2015-01-30 11:35:14
Φωτογραφία για Γιατί η Ελλάδα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης;
«Η Ελλάδα γρήγορα μετατρέπεται στον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης» γράφουν οι Elena Holodny και Michael B Kelley για το Business Insider, αναφερόμενοι αφενός στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κι αφετέρου στη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι προς τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που κέρδισε τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξέπληξε την ΕΕ, αμφισβητώντας τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ριζοσπαστικός ακαδημαϊκός» που «κάποτε είχε παρομοιάσει τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας με “δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό”», αλλά και στο ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα «σταμάτησε δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ήδη εξήγγειλε την αύξηση συντάξεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων».


Παράλληλα, γίνεται μνεία στην πίεση της ελληνικής πλευράς στην ΕΕ να μην επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, παρά μόνο να παραταθούν κατά έξι μήνες οι ήδη υπάρχουσες.

Αντάλλαγμα η ελάφρυνση του χρέους;

«Δεδομένου ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν παρά μόνο αν συμφωνούν και τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ και ότι η Ελλάδα απαιτεί μια διαγραφή χρέους, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατά αυτή τη στάση με σκοπό να το έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπορούσε να εμπορευθεί την ψήφο της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους» τονίζει το δημοσίευμα του Business Insider.

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, «η αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και τις τις κυρώσεις (στη Ρωσία) αποκαλύπτουν τρία μεγάλα ζητήματα»:

1. Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα: Η συγκαλυμμένη αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι σε νέες κυρώσεις στη Ρωσία αποκαλύπτει πόσο διασπασμένη γίνεται η ΕΕ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται την ομιλία του πολιτικού επιστήμονα και αρθρογράφου του περιοδικού «Time» Ίαν Μπρέμερ στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Σχέσεων, «το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η πολιτική και η οικονομία στην Ευρώπη πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η αντίληψη της κρίσης από τον καθένα είναι διαφορετική και το γεγονός πως διαφορετικά κόμματα παρόμοιου στίγματος θα κερδίσουν επιρροή, αυτό θα ταράξει την πολιτική συνοχή της Ευρώπης η οποία θα αποπροσανατολιστεί ακόμη περισσότερο».

2. Μια κατάρρευση των συνομιλιών Γερμανίας-Ελλάδας και, κατά συνέπεια, η πιθανότητα ενός Grexit θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή της ΕΕ από μεγαλύτερα ζητήματα.

«Το χρέος της Ελλάδας είναι χωρίς καμία αμφιβολία μη βιώσιμο. Και ένα κούρεμα που προτείνει (ο Τσίπρας) είναι απολύτως μη λειτουργικό» δηλώνει ο Μπρέμερ στο Business Insider. «Τελικά, για να επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τσίπρας θα πρέπει να μετακινηθεί από τις σημερινές του θέσεις περισσότερο από ό,τι οι Ευρωπαίοι. Το ζήτημα είναι αν θέλει και αν μπορεί να το κάνει. Αν το κόμμα του αρνηθεί ή καλύτερα, αν δεν το υπολογίσει σωστά, θα μπορούσε σοβαρά να απειλήσει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Αυτό θα έκανε το Grexit μια πιο πιθανή επιλογή και σε κάθε περίπτωση μια οικονομική κρίση θα αναγεννιόταν. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη θα είναι πολύ λιγότερο ενωμένη και πολύ περισσότερο αποπροσανατολισμένη στο να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα, επειδή θα επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα προβλήματα στο σπίτι της» προσθέτει.

3. Μια πιθανή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ μακροπρόθεσμα

Σε αυτό το σημείο, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι ενημερώνουν το αναγνωστικό κοινό για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ρωσίας, που ήθελε τη χώρα να θέτει υπό εξέταση την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αν εκείνη το ζητήσει. Μάλιστα, ο Μπρέμερ επισημαίνει στο Business Insider ότι η Ελλάδα ήδη λαμβάνει αρκετά χρήματα από τη Ρωσία μέσω του εμπορίου και του τουρισμού και πως υπάρχει μια συμφωνία μακροπρόθεσμης διάρκειας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Επιπλέον, η Ρωσία θα ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας όπως του Πειραιάλ, αφού Ουκρανία και Συρία είναι αδύνατο να λειτουργήσουν υπέρ της.

«Οι πρόσφατες ενέργειες του Τσίπρα δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεργαστεί διαφορετικά με τη Μόσχα» από ό,τι οι προκάτοχοί του, επισημαίνει ο Μπρέμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα βραχυπρόθεσμα θα βάλει σε προτεραιότητα τα οικονομικά της σε σχέση με τη γεωπολιτική στρατηγική της, αλλά «αν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη εκτροχιαστούν, κάτι πολύ πιθανό, τότε θα μπει σε μια πολύ διαφορετική δυναμική».

Παράλληλα, «η Ρωσία από την πλευρά της θα ήθελε πολύ να αξιοποιήσει τον Τσίπρα ώστε να διασπάσει την Ευρώπη σε σχέση με τις κυρώσεις και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Η Ρωσία θα μπορούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο (μέσω του Πειραιά). Αν τα πράγματα πάνε άσχημα για την Ελλάδα, αυτή θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γεωπολιτική επιλογή» καταλήγει ο Μπρέμπερ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ