2012-05-02 01:48:04
Φωτογραφία για Η Τουρκία αναθεωρεί το Σύνταγμά της
Αποτελεί προϋπόθεση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο απλό και πιο δημοκρατικό αναμένεται να είναι το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, 30 χρόνια μετά την κατάρτιση του προηγούμενου Συντάγματος που συντάχθηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς.

Το υπάρχον Σύνταγμα δίνει μεγάλη δύναμη στο στρατό, ενώ δεν μεριμνά για τα ατομικά δικαιώματα και αγνοεί τις μειονότητες της χώρας, συμπεριλαμβανόμενων των Κούρδων.

Η ειδική επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου ξεκινά τη διαδικασία της αναθεώρησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

Μάλιστα, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται συναντήσεις για το νέο Σύνταγμα, στις οποίες καλούνται ομάδες πολιτών για να συνδράμουν στη δημιουργία του. Υπενθυμίζεται πως στην επιτροπή για την κατάρτιση νέου Συντάγματος έχει καταθέσεις τις θέσεις και τα αιτήματα των μειονοτήτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η αυτονομία των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας, η οποία όπως φαίνεται θα είναι πολιτιστική και όχι πολιτική. Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες της προεδρίας, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρατά κρυφή την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία της χώρας, όταν τελειώσει η θητεία του.

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι αν η Βουλή δεν επικυρώσει το νέο Σύνταγμα, προτίθεται να το θέσει σε δημοψήφισμα στο λαό.
kozaro.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ