2015-01-18 20:05:53
Φωτογραφία για Δένδιας: Είναι λάθος η συζήτηση για το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «Plan B», γιατί δεν φαίνεται να έχει ούτε «Plan A»
Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο Μ. ΨΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ είμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ στη δεύτερη θέση. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και αν ναι, με ποιό τρόπο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, θα πω το κοινότυπο, ότι αυτές αποτελούν την φωτογραφία της στιγμής. Και η φωτογραφία αυτή την στιγμή δεν είναι καθαρή. Δείχνει ένα προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το δείχνει επίσης να μειώνεται. Δείχνει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, των οποίων μάλιστα η σχετική πλειοψηφία ήταν ψηφοφόροι του κόμματός μας στις τελευταίες εκλογές. Εμείς πρέπει να πείσουμε όλους αυτούς για την αναγκαιότητα του να ψηφίσουν Ν.Δ, για το όραμά μας να κτίσουμε σε υγιείς βάσεις την Ελλάδα του 21ου αιώνα και όχι να αναπαλαιώσουμε τα χειρότερα κομμάτια της Ελλάδας του 1980! Να πείσουμε πχ το εκλογικό σώμα πως εάν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα, υπάρχει μέσω τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων
. Πως αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν ανασυγκροτήσουμε την κοινωνία και την οικονομία πάνω σε υγιείς βάσεις, αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, η σύγκρουση με την πραγματικότητα μπορεί να είναι συντριπτική και με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δεν σας κρύβω ότι οι αντιφατικές έως κάποιες φορές ασόβαρες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μας βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση… Άλλος π.χ. μιλάει περί «διακοπής πληρωμών τόκων και χρεολυσίων», άλλος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσει με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, άλλος ότι θα… κεράσουν την Τρόικα έναν καφέ γιατί συνομιλίες θα αρνηθούν να κάνουν, άλλος ότι δεν πρόκειται να πάρουν τις δόσεις που εκκρεμούν ύψους 7,5 δις. ευρώ γιατί αυτές συνδέονται με τις μνημόνια και άλλος ότι θα τυπώσουν 100 δις. Ευρώ, κλπ...

Μία εβδομάδα λοιπόν στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος, πόσο μάλλον σε προεκλογική περίοδο και δη την συγκεκριμένη περίοδο, που όπως έδειξαν οι τελευταίες εκλογές η δημοσκοπική αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου είναι πολύ δυσχερέστερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Έχουμε λοιπόν δρόμο ακόμα για να οριστικοποιηθεί η εικόνα και αυτή θα οριστικοποιηθεί από την κάλπη.

Μ. ΨΥΛΟΣ: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου για την επόμενη ημέρα. Πιστεύετε ότι θα καταστραφεί η χώρα με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για να απαντήσω στο δεύτερο ερώτημα, θα πρέπει να μου πείτε σε ποια απ’ όλες τις διακηρυγμένες, αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να βασιστώ! Σε αυτή πχ που λέει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το ευρώ» ή αυτή που λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες εκτός κι αν "αναγκαστεί"»! Τι εννοεί, με το «αν αναγκαστεί»; Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά εμένα μου ακούγεται σαν να ζητά «λευκή επιταγή» … Δεν νομίζω πως έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της περίστασης. Η λογική φοβάμαι ότι είναι «να πάρουμε την εξουσία και θα δούμε τι θα κάνουμε»! Είναι κατά τη γνώμη μου λάθος η συζήτηση για το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «Plan B», γιατί δεν φαίνεται να έχει ούτε «Plan A».

Αν πιστέψουμε τις έρευνες της κοινής γνώμης, μεγάλο -ίσως το μεγαλύτερο- μέρος αυτών που προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, θα το κάνουν με την βεβαιότητα ότι «δεν θα κάνει αυτά που λέει»! Πέραν από τη προφανές πρόβλημα ενός τέτοιου συλλογισμού, εγώ ρωτώ «ποια απ’ όσα λέει»; Γιατί έχει πει τα πάντα! Μέσα από την πολυγλωσσία του και τις αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα ιδεολογικό «σούπερ μάρκετ», αλλοπρόσαλλων ιδεών και απίθανων υποσχέσεων. Υπόσχεται στους πάντες, τα πάντα και τα αντίθετά τους και καλεί τους «πελάτες» να διαλέξουν ό,τι θέλουν. Προσέξτε όμως κάτι! Υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλο αυτό το συνονθύλευμα και αυτός είναι επιστροφή στο παρελθόν του κρατισμού, του πελατειακού κορπορατισμού και της επαναφοράς των συντεχνιακών προνομίων. Έτσι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αποφύγουμε ένα GREXIT, δεν θα αποφύγουμε το πισωγύρισμα.

Κόποι και θυσίες του Ελληνικού λαού, θα πάνε χαμένοι. Και αυτό θα είναι μια καταστροφή έστω και μικρότερων διαστάσεων.

Αυτοί που έχουν κτυπηθεί χειρότερα από την κρίση, δηλαδή οι άνεργοι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια επιστροφή στο παρελθόν, καθώς η μόνη λύση για την οριστική υπέρβαση της κρίσης είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα μοντέλο Κρατισμού!

Δεν καλλιεργούμε εμείς ένα κλίμα φόβου. Εμείς επισημαίνουμε αντιφάσεις και παραλογισμούς. Αν οι δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομακτικές δεν φταίμε εμείς, φταίνε αυτοί που τις κάνουν… Αυτό που είναι πραγματικά εκφοβιστικό είναι η εκτόξευση των επιτοκίων όχι οι επισημάνσεις μας.

Δεν θα έπρεπε δηλαδή να συζητάμε τι θα συμβεί αν σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, η πορεία ανάκαμψης ανακοπεί και αντιστραφεί;

Και κάτι τελευταίο. Όλη αυτή η πανσπερμία, δηλώσεων, συνιστωσών, αντιλήψεων και προτάσεων, δεν υποδηλώνει μια έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και συναντίληψης; Ακόμα και αν ο κ. Τσίπρας, θελήσει να αποφύγει την σύγκρουση και να συμβιβαστεί, θα τον αφήσουνε ή θα διασπαστούν;

Μ. ΨΥΛΟΣ: Κύριε Δένδια, με το χέρι στην καρδιά, πιστεύετε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σαφώς και δεν ήταν εύκολη η διακυβέρνηση. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα δίδυμα ελλείμματα, την αύξηση της ανεργίας, την ανομία, την φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του Ελληνικού λαού και όλα αυτά μέσα σε ένα δηλητηριασμένο πολιτικά και κοινωνικά κλίμα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους εμπόρους ελπίδων και υποσχέσεων, και τους αρνητές της πραγματικότητας.

Και έπρεπε να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις ως σοβαρή χώρα.

Η Κυβέρνησή μας, υπό τη καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κυρίως μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, κατάφερε να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να πετύχει την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών και να θέσει νέες και υγιείς βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη. Μετά από έξη χρόνια ύφεσης η χώρα μας πέρασε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η ανεργία άρχισε επιτέλους να μειώνεται. Επιπλέον για δεύτερη χρονιά επιτύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές ανήλθαν στο 30% του εθνικού εισοδήματος- επιτυγχάνοντας ιστορικό υψηλό σε απόλυτους αριθμούς. Επίσης, η Αγορά άρχισε να κινείται και η λειτουργία των Τραπεζών ομαλοποιήθηκε.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν πολεμώντας σε πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως, παρά τη λυσσώδη αντίδραση της αντιπολίτευσης που πολέμησε και υπονόμευσε κάθε προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου της μεταπολίτευσης, και παρά τα όσα λάθη, αστοχίες και παραλήψεις από πλευράς μας.

Ξέρω πολύ καλά ότι η ανάκαμψη αυτή ήταν πολύ πρόσφατη και πολύ μικρή ακόμα, για να γίνει άμεσα αισθητή σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που υποφέρουν, αλλά ήταν πραγματική και ήταν αναμφισβήτητη επιτυχία. Ήταν σημάδι πως τα χειρότερα είχαν περάσει και το προμήνυμα ενός καλύτερου αύριο.Δεν μπορώ λοιπόν να περιμένω άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, που τους κόπηκε ο μισθός ή η σύνταξή τους, που υπέστησαν επαχθή φορολογία, να είναι ικανοποιημένοι. Καταλαβαίνω πολύ καλά και τον θυμό και την απόγνωση.

Αυτό που ζητάω από τον ελληνικό λαό όμως, είναι να δει το έργο που έγινε-που είναι δικό του έργο-και να καταλάβει πως εφόσον συνεχίσουμε στην πορεία μας χωρίς πισωγυρίσματα και παλινδρομήσεις, εφόσον μείνουμε σταθεροί και προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, στον εκσυγχρονισμό των δομών, στον δημοσιονομικό εξορθολογισμό και στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει τόση ανάγκη ο τόπος, το αύριο-το δικό μας αλλά και των παιδιών μας-μόνο καλύτερο θα μπορούσε να είναι.

Σε αυτόν μας τον αγώνα, χρειαζόμαστε την σύμπραξη της μεγάλης υγιούς πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Χωρίς ευρεία κοινωνική στήριξη, κανένα κόμμα-κανένας πολιτικός δεν μπορεί να πετύχει τόσο βαθιές και μεγάλες δομικές αλλαγές, όπως αυτές που οραματιζόμαστε.

Μ. ΨΥΛΟΣ: Αν είχατε τη δύναμη, τι θα αλλάζετε από την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία 2,5 χρόνια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ίσως θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει τις δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα. Ίσως θα έπρεπε να μειώσουμε και άλλο το Κράτος, να απαλλάξουμε τον Έλληνα φορολογούμενο από Οργανισμούς που δεν έχουν κοινωνικό όφελος. Ίσως τελικά θα έπρεπε να είχαμε επικοινωνήσει καλύτερα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών προς τον Ελληνικό λαό, να είχαμε προβάλλει περισσότερο το αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό έργο που έγινε.

Με πρωθύστερη γνώση, πολλά μπορούμε να πούμε. Ήμασταν μια συγκυβέρνηση αρχικά τριών και εν συνεχεία δύο κομμάτων.

Αναγκαστικά έγιναν και συμβιβασμοί. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Για να γίνουν σαρωτικές τομές και μεταρρυθμίσεις.

Χρειάζεται κοινωνική συναίνεση. Αυτή η συναίνεση δεν υπήρξε σε πολιτικό κυρίως επίπεδο. Η αντιπολίτευση επιδίδονταν σε ένα εμπρηστικό λόγο, μιλώντας για «μερκελιστές» και «λιγότερο Έλληνες», αρνούμενη να εξετάσει τα αίτια της κρίσης την οποία αποκαλούσε «τεχνητή» και υποδαύλιζε τις κοινωνικές αντιδράσεις!

Χαρακτηριστικά σας λέω ότι από την ψήφιση του 1ου μνημονίου, μέχρι τον Απρίλιο του 2014, είχαμε πάνω από 20.000 συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και πορείες, όχι πάντα ειρηνικές! Η κοινωνία η οποία δοκιμαζόταν έμενε έτσι μετέωρη, πλημμυριζόταν από υποσχέσεις, από καταγγελίες και μαγικές λύσεις. Έπρεπε λοιπόν πρώτα να ανατάξουμε την οικονομία, να τιθασεύσουμε τα ελλείμματα, να πετύχουμε ανάπτυξη και να επαναφέρουμε την ελπίδα, για να πετύχουμε την κοινωνική στήριξη για ακόμα

Μ. ΨΥΛΛΟΣ: Μιλάτε για μείωση φόρων, αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ιδεολογικά η παράταξή μας πιστεύει στο μικρότερο και καλύτερο Κράτος, στην επιχειρηματικότητα και στους λιγότερους φόρους.

Αναγκαστήκαμε παρόλα αυτά να επιβάλουμε βαριά φορολογία στον Ελληνικό λαό. Δεν το κάναμε γιατί μας άρεσε! Ήταν θέμα προτεραιοτήτων. Όπως είπα πιο πάνω έπρεπε να τιθασεύσουμε τα ελλείμματα και να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και τα πετύχαμε. Δυστυχώς, παρά τα αντιθέτως θρυλούμεθα, δεν υπάρχει «Λεφτόδενδρο»… Τα δημοσιονομικά κενά έπρεπε να καλυφθούν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η πραγματικότητα έρχεται μπροστά από την ιδεολογία Τώρα που η οικονομία μας στέκει σε καλύτερες βάσεις και έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία, δύο είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας εφόσον επανεκλεγούμε. Να δώσουμε στήριξη και πρόνοια στα κοινωνικά στρώματα που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση και να ελαφρύνουμε τη φορολογία!

Χρειάζεται πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μ. ΨΥΛΟΣ: Επιγραμματικά, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο; Τι καινούργιο μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όπως σας είπα, θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε ξεκινήσει όπως το περιέγραψε με σαφήνεια, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι:

Επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα.

Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την καινοτομία και την είσοδο νέων επιχειρήσεων.

Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.·

Μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος.

Μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Θέλουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο. Και αυτό το καλύτερο αύριο θέλουμε να το στηρίξουμε σε υγιέστερες βάσεις:

Να βασίζεται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε δανεική ευμάρεια.

Να βασίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα και όχι σε κρατικοδίαιτο κορπορατισμό.

Να βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και όχι σε συντεχνιακά προνόμια.

στην ευνομία και την ισονομία και όχι στην ανομία και το μπάχαλο.

στην παιδεία και την μόρφωση και όχι στα συνθήματα και τις καταλήψεις.

στην αξιοκρατία και όχι την κομματοκρατία.

στο «ποιος είσαι» και όχι στο «ποιον γνωρίζεις».

Να βασίζεται στον Πολίτη και όχι στον Πελάτη. ·

Να βασίζεται στην αριστεία και όχι στην ισοπέδωση της μετριότητας.

Μ. ΨΥΛΟΣ: Τι θα σημάνει για το κόμμα της ΝΔ μια ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σε περίπτωση ήττας της ΝΔ, αυτό που έχει σημασία είναι το τι αυτό θα σημαίνει για τον Ελληνικό λαό και σε αυτό έχω απαντήσει πιο πάνω. Εμείς θα συνεχίσουμε σε κάθε περίπτωση να δίνουμε τον αγώνα μας, για να αποφύγουμε το ατύχημα, για να εμποδίσουμε το πισωγύρισμα και για να πείσουμε την κοινωνία, για την ανάγκη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που επαγγελλόμαστε. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις… Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ