2015-02-15 16:54:07
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Καθόλου βέβαιη η θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις
Μεγάλες είναι οι διαφορές που χωρίζουν την Ελλάδα με τους δανειστές της, ενώ και οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες είναι... ιδιαίτερα δύσκολες, σημειώνουν πηγές του ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως η θετική έκβαση των συζητήσεων δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη.

Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών και από την Κυριακή οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών θα ασχοληθούν με τη σύνταξη των ισότιμων κειμένων, που η κάθε πλευρά θα φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα.

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα οικονομικής διπλωματίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ από την πλευρά των δανειστών συμμετέχει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Κλάους Μαζούχ ενώ από πλευράς ΔΝΤ ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ.


Το γεγονός πως στις συζητήσεις συμμετέχουν οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν στην Τρόικα δείχνει ότι στις Βρυξέλλες δεν επιχειρείται απλή καταγραφή απόψεων αλλά ότι οι συζητήσεις έχουν τη μορφή διμερών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Πάντως, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόκειται για διαπραγμάτευσεις, αλλά «για ανταλλαγή απόψεων» με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κάθε πλευράς.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, «τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν εντοπίζουν τις αποκλίσεις». Επισημαίνεται, δε, πως τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα –ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.

Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής, τα μεγάλα «αγκάθια» για μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές είναι τα εργασιακά, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να επιτύχει η Αθήνα που επιδιώκει τη μείωσή του στο 1,5% του ΑΕΠ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Από την άλλη, τα σημεία στα οποία καταγράφεται συμφωνία, είναι:

Η φοροδιαφυγή

Η καταπολέμηση της διαφθοράς

Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος

Ως εκ τούτου, ερωτηματικό δημιουργείται για το εάν η ενδεχόμενη ολοκλήρωση των συζητήσεων απόψε θα σημαίνει συμφωνία ή απλά επικύρωση διαφωνίας. Εάν υπάρχει συμφωνία, αυτή πρέπει να ανακοινωθεί, ωστόσο, αν, όπως λέει η κυβέρνηση, οι δύο πλευρές αρκούνται σε απλή καταγραφή των θέσεων εκατέρωθεν και τόσο θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των δανειστών θα συμπεριληφθούν σε δυο διαφορετικές λίστες οι όποιες θα παρουσιαστούν ενώπιον των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, τότε το θέμα είναι πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμβιβαστική λύση.

Εντούτοις, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε δηλώσεις του το Σάββατο παρουσίασε τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων δεν γίνεται διαπραγμάτευση, αλλά «αλληλοενημέρωση», ώστε να καταλήξει το ερχόμενο Eurogroup, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, σε συμφωνία.

Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέα σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, εάν την Δευτέρα δεν «κλείσει» ένας συμβιβασμός μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλευράς.

Αυστηρά μηνύματα από Γερμανία

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εμφανίζεται να παραμένει αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις με Γερμανούς πολιτικούς να στέλνουν τις τελευταίες ώρες αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ζητώντας από την χώρα μας να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις τους πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Μίχαελ Φουχς και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, κάλεσαν την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας την σκληρή θεση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως μόνο μετά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Ο κ. Φουχς επανέλαβε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας πως προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση. Επίσης, δήλωσε πως για μια βραχυπρόθεσμη λύση, «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος». Όμως, αν και απέρριψε την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας. Ειδικότερα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος «τρόικα», καθώς οι «"πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων και πως δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σκληρότερη είναι η στάση του αντιπροέδρου της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της γερμανικής Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν υπάρχει καμία εποικοδομητική πρόταση, μόνον απαιτήσεις.

«Η Αθήνα μας λέει "φέρτε χρήματα για να τα πετάξουμε από το παράθυρο"», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν πρέπει να υπερεκτιμά τη βούληση της Γερμανίας για διαβουλεύσεις. Παράλληλα, τόνισε πως τυχόν συμβιβασμός με την Ελλάδα «δεν πρέπει να φέρει στα άκρα την οικονομική λογική», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρέπει να καταχράται της υπομονής των εταίρων.

Όπως τόνισε ο Μίχελμπαχ, η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και αυτό αφορά και το αποκαλούμενο πρόγραμμα γέφυρα θα πρέπει να διαθέτει εγγυήσεις. Μάλιστα, ζήτησε να μην γίνουν υποχωρήσεις έναντι των «ακροαριστερών και ακροδεξιών της Αθήνας που θα διασπάσουν την Ευρώπη» θέτοντας θέμα κύρους των συμφωνιών και δικαιοσύνης έναντι των άλλων κρατών που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος (CDU), Κουρτ Λάουκ, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι των ελληνικών αιτημάτων καθώς έτσι θα ενισχυθούν ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ