2015-01-20 09:42:01
Φωτογραφία για Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το κυπριακό
Την επίθεσή τους εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στο Κυπριακό, συνεχίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Kυβέρνηση: Εισηγηθείτε συγκεκριμένες πολιτικές στο Κυπριακό

Τη θέση ότι πέραν της ανέξοδης κριτικής τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εισηγηθούν συγκεκριμένες πολιτικές, εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στη δήλωσή του, παρακολουθεί με πολλή υπομονή και ανάλογη νηφαλιότητα, τις καθημερινές επικριτικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών ή των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιμελώς αποφεύγει να απαντά σε όσα αβάσιμα και αστήρικτα λέγονται και ακούγονται, προκειμένου να αποφύγει την όξυνση του πολιτικού κλίματος, ενόψει των διαφαινόμενων κινδύνων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας.


Παρά ταύτα, προσθέτει, δεν μπορεί να αφήσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τα κόμματα, αντί να στρέφονται κατά των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας που παραβιάζουν κάθε αρχή δικαίου και αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και του αδιεξόδου, αναλίσκονται καθημερινώς στις ευθύνες που τάχα φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, αυτό που πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και τον κυπριακό λαό είναι γιατί κατηγορούμε τους τρίτους που αδιαφορούν για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ασκούν απαράδεκτες πιέσεις στην πλευρά μας, όταν, δυστυχώς, η αντιπολίτευση με τις καθημερινές της δηλώσεις εν τη ουσία δικαιώνει τις αντιδράσεις τρίτων έναντι της Κύπρου;

Αντεπίθεση της κυβέρνησης σε τρία μέτωπα

Στο μεταξύ, αντεπίθεση σε τρία μέτωπα για ανατροπή των τετελεσμένων που επιχειρεί να διαμορφώσει με την έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας  των Ηνωμένων Εθνών διενεργεί η Λευκωσία, ενόψει της 26ης Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση του Μπαν Γκι Μουν και έγκριση ακολούθως σχετικού ψηφίσματος.

Οι προσπάθειες και οι επαφές της δικής πλευράς μας κορυφώνονται με στόχο να απαλειφθούν οι αρνητικές αναφορές από το ψήφισμα, και κυρίως η παράγραφος για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Μετά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις συναντήσεις με ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία, εξαιρετικής σημασίας θεωρούνται οι επαφές που ο πρόεδρος Αναστασιάδης, θα έχει στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου φιλοξενούνται την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός.

Επαφές στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες θα έχει από σήμερα, ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης εκστρατευσει στην Νέα Υόρκη. Η δική μας πλευρά αναμένει την απόδοση των ευθυνών για το τέλμα στις συνομιλίες, εκεί όπου υπάρχουν επανέλαβε χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΑΚΕΛ: Η πολιτική της κυβέρνησης διευκόλυνε τους τουρκικούς σχεδιασμούς

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε πως αντί η Τουρκία να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την αυξανόμενη προκλητικότητα της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για την πολύ καλά γνωστή αδιαλλαξία του κ. Έρογλου έχει, δυστυχώς συμβεί το αντίθετο. Εξαιτίας της καθοδηγούμενης από σκοπιμότητες αντιφατικής και αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, έχουν διευκολυνθεί οι τουρκικοί σχεδιασμοί με τις πιέσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού παράγοντα να στρέφονται προς την ε/κ πλευρά, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης.

Το ΑΚΕΛ όπως είπε, αφού μελέτησε ενδελεχώς την πρόταση ψηφίσματος για την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση που παρατηρείται στις πλείστες αναφορές που αφορούν την Κύπρο, συγκριτικά με προηγούμενα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ειδικότερα, συνέχισε, ανάμεσα σε άλλα, καταγράφονται οι εξής διαφοροποιήσεις προς το αρνητικότερο:

- Απουσιάζουν οι αναφορές για λύση ΔΔΟ, στη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, στην απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και στη μεταβίβαση  της Αμμοχώστου στη βάση του ψηφίσματος 550 του Σ.Α. του ΟΗΕ.

- Αδυνατίζουν οι αναφορές στα θέματα της ΑΟΖ και του δικαίου της θάλασσας.

- Εισάγεται η απαίτηση- έκκληση για άνοιγμα πέντε νέων κεφαλαίων, πέραν του 23 και του 24, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για να ζητηθεί εκ νέου το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια.

- Απουσιάζει η αναφορά που απαιτεί ρητή συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας.

- Απουσιάζει παντελώς το θέμα των αγνοουμένων αλλά και των εποίκων.

Ως θετική διαφοροποίηση, πρόσθεσε, επισημαίνουμε την απουσία αναφοράς για το απευθείας εμπόριο των Τ/κ, στοιχείο με αυξημένη σημασία δεδομένης της επαναφοράς από πλευράς ΟΗΕ, μετά από πολλά χρόνια, του θέματος της άρσης της απομόνωσης των Τ/κ.

Για σύγχυση και αμηχανία της Κυβέρνησης στο Κυπριακό έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις στην Παναγιά,όπου ήταν ομιλητής στο μνημόσυνο του εθνάρχη Μακαρίου ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι καθημερινά καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις. Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ επεκτείνοντας, είπε, την εισβολή στην νότια θάλασσα της Κύπρου και όμως, συνέχισε, ορισμένοι επιρρίπτουν ευθύνες στην ε/κ πλευρά για την αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Αυτό, πρόσθεσε σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πολιτική του καλού παιδιού και των γενναιόδωρων προσφορών που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Τα χειροκροτήματα για τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς τελειώνουν, επανέλαβε, μόλις τελειώσουν και οι υποχωρήσεις.

Αφετηρία, συνέχισε, για τη συζήτηση και τις πιέσεις για τις νέες υποχωρήσεις που αξιώνουν από την ε/κ πλευρά, είναι όπως είπε, η προηγούμενη γενναιόδωρη προσφορά, όπως την χαρακτήρισε, η ένταξη δηλαδή του φυσικού αερίου στην ατζέντα του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανακαλέσει το κοινό ανακοινωθέν , ανέφερε, τη δήλωση για το φυσικό αέριο και να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια και μια νέα στρατηγική  υπεράσπισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Η νέα στρατηγική στο Κυπριακό, κατέληξε, θα πρέπει να ξεκινά και να έχει ως πρώτο μέλημα την υπεράσπιση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΥΡΩΚΟ: Ανάγκη για ενότητα 

Την ανάγκη, να υπάρξει ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τη νέα απαράδεκτη επίθεση που δέχεται η πλευρά μας στο κυπριακό, τόνισε, με δηλώσεις του το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Ευρωπαίκού Κόμματος, Αντρέας Τελεβάντος.

Το προσχέδιο της έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας είναι αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και έρχεται να προστεθεί στην απαράδεκτη και προκλητική Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο κ. Τελεβάντος.

Οι αρνητικές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας, είπε, δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο εκβιασμών και πιέσεων προς την πλευρά μας προκειμένου να αποδεχτεί και να νομιμοποιήσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις για το φυσικό αέριο.

Αυτή την ώρα, τόνισε, οι αντιπαραθέσεις και οι αντεγκλήσεις είναι επιζήμιες. Επιβάλλεται η μεγαλύτερη ενότητα και συνεννόηση προκειμένου να αναδομήσουμε τη στρατηγική και την τακτική μας ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα απαράδεκτη επίθεση που δέχεται η πλευρά μας, κατέληξε ο Αντρέας Τελεβάντος.

Γ. Λιλλήκας: Προβληματισμός και ανησυχία για τις εξελίξεις

Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Μιλώντας στην Παναγιά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του εθνάρχη Μακαρίου, ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για διολισθήσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την διασύνδεση του φυσικού αερίου και τη λύση του Κυπριακού ή τη συζήτηση του στο τραπέζι των συνομιλιών. Από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων συνάγεται, είπε, όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι το θέμα του φυσικού αερίου έχει διασυνδεθεί και με άλλα κεφάλαια του Κυπριακού, όπως το εδαφικό.

Το επόμενο βήμα που θα επιχειρηθεί από τους συμμάχους της Τουρκίας, συνέχισε, θα είναι η μεταφορά της συζήτησης στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Η τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας ικανοποίησε, είπε τη βασική απαίτηση της Τουρκίας, αλλά οδηγεί και σε μια σαλαμοποίηση του Κυπριακού, κατά την έκφραση του, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα προς όφελος της Τουρκίας.
ant1iwo 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ