2015-02-06 09:17:12
Φωτογραφία για EWG: ''ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ-ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ''
Η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα, θα ανανεώσει εις το διηνεκές την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA (emergency liquidity assistance) και δεν επηρεάζεται στη νομισματική της πολιτική από τις επιδιώξεις επιμέρους κρατών μελών. Αυτή ήταν η απάντηση της ΕΚΤ στις ιδέες μέσα στο euro working group (ομάδα εργασίας της ευρωζώνης) χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κλήθηκε να εξηγήσει τη στάση της τράπεζας στο θέμα των ελληνικών ομολόγων. Του ζητήθηκε να αναφερθεί στον κανονισμό, στο νομικό πάτημα του εκτελεστικού συμβουλίου και να εξηγήσει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όταν εκπρόσωπος κράτους μέλους αντελήφθη πως η χθεσινή απόφαση λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Αθήνα πέταξε στο τραπέζι την ιδέα του παγώματος και του ELA, ''για να δημιουργηθεί επιπλέον πίεση'', για να εισπράξει, όμως, την αντίδραση τόσο των εταίρων όσο και της ΕΚΤ, η ανεξαρτησία της οποίας είναι δεδομένη και δεν δέχεται υποδείξεις.


Παρ’ ολ’ αυτά η ελληνική πλευρά βρέθηκε έτσι κι αλλιώς σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, για να εξηγήσει τη θέση της. Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να ζητήσει επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα, αυτό που θα σχεδιάσει η νέα κυβέρνηση και θα επικυρώσει το eurogroup. 

Τα ελληνικά σχέδια, όμως, πρέπει να επισπευστούν, καθώς οι εταίροι δεν δέχονται τη θεωρία της ανάσας και εκτιμούν ότι το διάστημα ως το καλοκαίρι είναι χαμένος χρόνος. Αντιθέτως, ζητάνε από τις αρχές ''πρόπλασμα προγράμματος'' με κοστολογημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, πριν το τέλος του μήνα και δει στο eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Είναι μάλιστα απογοητευμένοι από την ελληνική πλευρά που προσπαθεί να μάθει πως λειτουργούν οι θεσμοί και ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού που “αναμένει την πρόταση της Γερμανίας”. “Δεν υπάρχει πρόταση της Γερμανίας, στο eurogroup υπάρχουν 19 χώρες και οι 18 έχουν ήδη δώσει μία απάντηση: Εφαρμόστε το πρόγραμμα, ολοκληρώστε τον 5ο έλεγχο. Η υπόθεση ενός έκτακτου eurogroup πριν ή λίγο μετά από αυτό της 16ης Φεβρουαρίου, παραμένει ζωντανή, ως μία ύστατη προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή ατυχήματος.

real.gr

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ