2015-03-13 05:06:07
Φωτογραφία για Γιατί σφίγγουμε τα δόντια μας όταν νιώθουμε άγχος;
Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο... κομμάτι του πληθυσμού, κυρίως λόγω αυξημένων επιπέδων stress, είναι αυτό του βρυγμού.

Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Ως παραλειτουργική συνήθεια, γίνεται ασυνείδητα, δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας και συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική Υπνική Άπνοια.

Τα πιο συνηθισμένα γενικά συμπτώματα του βρυγμού είναι οι πονοκέφαλοι, ο πόνος στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, μυϊκοί πόνοι στην περιοχή του προσώπου ή/και του αυχένα, δυσκολία στην πλήρη διάνοιξη του στόματος και διακοπή του ύπνου.

Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με βρυγμό είναι 3 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από συχνούς πονοκεφάλους.

Τα συμπτώματα του βρυγμού στα δόντια είναι ιδιαίτερα εμφανή και μπορεί να είναι το σημείο από το οποίο γίνεται η διάγνωση της πάθησης. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών.


Πολλές φορές δημιουργούνται ρωγμές ή ακόμα και μικροκατάγματα, ενώ μπορεί το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών να οδηγεί επιπλέον σε υποχώρηση και φλεγμονή των ούλων.

Πού, όμως, οφείλεται αυτή η βλαπτική συνήθεια του σφιξίματος των δοντιών και των γνάθων;

Φαίνεται πως ο βρυγμός είναι μία έξη που συνδέεται κυρίως με τα επίπεδα του stress, τον τρόπο ζωής αλλά και διαταραχές του ύπνου. Το κάπνισμα, η καφεΐνη (παραπάνω από 6 φλιτζάνια), η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αφενός αλλά και το ροχαλητό, η υπνική άπνοια και η κατάθλιψη αφετέρου, αποτελούν παράγοντες κινδύνου.

Ο βρυγμός μπορεί να αφορά και τα παιδιά, ενώ είναι πολύ συχνός σε άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή φαρμάκων.

Η σχέση του βρυγμού με το stress και τις διαταραχές ύπνου φαίνεται πως είναι αμφίδρομη καθώς η φύση της έξης τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο νοσηρών εκδηλώσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βρυγμός;

Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις –θεωρίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρυγμός και οι παθολογικές εκδηλώσεις και συνέπειές του.

Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη.

Αποδεδειγμένα, μπορεί να βοηθήσει και κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλεισης. Ο οδοντίατρος αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς μπορεί να κατασκευάσει ειδικά για αυτό ένα διαφανές μασελάκι που καλύπτει όλα τα δόντια της άνω γνάθου.

Αυτός ο νάρθηκας φοριέται κατά τη διάρκεια του ύπνου και εκτός της προστασίας που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο, επιπλέον σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Σε περίπτωση που ο βρυγμός συνυπάρχει μαζί με άλλη διαταραχή του ύπνου, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά και ο ασθενής να παραπέμπεται σε εξειδικευμένες κλινικές. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ