2015-01-16 22:46:35
Φωτογραφία για Νέο «όχι» Σόιμπλε σε «κούρεμα» χρέους
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Φωτογραφία αρχείου

Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από όσα μπορούν να τηρήσουν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», επαναλαμβάνει ότι οι συναφθείσες συμφωνίες είναι δεσμευτικές.

«Ο Σόιμπλε απορρίπτει κούρεμα χρέους», είναι ο τίτλος αποσπάσματος της συνέντευξης το οποίο προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Ο Έλληνας αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας ζητάει από την ΕΕ ευρείες παραχωρήσεις. Ο Σόιμπλε απαντά. Οι συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ είναι δεσμευτικές».

Παράλληλα σημειώνει ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η οικονομία της αναπτύσσεται γρηγορότερα από ό,τι σε πολλά άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.


«Η Ελλάδα δεν έχει με το χρέος της αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Όλα αυτά τελικά είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους εαυτούς τους» καταλήγει.

Αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

«Β. Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν είναι ο μαθητής-πρότυπο, τηρούμε μόνο τους κανόνες.

Spiegel: ...κάτι το οποίο άλλα κράτη της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουν.

Β. Σόιμπλε: Τους συμβουλεύω να το κάνουν και αυτοί. Διότι αυτό θα ήταν καλό γι' αυτές τις χώρες - και έτσι καλό και γι' όλους μας στην Ευρώπη.

Spiegel: Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι γερμανικές συμβουλές θεωρούνται πάνω από όλα ως χτυπήματα.

Β. Σόιμπλε: Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα απ' ό,τι μετά μπορούν να τηρήσουν.

Spiegel: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλές πιθανότητες για εκλογική νίκη, ζητάει στο πρόγραμμά του κούρεμα χρέους, δηλαδή μια παραίτηση ιδιαίτερα των κρατικών πιστωτών από την αποπληρωμή των δοθέντων δανείων. Είναι αυτό μια τέτοια προεκλογική υπόσχεση η οποία δεν μπορεί να τηρηθεί;

Β. Σόιμπλε: Αυτό το θέμα δεν τίθεται. Η χώρα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η οικονομία της αναπτύσσεται γρηγορότερα απ' ό,τι σε πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος, διότι έχει δοθεί παράταση για τους τόκους στα δικά μας δάνεια ως το 2020 και στην περίπτωση μάλιστα των δανείων του EFSF ως το 2023. Η προοπτική, πράγματι, δεν είναι κακή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία στο μεταξύ έχει πάλι ξεκινήσει, σε συνδυασμό με μια σταθερή κατάσταση του προϋπολογισμού, μπορεί να ρίξει γρήγορα το ποσοστό του χρέους. Το ΔΝΤ βλέπει την Ελλάδα ως το τέλος της δεκαετίας με ένα ύψος χρέους 112% του ΑΕΠ. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο που έχει ξεκινήσει και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά στο κάτω κάτω είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους ίδιους.

Spiegel: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει αυτό, μπορεί να επικαλεστεί το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης δημοκρατικής εκλογής. Αυτό δεν μετράει;

Β. Σόιμπλε: Δεν είμαι μέρος του ελληνικού προεκλογικού αγώνα.

Spiegel: Κι όμως, είστε Β. Σόιμπλε: Είμαι Γερμανός πολιτικός...

Spiegel: ...και Ευρωπαίος.

Β. Σόιμπλε: Οι Έλληνες κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα.

Spiegel: Τι μετράει περισσότερο, η δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας ή οι κανόνες και οι συμβατικές συμφωνίες, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες του ευρώ;

Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη βασίζεται πάνω στην αρχή της ελευθερίας και της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος. Βασίζεται πάνω στον σεβασμό απέναντι στους άλλους, αλλά και στον σεβασμό απέναντι στους κανόνες και τις συναφθείσες συμφωνίες, τις οποίες πρέπει όλοι να τηρούμε.

Spiegel: Έχουν οι Έλληνες υπ' αυτές τις συνθήκες στις 25 Ιανουαρίου καν ελεύθερη επιλογή;

Β. Σόιμπλε: Βεβαίως. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι. Αυτοί και οι πολιτικοί τους γνωρίζουν την ευθύνη που φέρουν για τη χώρα τους.

Spiegel: Κύριε Σόιμπλε, είστε πολιτικός τέσσερις δεκαετίες. Παλαιότερα κανείς στη Γερμανία ή στηΓαλλία δεν θα ενδιαφερόταν για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Τι άλλαξε;

Β. Σόιμπλε: Η παγκοσμιοποίηση έφερε τις ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο κοντά απ' ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από 25-30 χρόνια. Καμία χώρα μόνη της δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην πίεση της ανταγωνιστικότητας και των προβλημάτων. Το ευρώ είναι η πιο εμφανής έκφραση για το ότι είμαστε, μέσω του κοινού νομίσματος, πολύ περισσότερο συνδεδεμένοι απ’ ό,τι παλαιότερα.

Spiegel: Αν λοιπόν ελληνικά ή ισπανικά προβλήματα είναι και γερμανικά, δεν υπάρχει τότε και ένα δικαίωμα για ανάμιξη, μήπως ακόμη και μια υποχρέωση για αυτό;

Β. Σόιμπλε: Υπάρχει υποχρέωση να υπενθυμίζουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, και στους Γερμανούς, ξανά και ξανά ένα πράγμα: όποιος θέλει να προστατεύσει την ευημερία και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, πρέπει να εργάζεται μόνιμα πάνω στη δική του ανταγωνιστικότητα. Μόνον εάν κρατήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, θα μπορούν τα ευρωπαϊκά κράτη να χρηματοδοτήσουν ό,τι είναι σημαντικό για τους πολίτες τους. Αυτό απωθεί όποιον σε αυτή την κατάσταση θέλει να βγάλει από πάνω του τους κανόνες σταθερότητας για το ευρώ, διότι αυτοί είναι εσωπολιτικά δυσάρεστοι ή αμφισβητήσιμοι».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ