2015-01-14 14:58:51
Φωτογραφία για Αλωνίζει ο Τ/Κ διαπραγματευτής Ολγκιούν
Ο Τ/κ διαπραγματευτής έδωσε προκλητική συνέντευξη στην Washington Times

Προτείνει τη σύσταση μεταβατικού συμβουλίου, που θα κάνει καταμερισμό εξουσίας και από κοινού ανάληψη δράσης για το θέμα των υδρογονανθράκων

Επικρίσεις προς τους Ελληνοκυπρίους πως «με τη διαρκή τους επιδίωξη για ηγεμονία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θέτουν σε κίνδυνο την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία, απομονώνοντας την πλευρά τους από τις συμφωνίες χορήγησης αδειών», εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκιούν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times. Σύμφωνα με τη εφημερίδα, η συνέντευξη δόθηκε πριν από τη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει πως αν κι ο κ. Ολγκιούν «δεν το λέει τόσο ανοιχτά, η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την προηγούμενη εβδομάδα, οφειλόταν στην επιθυμία να ενθαρρύνει την κυβέρνηση Ομπάμα για την ανάληψη ενός πιο ενεργητικού ρόλου, καλώντας ίσως την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση στις έρευνες κοιτασμάτων»
. «Υπάρχει ανάγκη διευκόλυνσης της συνεργασίας στην περιοχή, βασιζόμενη στις ελληνικές αρχές πολιτικής ισότητας και συνιδιοκτησίας των φυσικών πόρων», δήλωσε ο κ. Ολγκιούν, προσθέτοντας ότι «η μονομέρεια αποτελεί τον εχθρό και πρέπει να την αποτρέψουμε».

Ελπίζουν «Οι ΗΠΑ είναι χώρα φίλη προς τους Τ/κ και τους Ε/κ, όπως και φίλη της Τουρκίας και της Ελλάδας και στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ. Όλοι αυτοί είναι κρίσιμοι παίκτες στην περιοχή και χρειαζόμαστε τη συνεργασία μεταξύ όλων αυτών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο», σημείωσε. Εάν το μήνυμα βρήκε ευήκοον ους στην Ουάσιγκτον μένει να αποδειχθεί, σημειώνει το δημοσίευμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με τη Βικτώρια Νούλαντ, παραπέμποντας τον Αμερικανό δημοσιογράφο στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνιγκ, ο οποίος κάλεσε πρόσφατα «τα δύο μέρη της Κύπρου και τα άλλα διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «ελπίζουν ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο κ. Κόνιγκ, ο οποίος κάλεσε τα δύο μέρη να συνεργασθούν με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Η ώρα της αλήθειας»

Στις δηλώσεις του προς την Washington Times, o κ. Ολγκιούν αναφέρει ότι η ώρα της αλήθειας έφτασε. «Οι Ε/κ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ ή να είναι οι απόλυτοι άρχοντες μόνο των δικών τους εδαφών». Ο Ολγκιούν ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί απλώς τη συμμετοχή της στις διεξαγόμενες έρευνες και ότι στην πραγματικότητα είναι οι Ε/κ οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, αποκλείοντας τους Τουρκοκυπρίους από τις συμφωνίες αδειών εξερεύνησης. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί κατ' ουσίαν «να διεκδικήσει και να επιβάλει στους Τούρκους την ηγεμονία της». «Η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση. Με τον ισχυρισμό ότι έχουν τα μοναδικά κυριαρχικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση αυτών των πόρων, οι Ε/κ μπλοκάρουν τη συνεργασία, πρώτα με τους Τ/κ και έπειτα με την Τουρκία», υποστήριξε.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Ολγκιούν, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. «Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι ευλογία ή κατάρα. Χρειάζεται να γίνει καλή διαχείριση και το κλειδί για την καλή διαχείριση είναι η συμμετοχή και η συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να θεσπισθεί «ένα μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο, που θα ξεκινήσει τον καταμερισμό εξουσίας και την από κοινού ανάληψη δράσης σε μια σειρά θεμάτων μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας» για το πώς θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πώς θα μοιρασθούν τα ενδεχόμενα κέρδη. «Μια τουρκοκυπριακή πρόταση έχει κατατεθεί στο τραπέζι για την έναρξη της συνεργασίας με τον σχηματισμό μιας κοινής επιτροπής, η οποία θα ενεργεί σεβόμενη όλα τα προηγούμενα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και χωρίς να αμφισβητεί ή να παρεμποδίζει την εκτέλεση των συμβολαίων και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή».

Ερωτήματα που δεν τον αφορούν

Ο Τ/κ διαπραγματευτής πρόσθεσε ότι η πρόσφατη παγκόσμια πτώση στις τιμές πετρελαίου ενισχύει την αίσθηση του επείγοντος για τη διαχείριση της κατάστασης και εγείρει τα ακόλουθα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν: «Πρόκειται για εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε βαθιά ύδατα, που είναι πολύ ακριβή; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να γίνει η τιμή περισσότερο ελκυστική; Η κατασκευή ενός θαλάσσιου τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου; Θα πουλήσουμε το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο; Θα φτιάξουμε έναν αγωγό προς την Τουρκία, η οποία είναι μια αγορά όπου μπορούμε να πουλήσουμε το προϊόν σε ανταγωνιστικές τιμές; Πρέπει να στείλουμε το προϊόν στην Ευρώπη; Και από ποιον δρόμο μπορούμε να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη;».

Η επίσκεψη Άιντα

Η Washington Times κάνει αναφορά στην επίσκεψη στην Κύπρο τού Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, με σκοπό «να διαπιστώσει απευθείας από τους ηγέτες τις απόψεις τους για το τρέχον αδιέξοδο». Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα έφτασε χθες στο νησί για διήμερη επίσκεψη, που έχει ως στόχο να ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην ατζέντα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κυπριακό, η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το θέμα, καθώς και το θέμα των υδρογονανθράκων. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, θα προετοιμαστεί επίσης και για την ενημέρωση που θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου για το Κυπριακό ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2015. Θα πρόκειται για την πρώτη ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον Νορβηγό διπλωμάτη μετά τον διορισμό του. Σημειώνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πραγματική εικόνα

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι θα καταστεί σαφές στον κ. Άιντα ότι τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να δώσουν την πραγματική εικόνα για το ποια πλευρά ευθύνεται για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, καθώς, όπως διαφαίνεται από την έκθεση του Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάζονται να υιοθετούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων για το ποιος ευθύνεται για τη στασιμότητα. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η νέα ενέργεια της Τουρκίας να εκδώσει οδηγία NAVTEX μέχρι τις 6 Απριλίου δυσχεραίνει τις προσπάθειες εξεύρεσης τρόπου υπέρβασης του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει μεν την προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου υπέρβασης της κρίσης, αλλά οι συνθήκες θεωρούνται δύσκολες μετά και τη νέα πολιτική ενέργεια της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενόσω υφίσταται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αδύνατη η συμμετοχή του εις τον προκαθορισθέντα διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Τι λέει η έκθεση Ομπάμα

ΣΤΟ μεταξύ, εστάλη την περασμένη εβδομάδα στην ηγεσία του Κογκρέσου η έκθεση που υποχρεούτο να υποβάλλει κάθε 60 μέρες για την Κύπρο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Την ευθύνη της προετοιμασίας έχει μετά από προεδρικό διάταγμα της 31ης Ιουλίου 2003 ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. Η τελευταία έκθεση καλύπτει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2014 κι όπως γράφει στο καλυπτικό σημείωμα η υπογράφουσα αρμόδια Υφυπουργός Εξωτερικών, Τζούλια Φράιφιλντ, «στο διάστημα αυτό οι προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση συνεχίστηκαν, καθώς Ε/κ και Τ/κ άρχισαν τις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις για διευθέτηση».

«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η έκθεση γράφει πως στο διάστημα που καλύπτει συνεχίστηκε η αποστολή καλών υπηρεσιών του Γ.Γ., ενώ καταγράφεται ο διορισμός του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ως Ειδικού Συμβούλου του κ. Μπαν για το Κυπριακό. «Οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ και οι διαπραγματευτικές ομάδες καλωσόρισαν τον διορισμό Άιντα, όπως και τις προσπάθειές του να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες διευθέτησης, στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο νησί, μεταξύ 5-8 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια επίσκεψης του κ. Άιντα, που ακολούθησε, από τις 16-19 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να περάσουν σε περισσότερο ουσιαστική φάση οι συνομιλίες και να εξετάσουν προτάσεις του κ. Άιντα για γεφύρωση των χασμάτων σε ουσιώδη θέματα».

Η έκθεση παραθέτει και τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μπαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «με τους ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ» και τις συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν «με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη στις 21 και 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η Υφυπουργός Εξωτερικών Νούλαντ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη στις 23 Σεπτεμβρίου και τον Τ/κ διαπραγματευτή Οζερσάι στις 24 Σεπτεμβρίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ, Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ