2015-02-09 10:12:12
Φωτογραφία για ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΙΖΕΡ ΚΑΙ ΚΟΣΤΕΛΟ
Αναχώρησαν σήμερα το πρωί από την Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν έρθει χθες στη Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου.

Αμετακίνητες στις θέσεις τους πάντως παραμένουν Ευρωζώνη και Κομισιόν, οι οποίες αναμένουν την περαιτέρω επεξεργασία και κοστολόγηση των εξαγγελιών στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εν όψει του καυτού 8ημέρου που αρχίζει από σήμερα, οι Βρυξέλλες λαμβάνουν θέσεις μάχης και διαμηνύουν ότι η εκκρεμότητα στο ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να παραμένει.

Στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης η τρόικα θα εκπροσωπηθεί από την πολιτική ηγεσία της, δηλαδή την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Πιερ Μοσκοβισί. Θα ακολουθήσουν η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου και το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το οποίο για τις Βρυξέλλες αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη λύσης.


Στην κοινοτική πρωτεύουσα τονίζουν ότι με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και κυρίως τις προτάσεις που θα καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup μεθαύριο θα διαφανεί εάν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς λύσης μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η "μπάλα" βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις και στη συνέχεια οι εταίροι θα διανύσουν κι αυτοί την απόσταση που τους αναλογεί. Επισήμως η θέση που εκφράζεται από τις χώρες της Ευρωζώνης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.

Με άλλα λόγια αυτό που τονίζουν παράγοντες της Κομισιόν είναι πως αν υπάρξει μια χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά της Αθήνας, τότε και η Ευρωζώνη θα ανταποκριθεί, υπογραμμίζοντας ότι εν πάση περιπτώσει στο τέλος του δρόμου για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση απαραίτητη είναι μια μετατόπιση και των δύο πλευρών από τις θέσεις τους. 

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι την Τετάρτη θα γίνει ο λογαριασμός των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά στις Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι εάν η ελληνική πλευρά ανακοινώσει την άμεση υλοποίηση εξαγγελιών που έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, γιατί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός είναι εκ των πραγμάτων "κόκκινη γραμμή" για τους δανειστές. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η επέκταση του σημερινού προγράμματος θα αποτελούσε την καλύτερη λύση, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτό απαιτεί την υποβολή αιτήματος από την Ελλάδα τις επόμενες μέρες και τη λήψη απόφασης στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου το αργότερο. Στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται η αναφορά για πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση κυρίως σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, την προώθηση του δικτύου κοινωνικής προστασίας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Περιθώριο ελιγμών

Κατά την Κομισιόν υπάρχει περιθώριο ελιγμών εντός ενός πλαισίου με αξιόπιστες δεσμεύσεις στην προσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βάση μιας πιο αναπτυξιακής πολιτικής που θα προσελκύει και θα διευκολύνει τις επενδύσεις. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν πάντως ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι για τώρα, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας πως είναι εφικτό οι πιστωτές να εξετάσουν το θέμα προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητά του. 

Οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου θα πρέπει να είναι αντικείμενο επεξεργασίας, αλλά είναι σαφές ότι ένα "κούρεμα" του χρέους ή άλλα βήματα που θα συνεπάγονταν απευθείας ζημιές για τα άλλα κράτη-μέλη αποτελούν σαφώς "κόκκινη γραμμή", όπως ξεκαθαρίζει η Κομισιόν. Εξάλλου, έντονες αντιρρήσεις διατυπώνονται για το πρόγραμμα-γέφυρα που επιδιώκει η Αθήνα και είναι χαρακτηριστικό πως τονίζεται μετ' επιτάσεως από κοινοτικής πλευράς ότι στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μόνο το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και 18 άλλα Κοινοβούλια.

Οι όποιες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα "θα πρέπει να τεκμηριωθούν και στο τέλος να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των εταίρων", είναι το μήνυμα της Ευρωζώνης. Η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι "Χωρίς πρόγραμμα δεν γίνεται τίποτα" και πως "Δυστυχώς ανάσα έως το καλοκαίρι δεν είναι εφικτή". Σε αυτό το σκληρό μπρα ντε φερ η Κομισιόν επιθυμεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, αλλά οι έντονες επιφυλάξεις των σκληρών του ευρώ περιορίζουν αισθητά τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης.

''ΕΘΝΟΣ''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ