2015-02-02 09:54:56
Φωτογραφία για Αυτοί είναι οι δύο όροι της Μέρκελ για να κάνει την χάρη στον Αλέξη Τσίπρα!
«Ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας απλώνει το χέρι του» τιτλοφορείται ένα κυριακάτικο δημοσίευμα της διαδικτυακης έκδοσης της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt.

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων αυτές τις μέρες, την ώρα που η Καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επανακαθορίζουν τη στάση τους.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι γερμανικές εφημερίδες έπαιζαν όλες μαζί την ίδια φράση: «Η Ελλάδα πετά έξω την Τρόικα». Οι γερμανικές εφημερίδες πολύ σπάνια χρησιμοποιούν πιο δεικτικούς τίτλους, κατά το ελληνικό πρότυπο, με την όχι και τόσο φωτεινή εξαίρεση της σκανδαλοθηρικής Bild. Συνεπώς, τα συμπεράσματα εξάγονται από τη χροιά των δημοσιευμάτων. Και η χροιά δεν ήταν ιδιαίτερα θετική.

Ήδη την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη, μιλώντας στην ενημερωτική ναυαρχίδα του γερμανικού κρατικού καναλιού Ard, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς είχε σπεύσει να προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, πολύ πιο καθαρά απ’ ότι το έπραξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε προηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ίδια μέρα
. «Αν θέλεις αυτή την τροχιά σύγκρουσης και τελικά συγκρουστείς, θα χάσεις. Γι' αυτό, καλύτερα είναι να πας σε συμβιβασμούς» ανέφερε ο κύριος Σούλτς πως είπε στον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών που έλεγε προεκλογικά και αυτών που μπορεί να εφαρμόσει σε διεθνές επίπεδο» είχε επισημάνει νωρίτερα ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπαινισσόμενος ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Όλο το Σαββατοκύριακο, τα γερμανικά μίντια αναφέρονταν με μεγάλη ένταση στο ελληνικό ζήτημα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τόση δημοσιότητα στη Γερμανία είχε να δει η Ελλάδα από τις αγχώδεις μέρες του 2012, φυσικά χωρίς να μπορεί να προκύψει απόλυτη αναλογία. Την Κυριακή το βράδυ, το αφήγημα άρχισε να αλλάζει. Η δήλωση Τσίπρα στο Bloomberg και η σχεδόν μειλίχια στάση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι έκανε τα γερμανικά ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν πρόκειται για στρατηγική ή για αλλαγή πορείας.

Στο Βερολίνο κρίνονται τα πάντα

Όπως πάντα όμως τα πάντα θα κριθούν από τη στάση του Βερολίνου. Μπορεί να αρχίζει να διαμορφώνεται ένα μπλοκ κατά της λιτότητας, μπορεί ο Μπαράκ Ομπάμα να επαναλαμβάνει το πολλάκις διακηρυγμένο δόγμα του περί χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά το ματς δεν πρόκειται να τελειώσει, αν δεν μιλήσουν οι Γερμανοί.

Και οι Γερμανοί θα μιλήσουν! Αργούν όμως γιατί και στο Βερολίνο υπάρχουν αρκετές προσεγγίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γραφείο του στη Wilhelmstraße είναι πάντα ο πιο σκληρός. Φήμες μάλιστα τον θέλουν ποτέ να μην εγκατέλειψε τη σκέψη να μεταβληθεί η Ελλάδα σε ένα «σκιάχτρο» που θα τρομάξει τους άλλους λαούς της Ευρώπης και θα αποτρέψει εξτρεμιστικές επιλογές στις εκλογές τους.

Από την άλλη βρίσκεται η απείρως πιο πολιτική Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα stateswoman παραμένει σταθερή στην επιλογή της για διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αρκεί και αυτή να κάνει τη μαθήματά της. Η κυρία Μέρκελ επανειλημμένα έχει αποδείξει πως δεν θα ήθελε να βάλει την υπογραφή της στη διάλυση ή στην εξάρθρωση της Ευρωζώνης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως είναι διατεθειμένη αβρόχοις ποσί να δεχθεί ότι της διαμηνύουν οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Άλλωστε, δεν παύει να είναι και Γερμανίδα καγκελάριος και να στηρίζεται από ένα αρκετά συντηρητικό κόμμα, το CDU, πολλά στελέχη του οποίου δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενα με τη νέα στάση της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες που έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από την κρίση, αρκεί οι χώρες αυτές να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους και προσπάθειες εξοικονόμησης» δήλωσε το Σάββατο η κυρία Μέρκελ στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt. Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να συναινέσουν σε χαριστικές ρυθμίσεις.

Το πακέτο των 20 δισ. και το «σκότωμα» της Τρόικα… αλλά με όρους

Πριν από λίγες μέρες, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης διέρρευσαν στο περιοδικό Spiegel την ύπαρξη σχεδίου χρηματοδότησης της Ελλάδας με ακόμα 20 δισ., σε περίπτωση που δεσμευόταν σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Το σενάριο αυτό απομακρύνθηκε, όταν το βράδυ της Παρασκευής οι γερμανοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν την αμηχανία στην οδό Νίκης κατά τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ.

Το έτερο σενάριο που δημοσιεύει η έγκυρη γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt είναι το «σκότωμα» της Τρόικα, με πολύ συγκεκριμένους όρους. Χαρακτηριστικά, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν εκ του μακρόθεν έλεγχο στα ελληνικά δημόσια οικονομικά, χωρίς το «ενοχλητικό φαινόμενο» των τακτικών εν Ελλάδι ελέγχων. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει, μόνο εφ’ όσον η Ελλάδα συναινέσει σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων.

Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο, στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη είναι συμβιβασμός»

Κλείνοντας, σε άρθρο πάλι της Die Welt φιλοξενείται μια πολύ ενδιαφέρουσα αποστροφή κορυφαίου στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης. Η πηγή της εφημερίδας, αφού ξεκαθαρίζει πως η σπουδή της Αθήνας να μην κλείσει ραντεβού στο Βερολίνο αλλά μόνο στη Ρώμη και στο Παρίσι δείχνει μια διάθεση «ιδεολογικοποίησης» της διάστασης απόψεων που υπάρχει αυτή την ώρα στην Ευρωζώνη, αποφαίνεται: «Η Ευρώπη δεν είναι το μέρος για συγκρούσεις. Η Ευρώπη είναι συμβιβασμός».

Μόνο που ο γερμανικός συμβιβασμός ποτέ δεν υπήρξε χαριστικός και η διατύπωση περί ιδεολογικοποίησης έχει έναν βασικό στόχο: να αναδείξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πορεύεται κατά μόνας, σε έναν δρόμο ενδεχομένως ολισθηρό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ