2015-02-10 15:26:25
Φωτογραφία για Όλα αλλάζουν στην Εκπαίδευση: Πανελλαδικές, Τράπεζα θεμάτων, ΑΕΙ - ΤΕΙ
Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια.

Στόχος της κυβέρνησης η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έτοιμη είναι η νομοθετική ρύθμιση του νέου υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά που θα επιφέρει τις πρώτες αλλαγές στον χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο υπουργείο Παιδείας τηρούν σιγήν ιχθύος παραπέμποντας στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας νομοθετική ρύθμιση για τις άμεσες αλλαγές στο Λύκειο, ενώ οι αλλαγές στα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν σταδιακά. Όπως λένε στο «Π» πηγές από το υπουργείο Παιδείας, για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής διάλογος, που τον Σεπτέμβριο, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού από τη Βουλή, θα οδηγήσει στην προώθηση νέου νόμου - πλαίσιο, ο οποίος θα οδηγήσει στην άμεση κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου και σε ριζικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια

Ειδικότερα, σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το βασικότερο, που είναι ήδη γνωστό, είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, η οποία θα παραμείνει μόνο για φέτος με συμβουλευτικό χαρακτήρα. Όμως τα θέματα θα επιλεχθούν αποκλειστικά από τους ίδιους τους καθηγητές. Αναμένεται ακόμη να καταργηθεί η «επιδότηση» του βαθμού του απολυτηρίου, μέσω των τριών συντελεστών που ίσχυαν για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Αναφορικά με τον τρόπο προαγωγής των μαθητών, αυτός θα επιστρέψει στην παλιά βάση, με τον καθορισμό του 9,5 ως βαθμού προαγωγής. Οι πανελλαδικές νέου τύπου με τα 4 μαθήματα, η δυνατότητα επιλογής μόνο ενός Επιστημονικού Πεδίου αλλά και ο συνυπολογισμός των βαθμών της Α’ και της Β’ Λυκείου για την πρόσβαση στα τμήματα και στις Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα εφαρμόζονταν για πρώτη φορά στις εξετάσεις του 2015-2016, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Όπως λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας στο «Ποντίκι», «στόχος μας είναι να αποσυνδεθεί άμεσα το Λύκειο από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τα παιδιά. Θα καταργήσουμε την πέμπτη ομάδα προσανατολισμού, που αφορά τις παιδαγωγικές σπουδές. Σημαντικό κομμάτι για εμάς παραμένει ο διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Ανάμεσα στις αλλαγές, λοιπόν, θα είναι και η κατάργηση της 5ης ομάδας προσανατολισμού που επιλέγουν οι μαθητές και αφορά τις παιδαγωγικές σπουδές, η οποία θα ενταχθεί στις υπόλοιπες τέσσερις ομάδες. Ριζικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στα Πειραματικά Σχολεία, στα οποία θα καταργηθούν οι εξετάσεις στην 6η τάξη του Δημοτικού, ενώ θα αλλάξει και ο τρόπος επιλογής καθηγητών. Παράλληλα, θα «παγώσει» η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μέσω διαλόγου θα αναζητηθεί ένας τρόπος αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, θα γίνει διάλογος για τη νέα δομή του Λυκείου, το οποία θα αλλάξει σταδιακά. «Θέλουμε να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για να προχωρήσουμε στις αλλαγές» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ς δείχνοντας πως «ποντάρει» σε ριζικές λύσεις και αλλαγές, αρκεί να υπάρξει διάλογος.

Άμεσης επίλυσης φυσικά χρήζουν και θέματα όπως είναι η θέρμανση και η σίτιση των μαθητών όπως και των φοιτητών.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο, οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπως διατείνονταν, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα καθώς πρέπει να ανατραπεί η «σχέση 1 προς 10» στις προσλήψεις - συνταξιοδοτήσεις, για να γίνουν οι άμεσοι διορισμοί, θέμα το οποίο ήταν βασικό αντικείμενο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τριτοβάθμια

Μπορεί στις άμεσες ενέργειες του προγράμματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλαμβανόταν η κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος είχε παρουσιάσει την αυταρχική του εικόνα μέσω των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, τουλάχιστον άμεσα. Αρχικά, στη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, θα συμπεριλαμβάνονται ριζικές αλλαγές και μείωση των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ. Επίσης, πρόκειται να αλλάξουν ορισμένες μνημονιακές ρυθμίσεις που πήγαν πίσω τα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια. «Μεταβατική» χαρακτηρίζουν τη νέα περίοδο για τα ΑΕΙ ασφαλείς πηγές του ΥΠΑΙΘ, καθώς «απαιτείται διάλογος για να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των ΑΕΙ».

Θεωρείται δεδομένο πως ο νέος νόμος -πλαίσιο για τα ΑΕΙ που θα προωθηθεί από τον Σεπτέμβριο θα καταργήσει επί της ουσίας τον νόμο Διαμαντοπούλου, ενώ θα κατοχυρώνει το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Θα καθοριστεί, παράλληλα, και νέος τρόπος εκλογής πρυτάνεων, με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία των φοιτητών, ενώ σε όλα τα ΑΕΙ θα προβλέπεται άμεση προκήρυξη πρυτανικών εκλογών. «Δεν θα προχωρήσουμε σε άμεση κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου. Θα προωθηθούν για αρχή ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις σχετικά με τα άμεσα και φλέγοντα ζητήματα των πανεπιστημίων» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Πηγή: topontiki
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα τείχη της Ελλάδας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα τείχη της Ελλάδας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ