2015-02-12 23:42:54
23.29 Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν και αναμένεται η συνέντευξη Τύπου.
23.08 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Αναμένονται δηλώσεις
22.27 Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργόςδεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.
«Καλούμε την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσα από μονομερείς δράσεις, επισημαίνει το ΕΛΚ, το οποίο τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΚ.
«Η Eλλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο οι κυβερνήσεις υπό το ΕΛΚ έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα έπληττε τον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.
21.12 Το Spiegel σε άρθρο του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο, εκτιμά πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.
Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει τις δηλώσεις της Μέρκελ: «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο». Πάντως, η ίδια έσπευσε να υπενθυμίζει ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης στηρίζεται ανέκαθεν στην τήρηση των δεσμεύσεων.
«'Εχουμε μερικές μέρες ακόμα μέχρι τη συνάντηση της Δευτέρας» σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Παράλληλα, υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση»
20.10 Λίγο μετά τις 19.30 ώρα Ελλάδος ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. «Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Κάμερον ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας» σημείωναν οι βρετανικές διπλωματικές πηγές.
18:53 Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής, όπως γράφει το newsit.gr θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις.
Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα.
Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Παράταση
** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, λένε. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει, υποστηρίζουν.
** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.
Χρηματοδοτικό
** Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
** Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.
Δημοσιονομικό εξορθολογισμό
** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.
18:05 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής συνάντησε στην αίθουσα της συνεδρίασης την κυρία Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη τον συνεχάρη για την εκλογή του και του είπε ότι ελπίζει να έχουν μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες. Σε εκείνο το σημείο υπήρξαν χαμόγελα και ο κ. Τσίπρας της απάντησε κι εγώ το ίδιο ελπίζω.
17:00 Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής είπε ότι: «Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας αλλά μόνο στο περιθώριο».
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι θέλει πολύ να καλοσωρίσει το νεο πρωθυπουργό της Ελλάδας αλλά και ότι είναι πάντα πρόθυμη να δείξει αλληλεγγύη αρκεί να τηρούνται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί.
15:50 «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, τα φώτα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα, καθώς και στην πιθανότητα να υπάρξει ένα τετ-α-τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.
Πάντως, μετά το έκτακτο Eurogroup και μέχρι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο τηρεί σιγήν ιχθύος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.
Το χρονικό των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε έντονη εναλλαγή θέσεων και απόψεων, ενίοτε έντονα αντιπαρατιθέμενων. Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε καλό κλίμα.
Συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Σε όλες τις συναντήσεις αναζητούνταν τρόποι και διατυπώσεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.
Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:
1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων. Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.
xespao
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε λίγο χρόνο τον οποίο αξιοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ολοκληρώθηκαν και αναμένεται η συνέντευξη Τύπου.
23.08 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Αναμένονται δηλώσεις
22.27 Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσαν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να βοηθήσει τον λαό της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργόςδεν θα πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο σε αυτή τη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.
«Καλούμε την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσα από μονομερείς δράσεις, επισημαίνει το ΕΛΚ, το οποίο τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΚ.
«Η Eλλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο οι κυβερνήσεις υπό το ΕΛΚ έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αλλά ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα έπληττε τον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.
21.12 Το Spiegel σε άρθρο του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο, εκτιμά πως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση στο θέμα της Ελλάδας.
Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει τις δηλώσεις της Μέρκελ: «Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο». Πάντως, η ίδια έσπευσε να υπενθυμίζει ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης στηρίζεται ανέκαθεν στην τήρηση των δεσμεύσεων.
«'Εχουμε μερικές μέρες ακόμα μέχρι τη συνάντηση της Δευτέρας» σημείωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Παράλληλα, υπενθυμίζει τη δήλωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση»
20.10 Λίγο μετά τις 19.30 ώρα Ελλάδος ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα ξεκινήσουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, οι βρετανικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία του Μίνσκ πριν επανεξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. «Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Κάμερον ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ έναντι της ρωσικής επιθετικότητας» σημείωναν οι βρετανικές διπλωματικές πηγές.
18:53 Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στην Σύνοδο Κορυφής, όπως γράφει το newsit.gr θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις.
Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι εντέλει θετικό, γεγονός που θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους Υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η χθεσινή δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα.
Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Τι προτείνει η Ελλάδα
Παράταση
** Συζητάμε για «συμφωνία – γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι.
** Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, λένε. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει, υποστηρίζουν.
** Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η Κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από την διατύπωση.
Χρηματοδοτικό
** Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση
** Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα.
** Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
** Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ).
** Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»).
** Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα.
Δημοσιονομικό εξορθολογισμό
** Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία - γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης.
** Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων –να σημειώσουμε και την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ.
** Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση.
** Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους Υπουργούς.
18:05 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής συνάντησε στην αίθουσα της συνεδρίασης την κυρία Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη τον συνεχάρη για την εκλογή του και του είπε ότι ελπίζει να έχουν μια καλή συνεργασία αν και υπάρχουν δυσκολίες. Σε εκείνο το σημείο υπήρξαν χαμόγελα και ο κ. Τσίπρας της απάντησε κι εγώ το ίδιο ελπίζω.
17:00 Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ φτάνοντας για την Σύνοδο Κορυφής είπε ότι: «Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας αλλά μόνο στο περιθώριο».
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι θέλει πολύ να καλοσωρίσει το νεο πρωθυπουργό της Ελλάδας αλλά και ότι είναι πάντα πρόθυμη να δείξει αλληλεγγύη αρκεί να τηρούνται οι όροι που έχουν συμφωνηθεί.
15:50 «Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, τα φώτα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα, καθώς και στην πιθανότητα να υπάρξει ένα τετ-α-τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.
Πάντως, μετά το έκτακτο Eurogroup και μέχρι αυτή τη στιγμή το Βερολίνο τηρεί σιγήν ιχθύος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που απέρριψε, έπειτα από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το τελευταίο κείμενο που κατατέθηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup και ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ολοκλήρωση και παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τροποποιήσεις, που πρότεινε η Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα άλλο κείμενο, περισσότερο συμβιβαστικό, απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια ακολούθησε ένα έντονο παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων, με την κατάθεση και άλλων κειμένων που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
Σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.
Το χρονικό των διαπραγματεύσεων περιελάμβανε έντονη εναλλαγή θέσεων και απόψεων, ενίοτε έντονα αντιπαρατιθέμενων. Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, στο οποίο εμμένει η ελληνική κυβέρνηση και το κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Πριν τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε καλό κλίμα.
Συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Σε όλες τις συναντήσεις αναζητούνταν τρόποι και διατυπώσεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτηση για την εξεύρεση λύσης.
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη στήριξη που πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.
Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:
1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων. Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.
Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Ουκρανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ