2015-02-16 17:56:20
Φωτογραφία για Πάτρα: Τι συμβαίνει με την ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας; Ο καθηγητής Σταύρος Κωτσόπουλος απαντά
Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια άτυπη διαμάχη για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ερώτημα είναι σαφές: Μπορεί η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που εκπέμπουν ακτινοβολία – και κυρίως του κινητού τηλεφώνου - να προκαλέσει βλάβες στον άνθρωπο, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε ανίατες ασθένειες.

Ωστόσο η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι μια καθώς οι επιστήμονες έχουν αντικρουόμενες απόψεις.

Το thebest.gr απευθύνθηκε στον κ. Σταύρο Κωτσόπουλο, Καθηγητή στο Εργαστήριο Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας του Τομέα Τηλεπικοινωνιών & Τεχνολογίας Πληροφορίας, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ζητώντας του τη δική του επιστημονική άποψη. Όχι για τις επιπτώσεις αλλά για το εάν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εκπέμπουν ακτινοβολίες επικίνδυνες για τον άνθρωπο αλλά και για πως μπορούμε να προστατευτούμε.


Η επιλογή του συγκεκριμένου καθηγητή δεν είναι τυχαία, αφού οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στις επιστημονικές περιοχές της σχεδίασης Κεραιών, Υλοποίησης Πάρκων Κεραιών, σχεδιασμού Κυτταρικών Συστημάτων Κινητής Τηλεφωνίας, των Παρεμβολών και των Επικοινωνιακών Υπηρεσιών.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κινητή Τηλεφωνία» και είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ενωσης Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Εξάλλου το Εργαστήριο που διευθύνει κάνει διαρκείς ελέγχους και μετρήσεις της ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ποιο είναι το επιστημονικό αντικείμενο του Εργαστηρίου Ασύρματης Τηλεπικοινωνίας;

Το εργαστήριο ασύρματης τηλεπικοινωνίας του Πανεπιστήμιου της Πάτρας εκπονεί, βάσει στρατηγικών σεναρίων, μετρήσεις ευρείας κλίμακας σε αστικές και ημιαστικές περιοχές της χώρας. Στόχος των μετρήσεων, μεταξύ άλλων, είναι η μοντελοποίηση των ασύρματων καναλιών, τα οποία εμείς αναπτύσσουμε σε θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν απαιτούνται μετρήσεις των ήδη υφισταμένων δικτύων, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, διότι οι συχνότητες λειτουργίας αυτών, στις συχνότητες των 900 ΜΗz και 180 ΜΗz, μας ενδιαφέρουν κατά κόρον. Θέλουμε με ακρίβεια να αναπτύξουμε θεωρητικά μοντέλα, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι απώλειες σήματος του ασύρματου καναλιού.

Πως γίνονται οι μετρήσεις;

Οι μετρήσεις γίνονται με πιστοποιημένα πεδιόμετρα, που διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα γεωεντοπισμού. Αυτά τοποθετούνται σε οχήματα και «σαρώνονται» οι περιοχές ενδιαφέροντος. Τα στοιχεία που καταγράφονται, στη συνέχεια τα επεξεργαζόμαστε στο Εργαστήριο, όπου με προσομοίωση του θεωρητικού μοντέλου που αναπτύσσουμε, έχουμε τις πραγματικές μετρήσεις και βλέπουμε κατά πόσο το θεωρητικό μοντέλο απέχει του πραγματικού, ερχόμαστε και διεισδύουμε στη θεωρία με θεωρητικούς συντελεστές , ώστε το θεωρητικό μοντέλο να γίνει κατά το δυνατόν, όσο πιο αξιόπιστο.

Ποια είναι η χρηστική αξία αυτών των μετρήσεων;

Τα θεωρητικά μοντέλα και τα αποτελέσματα των πραγματικών μετρήσεων βρίσκουν εφαρμογή στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας

Είμαστε ένα από τα πιο δραστήρια Εργαστήρια παγκοσμίως στο θέμα των μετρήσεων και γι αυτό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το έργο μας. Τα αποτελέσματα αυτά τα γνωστοποιούμε, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει, σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τι συμβαίνει με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας;

Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να δουλέψει ένα σύστημα κινητών επικοινωνιών, ανεξάρτητα από την έκταση της γεωγραφικής περιοχής, είναι η ύπαρξη ενός πλήθους κεραιών. Σύμφωνα με το πρότυπο GSM 900 κάθε δίκτυο μπορεί να «σηκώσει» 124 συχνότητες.

Αλλά στην κινητή τηλεφωνία έχουμε να κάνουμε με υπηρεσίες που παρέχονται στους συνδρομητές 24 ώρες το 24ωρο από δυο παρόχους στα 900 ΜΖ, με 62 συχνότητες έκαστος και έναν στα 1800 ΜΗz. Το πελατολόγιο του κάθε παρόχου είναι δυο με διόμιση εκατομμύρια. Επομένως προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί να εξυπηρετούνται από αυτές τις συχνότητες.

Αυτό οφείλεται στην έξυπνη ιδέα ότι οι 62 συχνότητες του κάθε παρόχου, επαναλαμβάνονται σε ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή, επομένως οι διαθέσιμες συχνότητες είναι Κ φορές το 62, που επιτυγχάνεται από το πρότυπο GSM 900.

Οι κεραίες γιατί είναι διασκορπισμένες; Δεν γίνεται να μπουν όλες σε ένα χώρο, όπως γίνεται με αυτές του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σήματος;

Ο πάροχος αυτό που πουλά είναι η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών εάν αυξήσει την ισχύ της κάθε κεραίας δημιουργούνται παρεμβολές και ο συνδρομητής δεν έχει καλό σήμα.

Για το λόγο αυτό η κάθε γεωγραφική περιοχή χωρίζεται σε μικρότερες ζώνες, όπου τοποθετείται μια κεραία, ώστε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες συχνότητες.

Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως συμβαίνει με τις κεραίες του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σήματος, αφού το «κλειδί» στη λειτουργία του συστήματος κινητής τηλεφωνίας είναι η επανάληψη των συχνοτήτων.

Τι έχουν δείξει οι μετρήσεις του Εργαστηρίου για την ακτινοβολία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί Ραδιοπροστασίας, με βάση επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει, έχουν θεσπίσει όρια ραδιοπροστασίας σε διάφορες περιοχές συχνοτήτων. Μάλιστα στην Ελλάδα τα όρια ραδιοπροστασίας είναι ακόμη πιο αυστηρά από τα διεθνή κατά 70%.

Η πυκνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για το σύστημα GMS 1800 θα πρέπει να είναι 9 W/m2 σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ωστόσο στην Ελλάδα το όριο είναι ακόμη πιο αυστηρό στα 5,49 W/m2.

Στο σύστημα GMS 900, ενώ το όριο διεθνώς είναι 4,5 W/m2, στην Ελλάδα το όριο είναι 2,7 W/m2.

Βάσει των πολλών μετρήσεων του Εργαστηρίου, που γίνονται διαρκώς για πάνω από 10 χρόνια, σε κτίρια, τούνελ, πόλεις και στην ύπαιθρο, προκύπτει ότι η πυκνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι εκατομμύρια τάξεις μεγέθους μικρότερες από τα ήδη αυστηρά όρια.

Επίσης με τα επιστημονικά όργανα που διαθέτουμε μετρούμε και την αθροιστική ακτινοβολία της κάθε περιοχής, από όλα τα συστήματα εκπομπής σε όλη την μπάντα των συχνοτήτων, όπου και αυτό είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερο από τα όρια των διεθνών οργανισμών.

Εξάλλου όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών, τόσο υποχρεωτικά είναι μικρότερη η μέση τάση ισχύος των κεραιών για να μην υπάρχουν παρεμβολές.

Με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον άνθρωπο τι γίνεται;

Για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αρμόδιοι να απαντήσουν άλλοι επιστήμονες. Αυτό όμως, που μπορώ εγώ να πω είναι ότι οι συχνότητες λειτουργίας των ασύρματων συστημάτων, ανήκουν στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, δηλαδή δεν επηρεάζει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως από την ιονίζουσα ακτινοβολία (π.χ. πυρηνική). Ωστόσο, προκαλεί θέρμανση στον οργανισμό, που μπορεί να λειτουργήσει και θεραπευτικά. Για τη διαχρονική έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία, θα πρέπει να υπάρχουν επιστημονικά πορίσματα από επιδημιολογικές μελέτες, για να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις.

Πάντως από ότι έχουμε δει με βάση τη λειτουργία των υφισταμένων δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν εμφανιστεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ακόμη και για προληπτικούς λόγους;

Το νόμισμα έχει δυο όψεις. Υπάρχει η κεραία κινητής η οποία εκπέμπει ακτινοβολία, είτε εμείς διαθέτουμε κινητό τηλέφωνο, είτε όχι.

Η άλλη όψη είναι η φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί κάποιος. Η συσκευή και αυτή εκπέμπει σήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή βέβαια, ώστε να πιάσει σήμα από την κεραία του σταθμού βάσης.

Η συσκευή είναι ευθύνη του καθενός, ενώ η κεραία είναι ευθύνη της Πολιτείας, η οποία θεσπίζει όρια και διαθέτει μηχανισμό ελέγχου των ακτινοβολιών.

Εμείς ως χρήστες της κινητής τι μπορούμε να κάνουμε;

Εννοείται για να αποφεύγεις την ακτινοβολία, πρέπει να μιλάμε όσο το δυνατόν λιγότερο και να κρατάμε τη συσκευή μακριά μας, χρησιμοποιώντας hands free, καθώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ακολουθεί το νόμο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης.

Για το ασύρματο δίκτυο wi – fi τι μπορούμε να κάνουμε;

Και αυτό εκπέμπει ακτινοβολία, σε άλλες συχνότητες από το δίκτυο της κινητής, αλλά η ισχύς του είναι πάρα πολύ μικρή. Εξάλλου από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει στο Εργαστήρι στα συστήματα wi – fi, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, προκύπτει ότι διασφαλίζονται τα όρια προστασίας.

Μετρήσεις σε πολυκατοικίες που έχουν κεραίες έχετε κάνει και τι προκύπτει;

Σαφώς και έχουμε κάνει. Η κεραίας βάσης, χαρακτηρίζεται από την περιοχή κοντινού πεδίου και στην περιοχή μακρινού πεδίου. Στο κοντινό πεδίο, τα πράγματα είναι κάπως περίεργα, καθώς μπορούν να εμφανιστούν ισχύς πολύ πιο μεγαλύτερες, από αυτές που εμφανίζονται στο μακρινό πεδίο. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η πρόσβαση κοντά στις κεραίες. Το κοντινό πεδίο είναι στα πέντε με επτά μέτρα και για το λόγο αυτό οι κεραίες στηρίζονται σε πυλώνες, ώστε να διασφαλίζονται αυτές οι αποστάσεις.

Και με τις κεραίες της κινητής τι γίνεται; Που αποδίδετε τις αντιδράσεις των πολιτών;

Το διάγραμμα ακτινοβολίας της κεραίας είναι κατευθυντικές με άνοιγμα 120 μοίρες και η ηλεκτρονική ακτινοβολία υπερύπταται πάνω από τα κεφάλια μας

Μικρές διαρροές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας στην πολυκατοικία που είναι εγκατεστημένη η κεραία, ωστόσο η στάθμη είναι πολλές τάξεις μικρότερη που εκπέμπεται στην απέναντι πολυκατοικία από την κεραία. Για αυτό και οι πολίτες θα έπρεπε αντί να διαμαρτύρονται όταν μπαίνει μια κεραία κινητής στην πολυκατοικία τους να ζητούν να μπει, διότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι κατά πολύ μικρότερη, αφού βέβαια κεραία θα μπει, ούτως ή άλλως.

Τότε γιατί οι εταιρείες καλύπτουν τις κεραίες;

Η κεραία είναι ένας γεωμετρικός όγκος, που κακά τα ψέματα, σπάει την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου. Τα πράγματα δεν είναι κρυφά. Οι εταιρείες κατασκευάζουν τα πανάκριβα αυτά καλύμματα, ώστε να μην σπάσει η γεωμετρική συμμετρία του χώρου.

Για αυτό υπάρχουν καλυμμένες κεραίες.

Φάνης Βγενόπουλος-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ