2015-02-10 17:16:51
Φωτογραφία για ΣΤΙΣ 17:00 Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ενόψει του αυριανού έκτακτου Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:00 και όχι στις 15:30, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Όλες οι πλευρές τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της.


Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπήρξε επιφυλακτική ως προς το εάν θα προκύψει συμφωνία αυτή την εβδομάδα και «έδειξε» το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ως την πιθανότερη ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το αυριανό έκτακτο Eurogroup. Ο κ. Χουλιαράκης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Euroworking Group και της Κομισιόν επεξεργάζονται το κείμενο της τεχνικής πρότασης που θα κατατεθεί στο Eurogroup προς συζήτηση και το οποίο θα προβλέπει: α) το πρόγραμμα-γέφυρα, β) τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για όσο διαρκεί αυτό, και γ) τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο διάστημα έως το νέο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά κατέρχεται στις αυριανές διαπραγματεύσεις με πλήθος προτάσεων που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας αμοιβαίας και κοινά επωφελούς λύσης για την ελληνική υπόθεση. Η βασική πρόταση για τη συμφωνία - γέφυρα προβλέπει πως αυτή θα διαρκέσει έως τα τέλη του Αυγούστου 2015, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να ισχύσει το «νέο συμβόλαιο» της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Στη βάση αυτή το ισχύον πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου θα «μετονομαστεί» και η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση τόσο στα 7,2 δισ. ευρώ της εκκρεμούσας δόσης των ΔΝΤ και EFSF, αλλά και θα διατηρήσει το αποθεματικό των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να  χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Για να λάβει το πρόγραμμα γέφυρα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κείμενο μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων (Letter of Intent).

Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους στην βάση των προτάσεων που καταρτίζει ο οίκος Lazard θα εκκινήσει μετά τον Αύγουστο. Οι ελληνικές προτάσεις που θα παρουσιασθούν στο Eurogroup θα εστιάζουν στη λογική της ανταλλαγής χρέους (swaps), η οποία θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη και πολιτικά και οικονομικά.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ