγέννων μπορεί να δώσει ήπια ώθηση στην ευημερία μας μακροπρόθεσμα, καθώς το στρίμωγμα όλων αυτών των δαπανών σε τόσο λίγες εβδομάδες, δημιουργεί πιέσεις στα εργοστάσια και τις αλυσίδες προσφοράς. Η εξομάλυνση των δαπανών μας μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική» γράφει ο αρθρογράφος.

Βρετανός οικονομολόγος είχε σχολιάσει ότι ο πανικός για μία επίθεση εξωγήινων θα βοηθούσε την οικονομία επειδή θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να αυξήσει και πάλι τις δημόσιες δαπάνες. Αφού δεν υπάρχουν εξωγήινοι, έχουμε τον Άγιο Βασίλη.

Πηγή: Financial Times
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ