2015-02-24 17:01:47
Φωτογραφία για Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα Βαρουφάκη – Ποιες εξαγγελίες παραμένουν και ποιες έμειναν εκτός
Εγκρίθηκε από το Eurogroup, πριν από λίγη ώρα, ο τελικός κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 120 ημέρες.

Η λίστα κοινοποιήθηκε μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στις 15:00 ώρα Ελλάδας άρχισε η τηλεδιάσκεψη της Ευρωομάδας (Eurogroup), η οποία διήρκεσε μία ώρα.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σε ανοικτή συνεννόηση το Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε τα μεσάνυχτα τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πηγή της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η λίστα είναι εκτενής και αποτελεί μια έγκυρη αφετηρία για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Επαρκώς περιεκτική» η λίστα


«Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε η πηγή και προσέθεσε:

«Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα. Και οι δύο ανέφεραν ότι η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.

Κατά την άποψη της Επιτροπής ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές, είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από το Eurogroup, στην τελευταία συνεδρίασή του.

Αυτό υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ οι κοινοτικοί επίτροποι Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί, εν όψει της τηλεδιάσκεψης της ευρωζώνης που θα αποφανθεί επί των ελληνικών θέσεων.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι «ενθαρρυμένοι από τη δέσμευση που εκφράζεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και των τελωνείων, όπως επίσης και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Σύμφωνα με την επιστολή, οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξέτασαν λεπτομερώς τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προηγήθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις το Σαββατοκύριακο, μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων της Κομισιόν και των άλλων θεσμών.

Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί τονίζουν ότι η Κομισιόν σημειώνει, επίσης, τις δεσμεύσεις στο πεδίο των στατιστικών στοιχείων και θεωρεί ότι είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρχει πλήρης σεβασμός της θεσμικής και επιχειρησιακής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και των στελεχών της.

Όπως σημειώνουν, η περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε άλλους, αναμένεται να υποβληθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup.

Η Κομισιόν προσβλέπει στη συνεργασία με τις νέες ελληνικές Αρχές ώστε να εξειδικευθούν οι έως τώρα γενικές δεσμεύσεις και να μετατραπούν σε ξεκάθαρες πολιτικές δράσεις, δηλώνουν οι δύο επίτροποι.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη βούλησή της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε τομείς- κλειδιά, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία να σέβεται πλήρως η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και να απόσχει από οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτοί έχουν αξιολογηθεί από τους θεσμούς, αναφέρεται στην επιστολή.

Τέλος, οι δύο κοινοτικοί επίτροποι υπογραμμίζουν ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, όπου -μεταξύ άλλων- θα εξεταστεί η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ανέφερε: «Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα».

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με το Reuters, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε την Τρίτη η κυβέρνηση προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στις προτάσεις της η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ακυρώσει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Τονίζεται, επίσης, ότι θα προχωρήσει την αναθεώρηση όσων αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν ξεκινήσει.

Ντεϊσελμπλούμ: Σοβαρή η ελληνική κυβέρνηση

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ερωτηθείς σχετικά στο ευρωκοινοβούλιο την Τρίτη, ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή ως προς τη βούλησή της για μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε δε ότι «πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα πρώτο βήμα (η αποστολή της λίστας). Η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από την Ελλάδα πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία με τους πιστωτές της. Θα πάρει καιρό», πρόσθεσε.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με SSM, ΕΚΤ και ΕΕ για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επιβεβαίωσε ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους από πηγές που δεν αγγίχτηκαν στο παρελθόν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα απορριφθούν από τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Σύμφωνα με όσα διεμήνυαν από το Μαξιμου τη Δευτέρα, ο κορμός των ελληνικών προτάσεων που σε πολλούς τομείς δανείζεται στοιχεία από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, στη λίστα περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό, εκτιμώμενου κόστος της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

* Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας (έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια).

* Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.

* Δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό έως μηδενισμό της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

* Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης (με στόχο σε πρώτη φάση 25.000 διαμερίσματα).

* Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων με αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.

* Ειδική κάρτα ετήσιας διάρκειας μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς με μειωμένη συμμετοχή για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

* Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η πραγματική οικονομία

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση υιοθετούν μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που αφορά στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των «κόκκινων δανείων»καθώς και την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες στην λίστα προτείνονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου και στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

Τα εργασιακά

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να επαναφέρει το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup της προηγουμένης Παρασκευής της στερεί ελευθερίες από το να το πράξει μονομερώς.

Δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό (15.000), ενώ «μνημονεύεται» η συμφωνία Άνχελ Γκουρία - Αλέξη Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα ισχύσει με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, την «νέα σεισάχθεια» (η επιστροφή των χρημάτων του ΤΧΣ στον EFSF θέτει περιορισμούς), αλλά και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεσμεύσεις που αποτελούν κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τους πιστωτές.

Η χρηματοδότηση των μέτρων

Δεδομένου ότι πολλές από τις παρεμβάσεις που προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές απαιτούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν, αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως θα εξετασθεί στο αποψινό Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος των παρεμβάσεων του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα και ως εκ τούτου προκαλείται χρηματοδοτικό κενό, κάτι που οι θεσμοί δεν αναμένεται να επιτρέψουν, δεδομένων των ήδη αδύναμων δημοσιονομικών επιδόσεων και των ήδη αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο θα πρέπει να καταβληθούν 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις για δάνεια, τόκους και έντοκα γραμμάτια, 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη εξασφαλίσει, γεγονός που καθιστά τη σημερινή έγκριση του Eurogroup πρόσθετα σημαντική.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ