2012-05-01 08:09:05
Φωτογραφία για Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2011
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2011 δόθηκαν τη Δευτέρα στο Μουσείο Μπενάκη με την επιτροπή να απομένει συμβολικά το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, παρά το ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε βράβευση.

«Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο το να είσαι "εναντίον" είναι καταστατική συνθήκη, αποτελεί το καθεστώς που ορίζει τον άνθρωπο του πνεύματος. Δεν απασχόλησε την επιτροπή λογοτεχνικών βραβείων αν ο Χριστιανόπουλος θα δεχόταν το μεγάλο βραβείο των γραμμάτων, αλλά αποκλειστικά και μόνο αν η πολιτεία όφειλε να τον τιμήσει με αυτό, και η επιτροπή έκρινε πως όφειλε να τον τιμήσει με αυτό», επισήμανε ο Δημήτρης Καργιώτης, μέλος της επιτροπής.

«Ο Ντίνος Χριστιάνοπουλος είναι μια φυσιογνωμία που χαρακτήρισε μια εποχή και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κεφάλαιο των γραμμάτων μας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απένειμε ο ίδιος τα βραβεία και σημείωσε πως η σύνθεση των επιτροπών των βραβείων ανανεώθηκε ριζικά, «κάνοντας τες πιο πλουραλιστικές και στελεχώνοντας τες με τους κατάλληλους ανθρώπους».


«Πριν από δυο χρόνια μιλήσαμε πρώτη φορά για φιλαναγνωσία και χαίρομαι γιατί σήμερα πια τρέχει στο ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας που έχει γίνει ποτέ για τα ελληνικά σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να δουν εντελώς διαφορετικά το λογοτεχνικό βιβλίο. Επιπλέον, για πρώτη φορά η πολιτεία στήριξε με υποτροφίες λογοτέχνες που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και έδωσε το βήμα για να προβάλλουν τη δουλειά τους» σημείωσε ο κ. Γερουλανός πριν απονείμει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα εξ ημισείας, στον Μιχάλη Γεννάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το βιβλίο του «Φαγιούμ».

«Εύχομαι αυτό το παράτολμο μεταφραστικό πείραμα να μην ατυχήσει» ανέφερε στην κατάμεστη αίθουσα, στο δεύτερο όροφο του μουσείου Μπενάκη, ο Δημήτρης Μαρωνίτης για τη μετάφραση στο «Ιλιάς του Ομήρου», για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά.

Οι βραβευθέντες

Βραβείο Μυθιστορήματος: Θωμάς Κοροβίνης για το «Γύρο του Θανάτου»

Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας: Χρήστος Οικονόμου για το «Κάτι θα γίνει, θα δεις»

Βραβείο Ποίησης: Γιώργος Μαρκόπουλος για τον «Κρυφό Κυνηγό»

Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής: εξ ημισείας στη Γεωργία Γκότση για το βιβλίο της «Η Διεθνοποίησις της φαντασίας» και στη Βενετία Αποστολίδου για το «Τραύμα και Μνήμη».

Βραβείο Μαρτυρίας- Βιογραφίας- Χρονικού- Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας: Γιώργος Θεοχάρης για το «Δίστομο- 10 Ιουνίου 1944. Το ολοκαύτωμα».

Απόδοση έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική Γλώσσα: Άρης Μπερλής για το συγγραφικό έργο «Βενετία» της Τζαν Μόρις.

Βραβείο Απόδοσης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα: εξ ημισείας ο Πίτερ Τζέφρις και η Κάρμεν Βιλέλα για μετάφραση του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Εμμανουήλ Ροΐδη, αντίστοιχα

Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Χρήστος Μπουλώτης

Βραβείο Εφηβικού- Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Μαρία Παπαγιάννη

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μυρτώ Δεληβοριά

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: Άλκηστη Χαλίκια.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ