2015-01-11 20:09:07
Φωτογραφία για Ανησυχεί την Κύπρο η αστάθεια στην Ελλάδα
Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς νέο κύκλο εκλογών, οι σχεδιασμοί του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για... νέα έκδοση χρέους στις διεθνείς αγορές, γίνονται πλέον κάτω από νέες συνθήκες. Η αστάθεια στην Ελλάδα επηρεάζει την Κύπρο, αφού πολλοί επενδυτές και οι αναλυτές τους συνδέουν τις δύο χώρες ως σχεδόν ταυτόσημες. Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, πως οι αγορές δεν πρέπει να συγχέουν τις δύο χώρες –αλλά και η ελπίδα του πως πράγματι, αυτή η διασύνδεση έχει πλέον «χαλάσει»– προδίδουν το πόσο σοβαρά απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο να παρασυρθεί και η Κύπρος κάτω από την πίεση της αποστροφής των επενδυτών από την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, πάντως, η αντίδραση των επενδυτών δεν φαίνεται να είναι μεγάλη. Τα δύο ομόλογα που λήγουν το 2020 κινούνται σε παρόμοια επίπεδα, με τις αποδόσεις να βρίσκονται κοντά στο 5,5%. Παρόλο ότι το μεγαλύτερο, δεκαετές ομόλογο καταγράφει μια πτώση στις τιμές (και αντίστοιχα μια αύξηση στις αποδόσεις) από τις 23 του μήνα, τα επίπεδα τιμών παραμένουν υψηλά, κοντά στο 97% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από εκείνες των προηγούμενων μηνών, και δη το επίπεδο του 92% που καταγράφηκε τον Οκτώβρη.


Ολα δείχνουν πως η αστάθεια στην Ελλάδα, είτε δεν έχει μεταφραστεί σε αποστροφή και από την Κύπρο, είτε πως κάτι τέτοιο δεν έχει αρχίσει ακόμα. Η ελπίδα (και προσπάθεια) του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών είναι να στείλει ισχυρό μήνυμα διαχωρισμού της κυπριακής οικονομίας από την ελλαδική. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται πίσω από εντεινόμενες επαφές, αλλά και δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες τονίζουν πως οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα δεν είναι πλέον το ίδιο έντονες σε σχέση με την εποχή προ του «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Κι αυτό, πρώτον, διότι η διασύνδεση μέσα από τον τραπεζικό τομέα έχει ήδη σπάσει μετά και την αποξένωση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών, αλλά και τον διαχωρισμό, πλέον, των χαρτοφυλακίων. Δεύτερον, σημειώνεται πως η υλοποίηση του Μνημονίου στην Κύπρο ήταν ομαλή και η χώρα μπήκε πολύ ταχύτερα σε πορεία σταθεροποίησης, χωρίς πολλές «περιπέτειες» σε επίπεδο Βουλής. Εκεί, ακόμα και η κάθε καταψήφιση υποχρεώσεων ακολουθήθηκε μετά μερικές ώρες, κάθε φορά, με αλλαγή στάσης από τα κόμματα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούσε τη χωρίς «ατυχήματα» προώθηση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, και αποτελεί επίσης έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είχε άλλη επιλογή από την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η Βουλή για την αναστολή των εκποιήσεων, άσχετα με το γεγονός ότι αυτός είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση, μέρος της εξίσωσης είναι και η προσδοκία πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει μέσα στις αρχές του 2015 σε αγορές κρατικών ομολόγων, συγκρατώντας έτσι τα «επικίνδυνα» ομόλογα κρατών όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ