2012-05-01 13:45:46
Φωτογραφία για Σχεδιάζει επόμενα βήματα η Άγκυρα Θέτει «εθνικές διεκδικήσεις» και προκαλεί αναταραχή στην περιοχή
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το επόμενο βήμα σχεδιάζει η Άγκυρα, μετά την απόφασή της να δώσει άδειες για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι κινήσεις της θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε., χωρίς να αποκλείεται και επιστροφή του Σισμίκ στην περιοχή. Η Άγκυρα έχει επιλέξει να κινηθεί αυτή την περίοδο έχοντας υπόψη μια σειρά από συγκυρίες και γεγονότα.

Πρώτο,είναι παραμονές της λήξης της προθεσμίας του δεύτερου γύρου αδειοδότησης που έχει προκηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία για την υποβολή αιτήσεων από εταιρείες. Η προθεσμία λήγει στις 11 Μαΐου και η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύννεφο αμφιβολίας στις εταιρείες, εδραιώνοντας μια αντίληψη ότι θα είναι ρίσκο να επενδύσουν σε κυπριακά «οικόπεδα». Είναι προφανές από τους χάρτες που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση, ότι εγείρονται «εθνικές διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος.


Δεύτερο,η Τουρκία θεωρεί πως το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, παραμονές εκλογών, αποτελεί την καταλληλότερη συγκυρία για κινήσεις τέτοιου περιεχομένου. Στην Άγκυρα θεωρούν πως τόσο η προεκλογική περίοδος όσο και οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, μειώνουν σημαντικά τα αντανακλαστικά της χώρας και τις αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν τα διεθνή κατοχυρωμένα συμφέροντα της χώρας.

Αυτό αποτελεί σαφές μήνυμα στους γείτονές μας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος επίσης στη σημειολογική σημασία των ενεργειών που έγιναν για να διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα από το Καστελόριζο, που αρχικά δεν προβλεπόταν.

Τρίτο, επιχειρεί η Τουρκία να δημιουργήσει αναταραχή ενόψει της Προεδρίας της Κύπρου στην Ε.Ε. και στα πλαίσια αυτά θα έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με πλοία.

Στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Χριστόφιας, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, ανέφερε πως η Τουρκία «είναι μια χώρα, η οποία λειτουργεί παράξενα, θα έλεγα. Ενώ γνωρίζει ότι οι απειλές δεν πρόκειται να μας λυγίσουν -και δηλώνω ότι δεν θα μας λυγίσουν οι απειλές- από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί και το δικό της συμφέρον σε αυτήν την περίπτωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε δήλωσή του «από το πιο επίσημο βήμα της διεθνούς αμφικτιονίας, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ανεύρεση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να ζημιώσει σε τίποτα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Σε ερώτηση ποια είναι η αντίδραση των αποδεκτών των διαβημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «υπάρχει μια συνεχής επαναβεβαίωση και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς μόνιμων μελών Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους είδα όλους, αλλά και από πλευράς μη μονίμων μελών του ΣΑ, ότι σέβονται και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τοΔιεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Αυτό, είπε, είναι ξεκάθαρο, «αλλά είμαι σίγουρος ότι και με τα γραπτά διαβήματα θα επαναβεβαιωθεί».

ΖΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΟΝ

ΤΗΝ παρέμβαση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Κάθριν Αστον, ζητά με ερώτησή της η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, Μαριλένα Κοππά, μετά τη νέα ανοικτή αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Οπως επισημαίνει στην ερώτησή της προς την κ. Αστον η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στις 26 Απριλίου 2012, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την επόμενη μέρα δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σειρά αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου για τη χορήγηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις 

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗποντιοπιλατική στάση τηρεί η Κομισιόν, υψώνοντας τα χέρια και κλείνοντας τα μάτια σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει άδειες έρευνας υδρογονανθράκων, μεταξύ Ρόδου και νοτιοδυτικής Κύπρου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέμνοντας τα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7. Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Φ», ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, τήρησε ίσες αποστάσεις δηλώνοντας ότι «η Κομισιόν καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από την Κύπρο». Με άλλα λόγια, η Κομισιόν τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κομισιόν αποφεύγει να επικρίνει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης της Άγκυρας, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα του τουρκικού κράτους. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. επιστρατεύει και πάλι την «κλασική συνταγή» για λύση του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Μια συνολική διευθέτηση παραμένει ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να επιτύχουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους - κάτω από το συμφωνημένο πλαίσιο μιας ενωμένης Κύπρου», κατέληξε ο εκπρόσωπος. Διά της τοποθέτησης αυτής, η Κομισιόν υιοθετεί ουσιαστικά την τουρκική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι δύναται να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καλυπτόμενη πίσω από το γεγονός της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πανωλεθρία χωρίς προηγούμενο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ