2015-01-31 16:22:11
Φωτογραφία για Αποψη: Ο Βαρουφάκης στο BBC και η επιτακτική ανάγκη εξηγήσεων
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μετά την καταιγίδα της Παρασκευής, που ελπίζεται να λειτούργησε διδακτικά σε κάποιους, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έσπευσε να αξιοποιήσει το επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτει με ξένους δημοσιογράφους, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης, και έκανε ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να δώσει κάποιες εξηγήσεις και να αποτρέψει μια καταστροφική συνέχεια.

Παρά το συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη που έδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο BBC, εμφανίσθηκε, τηρουμένων των αναλογιών, καθησυχαστικός. Δεν αρκεί αυτό, αλλά ήταν ένα μάλλον καλό βήμα.

Διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει με τους εταίρους της, προσπαθώντας να θολώσει τη διαφορά ανάμεσα στους τρεις θεσμούς της τρόικας - ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ - και τους εκπροσώπους τους στην Αθήνα τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ καλούς ανθρώπους», που όμως επιβλέπουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει και έχει τελικά ενισχύσει τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, επιχείρημα που είναι πάντα χρήσιμο προς τους ξένους.


Στο κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με το Βερολίνο, ήταν θετική και η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε εάν εμπιστεύεται τη Γερμανία και την κυβέρνησή της. Οχι μόνο είπε ευθέως πως «ναι» την εμπιστεύεται, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δημοσίευσε άρθρο στη γερμανική Handelsblatt στο οποίο μιλούσε για την ανάγκη να υπάρχει στην Ευρώπη ως ηγέτιδα δύναμη η Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αναζήτηση στήριξης από την Ουάσιγκτον - μίλησε με τον ομόλογό του, Τζακ Λιού - και με δεδομένη την οικονομική πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση Ομπάμα, είναι μια λογική κίνηση που μπορεί να αποβεί χρήσιμη, αλλά επιβάλλονται λεπτοί χειρισμοί και χρειάζεται μέτρο όταν τα δάνεια έχουν δοθεί πρωτίστως από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφουρτη.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν αναγκασμένος να υπερασπισθεί μια συγκυβέρνηση που προξενεί έκπληξη και ανησυχία στην Ευρώπη, και κληθείς να απαντήσει αν συμφωνεί με τους ΑΝ.ΕΛ. ή τους θεωρεί "αναγκαίο κακό", επικαλέσθηκε ευφυώς την συγκυβέρνηση στη Βρετανία επισημαίνοντας ότι ο κ. Κάμερον προφανώς δεν συμφωνεί πάντα με όσα λέει ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Κλεγκ.

Το επιχείρημα που πρόβαλλε ήταν ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος διάσωσης της χώρας μας για τον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο τα χρήματα του οποίου δεν θα πρέπει "να χάνονται σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα". Μάλιστα, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα του Πειραιά, κίνηση που βρίσκει, φυσικά, ευήκοον ους στη διεθνή κοινότητα και στις αγορές, αλλά από την άλλη αντικατοπτρίζει μια πολυφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης που πρέπει να τερματισθεί άμεσα.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν ανέτρεψε το σκηνικό εν μια νυκτί. Χρειάζεται πολύ δουλειά και το τέλος του δρόμου είναι όχι μόνο αβέβαιο για τον ίδιο, αλλά ολισθηρό για τη χώρα. Ομως, άρχισε μια διορθωτική προσπάθεια. Η συνέχεια θα γίνει στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ