2015-01-26 11:47:37
Φωτογραφία για Το χρονοδιάγραμμα για κυβέρνηση και νέο Πρόεδρο
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Σε απόσταση αναπνοής από την αυτοδυναμία βρισκόταν για πολλές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ: Εως τα ξημερώματα σήμερα Δευτέρα, ουδείς μπορούσε να πει αν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα παραδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον νικητή των εκλογών Αλ. Τσίπρα θα ήταν «καθαρή» - στην περίπτωση που κλείδωναν τουλάχιστον 151 έδρες στη νέα Βουλή, ή θα είχε τον προσδιορισμό «Διερευνητική», όπως προβλέπει το Σύνταγμα για την περίπτωση που ουδέν κόμμα εξασφάλιζε την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των 300.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή της αυτοδυναμίας, έστω και της «οριακής», τα πράγματα είναι σαφώς απλούστερα: Ο κ. Τσίπρας λαμβάνει την εντολή, ορκίζεται πρωθυπουργός και εντός προθεσμίας 15 ημερών συγκροτεί την κυβέρνηση και οφείλει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Τούτο σημαίνει ότι η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία λογικά θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.


Σημειώνεται εδώ πως, βάσει του επίσημου προγραμματισμού, όπως αυτός προαναγγέλθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου, η νέα Βουλή θα συγκληθεί στις 5 Φεβρουαρίου (11 π.μ.), ημέρα Πέμπτη, για την ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων βουλευτών.

Αν από τη λαϊκή ετυμηγορία, τελικώς, έστω και για λίγες ψήφους δεν προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι πολιτικές εξελίξεις -σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις- θα επρόκειτο να είναι πιο περίπλοκες: Ο κ. Τσίπρας λαμβάνοντας εντολή διερευνητικού χαρακτήρα, θα υποχρεούτο να αναζητήσει εμφανείς συμμάχους, ώστε να πιστοποιείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και μόνον τότε να ανάψει το φως από το Προεδρικό Μέγαρο για τη δρομολόγηση των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Για να διασφαλίσει μια τέτοια συμμαχία, ο κ. Τσίπρας θα είχε διορία τριών ημερών. Σε περίπτωση αποτυχίας του, τότε ο κ. Κάρ. Παπούλιας θα δώσει εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, την προσεχή Πέμπτη, πάλι με διορία τριών ημερών. Σε ενδεχόμενη νέα αποτυχία, τότε η εντολή θα περάσει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, δηλαδή στον κ. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα, έστω την τελευταία στιγμή, να συγκροτηθεί κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σύμφωνα με συγκλίνοντες υπολογισμούς, η σύσκεψη αυτή πιθανόν να γίνει την ίδια ημέρα που θα ορκίζονται οι νέοι βουλευτές.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη μεγάλη θεσμική εκκρεμότητα που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει βάσει Συντάγματος να συνεχιστεί: Στις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή, η νέα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει Πρόεδρο του Σώματος και πιθανώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή την επομένη, αντιπροέδρους.

Ετσι, είτε το Σάββατο 7/2 ή την Κυριακή 8/2 θα μπορέσει να γίνει η πρώτη (εκ των, αν χρειαστεί, τριών ψηφοφοριών) για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα. Θα χρειάζονται 180 ψήφοι. Σε περίπτωση αδυναμίας, η δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών - δηλαδή ακόμα και την επομένη ημέρα: Αντιστοίχως Κυριακή ή Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου. Σε αυτή θα χρειάζονται 151 ψήφοι. Αν ούτε τότε εκλεγεί Πρόεδρος, η τρίτη ψηφοφορία θα πρέπει να γίνει μετά από πέντε ημέρες, δηλαδή στα τέλη εκείνης της εβδομάδας (Σάββατο ή Κυριακή). Σε εκείνη την τελική ψηφοφορία, Πρόεδρος θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει «σχετική πλειοψηφία», δηλαδή θα αρκούν 120 ψήφοι.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ