2015-02-17 05:52:07
Φωτογραφία για Συνέντευξη του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ
Απόσπασμα συνέντευξης του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ στην... εβδομαδιαία εφημερίδα «ΜΚ-Αθηναϊκός Κούριερ» 11 Φεβρουαρίου 2014

Στη ζωή του Καποδίστρια δέθηκαν στενά Αγ.Πετρούπολη, Ρωσία και Ελλάδα, όπως ξέρουμε την Ρωσία αυτός την αποκαλούσε «θετή του πατρίδα» και «μεγάλη χώρα με μεγάλη προδιαγεγραμμένη πορεία». Γιορτάζοντας 300 χρόνια από την ίδρυση της Βόρειας Πρωτεύουσας στήθηκε άγαλμα προς τιμήν του διπλωμάτη Καποδίστρια στο κέντρο της ιστορικής πόλης, στην πλατεία επονομαζόμενη ως ‘’Ελληνική πλατεία’’. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας του και ποιος ο ρόλος του στην σύγχρονη ιστορία;

"Στην ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Σ.Β.Λαβρόβ, στο συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αθήνα πριν δύο χρόνια, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 185 χρόνια από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας και αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο Υπουργός τόνισε «Πολλοί Έλληνες υπηρετούσαν στη Ρωσία και ως διπλωμάτες και ένιωθαν τη χώρα μας σαν δεύτερη πατρίδα τους. 


Συνολικά περίπου 150 Ρώσοι Διπλωμάτες ελληνικής καταγωγής κατείχαν την υψηλόβαθμη θέση του Πρέσβη ή τη θέση του διπλωματικού εκπροσώπου της Ρωσίας.

Το πιο λαμπρό και γνωστό παράδειγμα αποτελεί η ζωή του Ι.Καποδίστρια, ο όποιος για πολλά χρόνια ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κατέχοντας τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών(στατς-σικριταρ εξωτερικής πολιτικής), αργότερα έγινε ιδρυτής και Πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους. 

Ο Ι.Καποδίστριας ήταν εξαιρετικής ηθικής άνθρωπος και πολιτικός, ξεχώριζε για τις χαρισματικές του ικανότητες ως πολιτικός και διπλωμάτης και έπειτα ξεχώρισε λόγω των ηθικών του αξιών. Ο Καποδίστριας από πολλές απόψεις ήταν πιο μπροστά από την εποχή του διότι είχε στο μυαλό του την ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης, δίνοντας εκεί υψηλή θέση στη Ρωσία την όποια δικαιούνταν.

Ο ίδιος ήταν υπέρμαχος του δικαίου στις διεθνείς σχέσεις των χωρών, ήταν ενάντια στη μονομερή ανάμειξη των ισχυρών χωρών στα εσωτερικά ζητήματα των λιγότερο ισχυρών κρατών.

Προσπαθώντας να εξασφαλίσει την διεθνή σταθερότητα ο Ι.Καποδίστριας πρότεινε ιδέες για τη δημιουργία του ΟΗΕ , θέλοντας να εξισορροπήσει τα ενδιαφέροντα των ευρωπαίων πολιτικών με βάση τα ανθρωπιστικά ιδανικά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση προβλημάτων των ευρωπαϊκών λαών, στη πραγματικότητα ήταν ο ‘’αρχιτέκτονας’’ ειρηνικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού κόσμου, το οποίο διατηρήθηκε κάμποσες δεκαετίες» .

Η προσωπικότητα του Ι.Καποδίστρια είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την ιστορία των κρατών μας αλλά και γιατί μας δείχνει τις δυνατότητες ενός ανθρώπου να επενδύσει πολλά στην ένωση κρατών και λαών.

Τον διπλωμάτη Καποδίστρια τον εκτιμούσε και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Α’, τονίζοντας όχι μόνο τις επαγγελματικές του επιτυχίες αλλά και την «ανιδιοτέλεια του στις χρηματικές και επαγγελματικές σχέσεις, την παντοτινή σεμνότητα του, το συγκρατημένο ύφος του και την ειλικρίνεια και ευθύτητα του», επιδέξια ενωμένα είναι όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά με απόλυτη υπακοή. Με τη διαταγή του Ρώσου Αυτοκράτορα είχε πάει στην Ελβετία για να εμποδίσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Η κρατική ουδετερότητα, η όποια εμπεριέχεται στο Σύνταγμα της Ελβετίας, η οποία εξασφάλισε αργότερα στην Ελβετία την απόλυτη ευημερία, άμεσα συνδεδεμένη με το όνομα του Καποδίστρια.

Στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο της Βιέννης ο Καποδίστριας επέμενε έντονα στα ζητήματα που αφορούσαν τη μεταπολεμική συγκρότηση της Ευρώπης και τα συμφέροντα των Ρώσων.

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας-Ελλάδας, οι οποίες διατηρούνται μέχρι και σήμερα είναι «υποχρεωμένες» στο προσωπικό έργο του Ι.Καποδίστρια.

Το επερχόμενο έτος 2016 της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα θα επιφέρει ποικίλες δυνατότητες ως προς την ανάπτυξη, τη σύσφιξη και την διατήρηση των πολύπλευρων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.'
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ