Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας έχει δυνατότητες για την προσέλκυση πολιτών από τις γειτονικές, αλλά και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν υπηρεσίες υγείας.
Για την προβολή και αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και για την παροχή γνωμοδότησης σε όσους ενδιαφέρονται να παράσχουν υπηρεσίες υγείας σε πολίτες άλλων χωρών, δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου.
«Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να βρει πόρους κι επειδή από το κράτος δεν υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού, που στην πραγματικότητα δεν είναι τουρισμός, αλλά παροχή υπηρεσιών υγείας, αυτό το κενό θα πρέπει να το καλύψει ο επιχειρηματικός και ο επιστημονικός κόσμος. Γι αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε από το 2013 το Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας» επεσήμανε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οι δυνατότητες του Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν στην διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο ΙΣΘ το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με κύριο μέτοχο τον ΙΣΘ και μετόχους το ΑΧΕΠΑ την Ορθοδοντική Εταιρεία καθώς και νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο των δράσεών του διερευνά το τι γίνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον και παρέχει γνωμοδότηση σε αυτούς που επιθυμούν να προσελκύσουν πολίτες ξένων χωρών για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν.
«Η Ελλάδα δεν παρέχει πολύ φτηνές υπηρεσίες υγείας για να προσελκύει ανθρώπους. Η παροχή υπηρεσιών έχει δυσκολίες. Άλλος ταξιδεύει για να βρει φτηνότερες υπηρεσίες υγείας και άλλος γιατί δεν υπάρχουν στη χώρα του οι υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι φτηνότερες από τη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική και είναι καλύτερες από τις παρεχόμενες στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Για παράδειγμα, ένα Αλβανός θα έρθει στην Ελλάδα για μια εγχείριση καρδιάς.
Να μην ξεχνάμε ότι Έλληνες γιατροί πήγαν στα Σκόπια για να χειρουργήσουν τον Γκλιγκόροφ. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει νομικό πλεονέκτημα όσον αφορά τις μονάδες υποβοηθούμενες αναπαραγωγής, γιατί υπάρχουν ευρύτερες δυνατότητες από ό,τι στην Κεντρική Ευρώπη και από ό,τι στον μουσουλμανικό κόσμο, όπου κάτι τέτοιο απαγορεύεται», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας θα πρέπει να δημιουργηθούν απόλυτα εξειδικευμένες μονάδες υγείας και να προβληθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν.
Επίσης, τόνισε ότι για να αποκτήσει η χώρα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον χώρο των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να τεθούν αυστηρότερες προδιαγραφές και αυτό να προβάλλεται.
Στη ενότητα της ημερίδας που αφορούσε τη διαμόρφωση της σύγχρονης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, επισημάνθηκε ότι παρά τις εξαγγελίες, δεν μπορεί η χώρα να υποστηρίζει την ύπαρξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις ακόμη και το ανεπαρκές σύστημα κατέρρευσε.
«Ήδη, οι ιδιωτικές δομές υγείας και οι δημόσιες που σηκώνουν το βάρος αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ο ιατρικός κόσμος οφείλει και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με αξιοποίηση των υπαρχόντων δημόσιων και ιδιωτικών δομών, τα οποία η Πολιτεία ευχόμεθα να ακούσει», ανέφερε ο κ Εξαδάκτυλος.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/324581-symvoylio-tourismoy-ygeias-apo-ton-iatriko-syllogo-thessalonikis#ixzz3OcBUY0M medispin