2015-02-08 14:59:47
Φωτογραφία για Ραδιοφωνική Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην εκπομπή «Εντός και εκτός Συνόρων» της ΕΡΤ OPΕN με τη δημοσιογράφο Μαρία Λίλα
Ο ΑΝΥΕΘΑ αρχικά τόνισε πως η κυβέρνηση καλείται να εκφράσει «τη συνέχιση μιας αγωνιστικής παράδοσης από άλλες θέσεις, από τη θέση των κρατικών λειτουργών ή των υπουργών».

Για την κρίση στην Ουκρανία:

«Η μόνη οδός είναι να μπει ένας άμεσος τερματισμός στη βία η οποία είναι συνεχώς κλιμακούμενη. Το Κίεβο, δεν έχει επί της ουσίας τόσες δυνατότητες ανεξάρτητης φωνής και αυτοτέλειας, σε ό,τι αφορά την κρίση.

Είναι μια κυβέρνηση υπό ομηρεία κάτω από ευρωατλαντικές λογικές. Παρ' όλα αυτά και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία μπορεί να έχει θετικές πτυχές, εάν πράγματι καταλήξουμε, έστω και σε μια προσωρινή, παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη, που, όπως ξέρουμε όλοι, είναι έντονο το στοιχείο του ελληνισμού, των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής οι οποίοι είναι πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι αυτοί οι πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής, να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους με ειρήνη και ομαλότητα
. Παρόλα αυτά, επειδή τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα, έχει μεγάλη σημασία να δούμε με ποιό τρόπο θα μπορέσει να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει ένας σχεδιασμός μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, στη Μόσχα το Κίεβο και ενδεχομένως στη Μαριούπολη. Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια μαζική απομάκρυνση, γιατί ένα συντριπτικό κομμάτι των ομογενών μας, θέλουν να μείνουν στις εστίες τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, τουλάχιστον αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα, να στηριχτούν αλλά και οι άλλοι να πάρουν κάρτα ομογενών, να διευκολυνθούν. Οι συνομιλίες δεν θα περιοριστούν μόνο στο θέμα των ομογενών. Θέλουμε να παίξουμε έναν ενεργό ρόλο ως Ελλάδα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου».

 Για τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας:

«Είναι ένα δρόμος που δεν θα βοηθήσει τις ευρωρωσικές σχέσεις. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναβαθμίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία Ρωσία μετά προχωράει σε πιο αυξημένα αντίμετρα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση οικονομικού πολέμου και πρέπει η χώρα μας να παίξει έναν ουσιαστικό, πιο ενεργό, ρόλο, όπως έπραξε στην τελευταία σύνοδο των υπουργών εξωτερικής πολιτικής με τον Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να στηρίξουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών και να αρχίσουμε να κατεβάζουμε τους τόνους της αντιπαράθεσης και τα πεδία της αντιπαράθεσης, που ευτυχώς δεν είναι ακόμα στρατιωτικά αλλά παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένα στο οικονομικό πεδίο».

Για Τουρκία και Κύπρο:

«Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, που ήταν η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, διαφαίνεται μια πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα στο κομμάτι της Τρόικας, της ενισχυμένης επιτήρησης που επιδιώκεται από τους εταίρους στις δύο χώρες. Οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τους, να απεμπλακούν ή να ελαφρύνουν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αυτή την επιτήρηση και να μπορέσουν οι χώρες αυτές να μπουν άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά και να φύγουν από τη μέγγενη του δανεισμού. Βεβαίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες και οικονομικές και γεωπολιτικές και στα ζητήματα των συμφωνιών με τους εταίρους. Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα συνεργάζονται στενά και στο πεδίο των συναντήσεων κορυφής, όπου μπορούν να έχουν κοινά μέτωπα σε πάρα πολλά ζητήματα».

Για τις ισορροπίες απέναντι σε Τουρκία και Ισραήλ:

«Είναι δύο περιφερειακές δυνάμεις που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση τα δύο τελευταία χρόνια, όπου και η μια και η άλλη επιδιώκουν αυξημένο ρόλο στη γεωπολιτική δυναμική της περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όχι απλά μια ισορροπία αλλά να αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης και προς τις δύο πλευρές αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μια ιδιαίτερα τεταμένη περιοχή, με συγκρούσεις που συνεχώς αυξάνονται και επεκτείνονται γεωγραφικά και πέραν της Συρίας. Αυτό αποτελεί για την Ελλάδα μια μεγάλη πρόκληση, αφού η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το σημείο επαφής, σταθερότητας και ανάπτυξης των σχέσεων έξω από τα πεδία γεωπολιτικής, οικονομικής, ακόμα-ακόμα και στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Για τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και τί θα κάνει η Ελλάδα αν ζητηθεί η συνδρομή της από τις ΗΠΑ:

«Η χώρα μας θα εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή το δικό της ρόλο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που είναι μια επιβεβλημένη διαδικασία όλων των χωρών. Δεν είμαστε απλά ένα πέρασμα. Είμαστε σε μια περιοχή, ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη περιμένει την επάνοδο αρκετών τζιχανιστών-μαχητών που διαθέτουν βρετανικά, γαλλικά, γερμανικά και άλλα διαβατήρια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η χώρα μας πρέπει να έχει μια αυξημένη προσοχή, μια εγρήγορση, μια επαγρύπνηση προκειμένου να μην εμπλακεί σε καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες. Θέλω να κάνω μια αναφορά και να πω ότι έχουμε μεγάλη διαφορά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες όπου στρατολογούνται οι τζιχαντιστές από τους πολίτες τους. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο (αποικιοκρατικό) ιστορικό παρελθόν. Αυτό έχει μια τεράστια σημασία, διότι βλέπουμε εδώ ένα πλειονέκτημα και μια γεωπολιτική δυναμική την οποία πρέπει να αυξήσουμε, ώστε αυτό το πλεονέκτημα να γίνει σαφές και καθαρό σε όλους, ό,τι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει ακόμα και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διευθέτηση προβλημάτων, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για το πώς θα προχωρήσουμε στα αιτήματα των ΗΠΑ, θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι όλη η διεθνής κοινότητα, πάρα πολλές χώρες, που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση αυτής της πληγής, της σύγχρονης πληγής, της μεσαιωνικής αντίληψης που εκφράζουν οι τζιχαντιστές και όχι μόνο. Άρα η συνεργασία μας με όλες τις χώρες, σε Ανατολή και Δύση, απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο είναι πολύ σηματικός παράγοντας και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με αυτό τον τρόπο».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ