2014-12-31 10:47:28
Φωτογραφία για Η Τουρκία παραμένει κυριότερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στενά εξαρτημένες από τις γειτονικές χώρες και τα πετρελαιοειδή παραμένουν οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ την ίδια ώρα τα ελληνικά προϊόντα εμφανίζονται να χάνουν έδαφος σε αγορές με μεγάλη προοπτική, όπως είναι αυτές των ΗΠΑ, της Κίνας και του Ισραήλ. Το παρήγορο στοιχείο είναι ότι οι απώλειες λόγω του ρωσικού εμπάργκο σε σειρά αγροτικών προϊόντων αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω λόγω της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με βάση τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 κυριότερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων παραμένει και φέτος η Τουρκία, όπου η αξία των εξαγωγών μας το εννεάμηνο ήταν 2,36 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 3,1%. Μεταβολή δεν παρατηρείται ούτε στις επόμενες τέσσερις θέσεις, με την Ιταλία να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, τη Γερμανία την τρίτη, κυρίως λόγω του ισχυρού ελληνικού στοιχείου, τη Βουλγαρία στην τέταρτη θέση και την Κύπρο στην πέμπτη θέση
. Στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων αγορών περιλαμβάνεται και το Γιβραλτάρ, διότι αποτελεί έδρα πολλών υπεράκτιων εμπορικών εταιρειών και χρησιμοποιείται για την άσκηση του λεγόμενου «τριγωνικού εμπορίου».

Σημαντική αρνητική επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες συνολικά στο έτος αναμένεται να κλείσουν με υποχώρηση της τάξης του 2% με 2,5%, διαδραμάτισε η μείωση κατά 8,7% των εξαγωγών προς την Ιταλία, από 1,35 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013 σε 1,17 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί, επίσης, η νέα υποχώρηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ κατά 19,9%, στα 574,4 εκατ. ευρώ από 717,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο, η μείωση των εξαγωγών κατά 34,9% προς την Κίνα και κατά 50% προς το Ισραήλ.

Από την άλλη, αν και οι εξαγωγές προς τη Ρωσία υποχώρησαν κατά 12,4%, οι εξαγωγές προς την περιοχή της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών αυξήθηκαν κατά 11,1% (από τα 569,5 εκατ. ευρώ σε 632 εκατ. ευρώ) λόγω της αύξησης των εξαγωγών προς την Ουκρανία κατά 54,6%, του υπερτετραπλασιασμού των εξαγωγών προς τη Μολδαβία, αλλά και του υπερδιπλασιασμού των εξαγωγών προς το Αζερμπαϊτζάν. Η κάλυψη των απωλειών αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα ροδάκινα, είδη που κυρίως εξάγονταν στη Ρωσία, παρέμειναν στη δέκατη θέση των κυριότερων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας.

Κατά το εννεάμηνο του 2014 εμφανίζονται για πρώτη φορά στις 100 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα οι ακόλουθες χώρες: Μαλαισία (74η θέση), Δομινικανή Δημοκρατία (84η θέση), Παναμάς (67η θέση), Παραγουάη (88η θέση), Αιθιοπία (93η θέση), Καζαχστάν (96η θέση), Μαυριτανία (97η θέση), Βενεζουέλα (98η θέση) και Μπαχρέιν (99η θέση).

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται στη σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 9,6% και κατά 8,3% των εξαγωγών καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καύσιμα αποτελούν περίπου το 40% των ελληνικών εξαγωγών και επομένως η μείωσή τους επιδρά καθοριστικά στο σύνολο του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου.

Τα φάρμακα εξακολουθούν να αποτελούν ένα δυναμικό κλάδο της ελληνικής μεταποίησης και της εξωστρεφούς δραστηριότητας και είναι το δεύτερο σε αξία εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή των ψαριών – παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και τυριών.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ