2015-01-15 10:32:06
Φωτογραφία για Εξετάσεις στο σπίτι: Πότε και πώς πρέπει να τις κάνετε...
Η τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει στους ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις να αυτοεξετάζονται στο σπίτι, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους Η μέτρηση της πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερίνης είναι πλέον μια απλή και εύκολη υπόθεση αρκεί σύμφωνα με το onmed.gr να ξέρετε πώς και πότε πρέπει να την κάνετε.

Σάκχαρο

Η μέτρηση πρέπει να γίνεται μία φορά την ημέρα, όχι όμως πάντα με άδειο στομάχι το πρωί. Πρέπει να την κάνετε άλλοτε πριν από το πρωινό και άλλοτε δύο ώρες μετά το γεύμα (μεσημέρι ή βράδυ).

Το άτομο με διαβήτη πρέπει να έχει μια κυκλική παρακολούθηση του σακχάρου, ώστε να γνωρίζει τι γίνεται δύο ώρες μετά το γεύμα και αυτό γιατί μία σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η μεταγευματική υπεργλυκαιμία, που σημαίνει τιμή σακχάρου δύο ώρες μετά το γεύμα πάνω από 140 mg αποτελεί κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν ινσουλίνη πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους συχνότερα. Αν κάνουν μία ένεση την ημέρα, μπορεί δύο μετρήσεις να αρκούν (όχι την ίδια πάντα ώρα).


Οι νέοι που έχουν διαβήτη τύπου 1 και βρίσκονται σε εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας, δηλαδή 4-5 ενέσεις την ημέρα, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον όσες φορές κάνουν ινσουλίνη ώστε να μπορούν να προσδιορίζουν, ανάλογα με την τιμή του και την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να φάνε, πόσες μονάδες ινσουλίνης θα κάνουν.

Πίεση

Η μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι χρήσιμη για να διαγιγνώσκεται έγκαιρα η εμφάνιση της υπέρτασης.

Δεν πρέπει να μετρούν μόνο οι ηλικιωμένοι την πίεσή τους, αλλά όλοι οι άνθρωποι σε τακτά διαστήματα, καθώς η υπέρταση είναι αρκετά συχνή ακόμη και σε νεαρά άτομα.

Για να εκτιμήσετε πιο σωστά την ακριβή τιμή της πίεσής σας καλύτερες είναι οι πρωινές ώρες, μόλις ξυπνήσετε και πριν αρχίσετε τις δραστηριότητες της ημέρας.

Χρειάζονται τουλάχιστον 12 μετρήσεις μέσα σε τρεις ημέρες, για να αξιολογήσει ο γιατρός την πίεσή σας.

Συνιστάται μέτρηση δύο φορές, πρωί και βράδυ και τουλάχιστον δύο μετρήσεις κάθε φορά για πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Ο υπερτασικός που λαμβάνει αντιυπερτασικά φάρμακα θα πρέπει τις πρώτες 3-4 εβδομάδες από την έναρξη της αγωγής να μετρά την πίεσή του τακτικά, ίσως και δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ πριν από τη λήψη των φαρμάκων).

Υπερτασικός σήμερα θεωρείται κάποιος αν η πίεσή του είναι πάνω από 14 η μεγάλη και 9 η μικρή, όταν αυτή μετρηθεί με το κλασικό υδραργυρικό σφυγμομανόμετρο στο ιατρείο δύο φορές σε τρεις τουλάχιστον επισκέψεις.

Σημειώνεται ότι τα υδραργυρικά σφυγμομανόμετρα είναι πιο ακριβή στις μετρήσεις τους, αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον μη ειδικό, γιατί απαιτούν μια μικρή εκπαίδευση στη χρήση τους. Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα είναι εύκολα στη χρήση τους και έχουν ικανοποιητική ακρίβεια στις μετρήσεις τους. Ενδείκνυνται ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα ακοής ή οράσεως και δεν υπάρχει κάποιος στο σπίτι να τους βοηθήσει στη μέτρηση της πίεσης.

Μέτρηση προθρομβίνης

Η μέτρηση αυτή είναι απαραίτητη για όσους ασθενείς παίρνουν αντιπηκτική αγωγή (λόγω κυρίως καρδιακών αρρυθμιών) και πρέπει να γίνεται σε συχνά χρονικά διαστήματα, ώστε να ρυθμίζεται αναλόγως η δόση του φαρμάκου.

Η συσκευή για τη μέτρησή της παρέχει μεγάλη διευκόλυνση κυρίως στους ηλικιωμένους, που αποφεύγουν με τον τρόπο αυτό τις μετακινήσεις και τις ενέσεις για αιμοληψία.

Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή του. Εάν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος, θα πρέπει να έχει τη βοήθεια ενός νεώτερου μέλους της οικογένειας ή πρέπει να εκπαιδευθεί στη σωστή χρήση του μετρητή. Κάθε φορά που παίρνει τον χρόνο προθρομβίνης, θα πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό του και να τον συμβουλεύεται για την περαιτέρω πορεία της αγωγής.

Χοληστερίνη

Η μέτρηση της χοληστερίνης στο σπίτι γίνεται συνήθως με το ίδιο μηχάνημα που μετρά το σάκχαρο αρκεί να τοποθετήσετε διαφορετική ταινία. Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη. Οι συσκευές αυτές, έχουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα στην άκρη ενός στυλό, με το οποίο τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε μια σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία που είναι προσαρμοσμένη στο μηχάνημα. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης.

Η μέτρηση της χοληστερίνης είναι πιο αξιόπιστη αν γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί νηστεία. Μπορείτε να φάτε κανονικά το προηγούμενο βράδυ ό,τι τρώτε συνήθως, καλό είναι όμως να μην φάτε βραδινό μετά τις δέκα. Επίσης το πρωί, πριν την εξέταση, αποφύγετε να φάτε κάτι.

Επειδή η υψηλή χοληστερίνη δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα, είναι χρήσιμο να την μετράτε τακτικά, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς νιώθετε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ