2012-05-01 15:20:12
Φωτογραφία για «Πόντιος Πιλάτος» η Κομισιόν για τις τουρκικές προκλήσεις
Ούτε καν έδωσε σημασία η Κομισιόν ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα χώρες στο σκληρό πυρήνα της. Ούτε καν έλαβε υπόψη ότι την 1η Ιουλίου η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ούτε καν έδωσε σημασία στις τουρκικές προκλήσεις για πετρελαϊκές έρευνες από τη Ρόδο έως το Καστελόριζο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και άλλες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ούτε τέλος ανέφερε το παραμικρό για παραβίαση των διεθνών κανόνων και του δικαίου της θάλασσας εκ μέρους της Τουρκίας.

Στις τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες κατήγγειλαν τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία η Κομισιόν θέλησε (για άλλη μία φορά) να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ή μάλλον να κρατήσει (όταν βλέπει τα δύσκολα) πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε χώρες μέλη της και σε χώρα που επιδιώκει την ένταξη.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι η «Κομισιόν καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μέσα και γύρω από την Κύπρο». Αυτή την απάντηση έδωσε όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει άδειες πετρελαϊκής έρευνας, μεταξύ Ρόδου και νοτιοδυτικής Κύπρου, εντός της ΑΟΖ Κύπρου.


Ούτε είδε ούτε αντιλήφθηκε τίποτα η Κομισιόν, μη θέλοντας προφανώς να δυσαρεστήσει την Τουρκία, η οποία σαφώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το σημαντικότερο επιχειρεί με διάφορες ενέργειες να ακυρώσει την ΑΟΖ Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Θέλοντας να αποφύγει την ουσία του θέματος που είναι οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Φούλεν (απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων δημοσιογράφων) είπε αόριστα πράγματα και το μόνο που επισήμανε ήταν ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού. Μια συνολική διευθέτηση παραμένει ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος να επιτύχουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους_ κάτω από συμφωνημένο πλαίσιο μιας ενωμένης Κύπρου».

Στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν αναμένονται αντιδράσεις από τη Λευκωσία, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας επανέλαβε την άποψή του ότι «η ανεύρεση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να ζημιώσει τίποτα του Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».
Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ