2015-02-09 11:27:02
Φωτογραφία για Ευρώ ή Δραχμή;
Αγαπητό tromaktiko,

αυτό το άρθρο το βρήκα ψάχνοντας στο διαδίκτυο Δεν μπορώ να γνωρίζω άν εναι εφικτό να γίνουν όλα όσα αναφέρει ή άν είναι απλά μια ουτοπία. Εγώ πάντως το δημοσιεύω και άν υπάρχει κάποιος με πραγματικά αναγνωρισμένες γνώσεις και όχι ο καθένας Ελληνάρας( που γνωρίζει τα πάντα ) θα ήθελα μια σοβαρή απάντηση.

Πως θα γίνει η μετάβαση στη δραχμή

Γιατί να επιστρέψουμε στη δραχμή;

Η ένταξη στην ευρωζώνη έγινε για να ενταχθούμε σε μια μεγάλη ισχυρή οικογένεια όπυ θα ζούμε καλύτερα. Αντί για αυτό, σήμερ η χώρα βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή. Μια σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Ας θυμηθούμε απλά πως ζούσαμε με τη δαχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ.

Πως θα γίνει η μετάβαση στη δραχμή;

Με τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, θα εκδοθεί εθνικό νόμισμα και θα δηλωθεί προσωρινή στάση πληρωμών με προοπτική διαπραγμάτευσης για την αποπληρωμή 25% του χρέος, με περίοδο χάριτος 2-3 ετών
. Με στόχο τη άμεση ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας ης ελληνικής οικονομίας, η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί μέχρι 50% έναντι του ευρώ, ώστε η νέα αναλογία ευρώ/δραχμή να γίνει 1:2. Ένα ευρώ θα ισούται με δύο δραχμές και εκατό ευρώ με διακόσιες δραχμές. Στην πορεία, η διεθνής ισοτιμία της νέας δραχμής θα ρυθμίζεται από τα διεθνή οικονομικά δεδομένα και μπορεί να διολισθαίνει ή να υπερτιμάται, ανάλογα με τη συγκυρία.

Μα θα το δεχτούν αυτό οι δανειστές μας;

Σήμερα, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι όπως ο Japonica Partners αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καταβάλλοντας μόλις το 11% της αρχικής τους αξίας. Γιατί λοιπόν να μην μπορεί ένα ολόκληρο κράτος να αγοράσει τα χρέη του υποτιμημένα στο 25% και ίσως και λιγότερο; Αν και αυτό απαγορεύεται από τους ευρωδανειστές μας, είναι μαχητό και μπορεί να γίνει άμεσα ή έμμεσα. Και μόνο η δήλωση παρόμοιων προθέσεων αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

Τι θα γίνει με τις ρήτρες που έχουμε υπογάψει σε Αγγλικό δίκαιο;

Παρόμοιες ρήτρες υπόκεινται σε πολιτικό τύπου διαπραγμάτευση, όπως έχει γίνει σ πολλές άλλες περιπτώσεις, με πιο χαρακτριστική αυτή της Γερμανίας, στην οποία χρίστηκαν τα τεράστια χρέη της από δύο παγκόσμιους πολέμους. Από το 1824 έως το 2009 είχαμε τουλάχιστον 286 επίσημες χρεοκοπίες από 110 κράτη. Πέρυσι, η πόλη του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, κήρυξε πτώχευση για χρέη ύψους 14 δις ευρώ. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επισήμως τα έτη 1827, 1834, 1893,1932 και με ιδιόμορφο τρόπο το 2010 και 2012. Η χρεοκοπία, η στάση πληρωμών δεν μπορεί να δαιμονοποιείται, αφού αποτελεί συνηθισμένη διεθνή πρακτική για κράτη και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές μας θα εισπράξουν μέρος των δανείων τους, μόνο αν δώσουν τη δυνατότητα στην Ελληνική οικονομία να συνέλθει από το κώμα της ύφεσης όπου βρίσκεται σήμερα.

Λέγεται ότι αν πτωχεύσουμε και βγούμε απ το ευρώ θα αποκοπούμε από τις αγορές, θα «Αλβανοποιηθούμε», δε θα μας δανείζει καείς.

Ήδη, έχουμε αποκοπεί από τις αγορές και έχουμε πτωχεύσει δύο φορές, στις 23/4/2010 με την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και στις 21/7/2012 με το κούρεμα του PSI, με απομείωση κυρίως Ελληνικών ομολόγων. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου ( CDS), από τα οποία εισέπραξαν τεράστια ποσά οι διεθνείς κερδοσκόποι. Και τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση ιδιόμορφης μόνιμης πτώχευσης. Οι αγορές, μας έχουν από καιρό εγκαταλείψει και ουδείς μας δανείζει ενώ οι ιδιώτες εισαγωγείς υποχρεώνονται να πληρώνουν με μετρητά. Στο ελληνικό κράτος δεν επιτρέπεται να αναζητήσει δημόσιο δανεισμό από αλλού. Η «Αλβανοποίηση» της χώρας έχει ήδη επέλθει και έπονται χειρότερες μέρες αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο.

Μήπως, αν δυσαρεστήσουμε τους συμμάχους ας, με την έξοδο από το ευρώ και τη στάση ληρωμών, δοθεί το πράσινο φως για επιθετκές ενέργειες της Τουρκίας;

H όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, εφ’ όσον αυτό δεν αντιστραφεί δρασικά, δύσκολα θα επιτρέψουν μια τέτοια εξλιξη. Οι Τούρκοι δεν τολμούν να συγκρουσούν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής. Και βλέπουν την Ελλάδα, μέσω της δημιουρίας κοινής ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, ω ενεργειακή διέξοδο προς την Ευρώπη.

Μήπως είναι τώρα πολύ αργά να αποχωρήσουε από την ευρωζώνη ;

Θα έπρεπε πράγματι να είχαμε αποχωρήσει ωρίτερα αλλά και τώρα όσο παραμένουμε τα πράγματα χειροτερεύουν. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Η έξοδος από την ευρωζώνη συνεπάγεται και την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όχι απαραίτητα. Πολλές χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. βρίσκονται έξω από την ευρωζώνη και στις περισσότερες περιπτώσεις, τα οικονομικά τους δεδομένα πηγαίνουν πολύ καλύτερα απ’ αυτά των χωρών μέσα στην ευρωζώνη.

Που θα βρούμε συνάλλαγμα για τις αναγκαίως εισαγωγές;

Στην αρχική περίοδο, μπορεί να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα συναλλαγματικά και ρευστά διαθέσιμα της χώρας και εφ’ όσον χρειαστεί, μέρος των τραπεζικών καταθέσεων ασφαλιστικών οργανισμών σε ευρώ, οι οποίοι α καταβάλλουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους σε δραχμές. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διακρατικών συμφωνιών ή και δανεισμού με συμβάσεις αξιοποίησης ενεργειακων ή άλλων πόρων. Σύντομα, θα εισρεύσει ξένο συνάλλαγμα στη χώρα από τη βελτίωση τη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την αύξηση των εξαγωγών, τις εισροές κεφαλαίων, από τα ναυτιλιακά και μεταναστευτικά εμβάσματα και το τουριστικό συνάλλαγμα. Αν το 2013 με το σκληρό, το ακριβό ευρώ, είχαμε 17 εκ. τουρίστες και 12 δις τουριστικό πλεόνασμα, με τη νέα υποτιμημένη δραχμή, η χώρα μας θα γίνει πολύ περισσότερο ελκυστική και αναμένονται πάνω από 23 εκ. τουρίστες και συνάλλαγμα άνω των 25 δις. Άλλωστε αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του success story, αυτό σημαινει ότι υπάρχει πλεόνασμα συναλλάγματος. Προς τι λοιπόν όλη αυτή η ανησυχία;

Οι απότομες αυξήσεις τιμών σε εισαγόμενα αγαθά, δε θα οδηγήσουν σε υψηλό πληθωρισμό;

Με βάση το γεγονός ότι η εισαγωγές προϊόντων αναλογούν στο 25,5% του ΑΕΠ, και συναρτώμενες οικονομοτεχνικές μελέτες μας, στην αρχική φάση μέχρι τους πρώτους 14 μήνες, η μέση-σταθμισμένη αύξηση στις τιμές καταναλωτή, υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται περίπου σε 15%-17%. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την αναγκαία θέρμανση και αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας. Αργότερα, θα συμπιεστεί κάτω του 7-10%.

Μπορεί πράγματι να ελεγχθεί ο πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός που είναι και ο μεγαλύτερο κίνδυνος της μετάβασης, μπορεί να ελεγχτεί με ισορροπημένη έκδοση ποσότητας χρήματος, με την προσήκουσα τιμή του Μ2, ενός ννωστού δείκτη που αντιστοιχεί στο μέγεθος του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση οφείλει να ελέγχει κερδοσκοπικές ενέργειες, να αντισταθεί ε πιέσεις συντεχνιών, επιχειρηματιών, ομάδων πίεσης, να δώσει την εικόνα σοβαρού διαχειριστή και όχι εύπλαστου πολιτικάντη.

Θα υπάρξει πρόβλημα με τα τρόφιμα;

Η αυτάρκεια σε τρόφιμα από την εγχώρια αγορά είναι δεδομένη, όπως αποδεικνύεται αό μελέτες και ειδικότερα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το γεωργικό προϊόν είναι έντασης εργασίας ( συμμετοχή δηλ. του κόστους εργασίας ανέχεται περίπου στο 70-80% του συνολικού κόστους), με συνέπεια η προστιθέμενη αξία των αναγκαίων εισαγωγών σε λιπάσματα και καύσιμα, να έχει περιορισμένη επίπτωση στο συνολικό κόστος. Έτσι κι΄αλιώς, οφείλουμε να επιμένουμε ελληνικά. Γιατί όταν αγοράζουμε ελληνικά στηρίζουμε τη χώρα μας. Κα αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.

Θα μας λείψουν τα φάρμακα;

Παρ’ όλη τη συρρίκνωση της τα τελευταία χρόνια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλυπτει πάνω από το 50% των αναγκών της χώρας σε φάρμακα- ποσοστό που ασφαλώς μπορεί να διευρυνθεί και να καλύψει το σύνολο των ενόσημων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ου μεγαλύτερου μέρους των αναγκών της χώρας. Για ορισμένα σπάνια νέα φάρμακα, υπάρχει επαρκές συνάλλαγμα. Τώρα με το ευρώ και όχι παλαιότερα με τη δραχμή, πολλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Με τις πρώτες και τα καύσιμα τι γίνεται;

Σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία ή και η Κίνα, η Ελλάδα διαθέτει, αναλογικά με το μέγεθός της, μεγάλα αποθέματα πρώτων υλών, ορυκτού και φυσικού πλούτου. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε αργό πετρέλαιο καλύπτεται από τα ελληνικά διυλιστήρια ου έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμφωνίες με πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στις οποίες εξάγουν παράγωγα του πετρελαίου! Όποια προσωρινά προβλήματα, μπορεί να αντιμετωπιστούν με υπάρχοντα συναλλαγματικά διθέσιμα ή με διακρατικές συμφωνίες για αγορές καυσίμων με πίστωση, κάτι που άλλωστε γίνεται και σήμερα, ή και με παραχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης υδρογοναθράκων. Παάλληλα, οφείλουμε να προωθήσουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με ανάπτυξη κι δικής μας τεχνολογίας, την ηλιακή, αιολική, θαλάσσια, υδροηλεκτρική, κλπ. Η υψηλή τιμή των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα δεν φείλεται στο κόστος αγοράς, αλλά στη βαρτατη επιβάρυνσή τους από φόρους. Με τη δραχμή, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα ενεργειακς επάρκειας, όπως δεν έχουν και όλες οι άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης ή και εκτός τη Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η ουρκία, η Αίγυπτος, η Αλβανία, κλπ.

Πως θα προστατευθεί η αγοραστική αξία τω μισθών και των συντάξεων;

Προβλέπεται, η καθιέρωση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανά τρίμηνο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των πρώτων 6-14 μηνών, ώστε να αντισταθμισθεί η αναμενόμενη αύξηση των τιμών κατά 15%-17%. Αργότερα, με την ανάπτυξη της οικονομίας, θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες και τις τραπεζικές καταθέσεις;

Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί τις τραπζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ με αναλγία ευρώ/ δραχμή 1:2. Καταθέσεις 100.000 ευρώ α αντιστοιχούν σε 200.000 δραχμές. Η ανάγκη ευστότητας των τραπεζών θα καλυφθεί με εθνικό νόμισμα που θα αναθερμάνει την επιειρηματικότητα και την οικονομία.

Τι θα γίνει με χρήματα σε ευρώ που έχουν στα χέρια τους, στα σπίτια τους οι πολίτες;

Οι καθημερινές συναλλαγές σε χρήμα στους πρώτους έξι μήνες, θα γίνονται παράλληλα σε δραχμές και σε ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, θα καταργηθεί το πόθεν έσχες ως κίνητρο για τη μετατροπή των ρευστών διαθεσίμων πό ευρώ σε δραχμές Μετά τους έξι μήνες θα επανακαθιερωθεί το πόθεν έσχες, θα εφαρμοστούν αυστηροί έλεγχοι κίνησης κεφαλαίν, θα υπάρχει κόστος μετατροπής, οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε δραχμές κλπ.

Με τα τραπεζικά δάνεια τι προβλέπεται;

Για λόγους οικονομικής δεοντολογίας και κοινωνικής ευαισθησίας, η αναλογία δραχμή/ευρώ για τραπεζικά δάνεια μέχρι 100.000 ευώ θα είναι 1:1. Χρέος 100.000 ευρώ θα αναλογεί σε 100.000 δραχμές. Για δάνεια άνω των 100.000 ευρώ, προβλέπεται αναλογική μείωση της ισοιμίας από 1:1, κλιμακωτά σε 1:2. Τα «θαλασσοάνεια» θα υπαχθούν στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης.

Θα μπουν δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα κι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων

Εφ’ όσον η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τη διεθνή οικονομική και εμπορική της πολιτική. Υπάρχουν βέβαια έμμεσοι τρόποι περιορισμού ορισμένων ανεπιθύμητων εισγωγών. Θα υπάρξει έλεγχος της εξαγωγής σναλλάγματος, που θα επιτρέπεται με αποδεικτικά νόμιμων συναλλαγών όπως για εμπορικές πράξεις, εγκεκριμένες επενδύσεις, σουδές παιδιών, ποσά για ταξίδια μέχρι ενς ορίου, κλπ., καθώς και διεκδίκηση της επιστροφής των καταθέσεων που διέφυγαν παράνομα στο εξωτερικό.

Οι μετανάστες θα μπορούν να εξάγουν συνάλαγμα;

Οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να εξάγυν συνάλλαγμα όπως και οι Έλληνες πολίτες. Παράνομοι μετανάστες δε θα μπορούν να ο κάνουν και αυτό αποτελεί ένα πρακτικό σο και απόλυτα αποτελεσματικό μέσο για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης χωρίς επώδυνα μέτρα.

Υπάρχει. δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξοικονόμησης ρατικών πόρων, που βέβαια μπορεί να προσρούουν σε αντιρρήσεις της Ε.Ε., αλλά σήμεα πολλές απ’ αυτές έχουν ανατραπεί ή τείνουν να ανατραπούν διεθνώς. Λίγο πριν από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, θα επισταφούν στους δανειστές μας τα 58,2 δις ευρώ που μας έχουν χορηγήσει τελευταία ως λογστικό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση τν ελληνικών τραπεζών που δε θα μας χρειάονται πλέον, ύστερα από την έκδοση εθνικύ νομίσματος. Έτσι, θα απαλλαγούμε άμεσα από σημαντικό μέρος του χρέους που αντισοιχεί περίπου στο 31% του ΑΕΠ. Πολλές άλλε συναφείς «έξυπνες» λύσεις υπάρχουν για τη μείωση του χρέους, εφ’ όσον αξιοποιηθύν κατάλληλα οι συνθήκες της διεθνούς κεφαλαιαγοράς προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος της χώρας και όχι κερδοσκόπων ιιωτών. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων, η αγορά ελληνικών ομολόγων από μη κρατικος φορείς στο 10-12% της αξίας τους όπως γίνεται σήμερα από διεθνείς οίκους, η διεκδίκηση κεφαλαίων που διαφεύγουν σε φορολογικούς παράδεισους, η εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δις ετησίως και ίσως περισσότερο, πό τους ελέγχους διαρροής παράνομων ή αδικαιολόγητων εκροών συναλλάγματος, η επιβολή φορολογίας σε διαδικτιακές συναλλαές που διενεργούνται από τη χώρα μας, η φρολόγηση μέρους των πληρωμών που εισπράτουν οι tour operators στο εξωτερικό, η επανακαιέρωση κρατικών μονοπωλίων στα σπίρτα, στην εξόρυξη αλατιού, στην παραγωγή ζάχαρς, κλπ. Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται και σε άλλες δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισλανδία κλπ.

Υποστηρίζεται ότι, με αποτελεσματική διαπραγμάτευση μπορεί να επιτευχθεί η αποδέσμευση από το Μνημόνιο μέσα στην ευρωζών.

Αυτά έλεγαν οι επικεφαλείς της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και είδαμε στην πράξη πόσο χειροτέρευσαν τα πράγματα. Αν το ευρώ είναι ταμπού, τόε το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο. Και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται σοβαρά.

Λέγεται ότι η αποδοχή του ευρώ είναι προσχηματική και ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι εμμένει στο ευρώ με αποφάσεις των συνεδρίων του, με δηλώσεις του Προέδρου και των υπευθύνων για το οικονομικό του πρόγραμμα Πως μπορουμε να ξέρουμε ότι δε θα υποκύψει στη δέσμευση αυτή και στις πιέσεις του κατεστημένου και θα κάνει το αντίθετο όταν έρθει στην κυβέρνηση; Και πως είναι συμβατές σε πολλούς από τους δανεικούς ψηφοφόρους του με ελληνοκεντρικές αντιλήψεις, οι διεθνιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ανοικτά σύνορα και την ευλογία της λαθρομετανάστευσης;

Μήπως γίνουμε Αργεντινή;

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας για την Αργεντινή, αποτελεί μέρος της συστημαικής παραπληροφόρησης και εκστρατείας του φόβου ενάντια στην αποδέσμευση από το ευρώ. Μια περίεργη απεργία των αστυνομικών εκεί το Δεκέμβριο του 2013, επέτρεψε σε καποια κλεφτρόνια να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα. Αυτό, προβλήθηκε επανειλημμένα από τα ΜΜΕ ως μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία, ενώ ελάχιστα προβλήθηκε ότι, μόλις ένα μήνα πριν, η Κριστίνα Κίρτσνερ κέρδισε και πάλι τις εκλογές, όπως γίνεται τα τελευταία συνεχόμενα 13 χρόνια. Ούτε ακούγεται πως, η μέση ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ της Αργεντινής, ανέρχεται σε 7% ετησίως όλα αυτά τα χρόνια μετά την αποσύνδεση της από το δολάριο.

Όμως, ακούμε ότι διάφοροι οικονομικοί αναλυτές επιμένουν ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα είναι καταστροφική

Οι κορυφαίοι διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν σθεναρά την επιστροφή στη δραχμή, με επικεφαλής τον κορυφαίο Νομπελίστα Paul Krougman. Οι απόψεις που εκφέρονται εδώ στηρίζονται σε σοβαρές διεθνείς αναλύσεις, καθώς και σε εκτεταμένες μελέτες μας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Υπάρχουν και στην Ελλάδα σημαντικοί αναλυτέ, επιχειρηματίες, ακόμα και τραπεζίτες πυ υποστηρίζουν ανοικτά παρόμοιες απόψεις και πολλοί περισσότεροι που τις κρύβουν. Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού που τείνει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα, βλέπει την αναγκαιότητα της μετάβασης στο εθνικό μας νόμισμα. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει πραγματικότητα, αφού αποτελεί και τη μόνη ελπίδα για την οικονομικ ανάταση της χώρας. Για αυτό, το κόμμα ΔΡΑΧΜΗ κατέθεσε αίτημα στον Πρόεδρο της Δημκρατίας για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποβεί υπέρ ων απόψεών μας, εφ΄όσον υπάρξει στοιχειωδώς ισότιμη μεταχείριση από τα ΜΜΕ.

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ