2015-03-16 13:04:34
Φωτογραφία για ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Χρόνο και χώρο από τους εταίρους, προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει το βαθύ μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ζήτησε για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, με θέμα: «Μια επωφελής συμφωνία;». Ο κ. Τσακαλώτος ανέδειξε ως μεγάλο εμπόδιο επί του παρόντος την αυστηρή στάση που κρατά η ΕΚΤ, γεγονός που εγκλωβίζει την κυβέρνηση στη διαχείριση της καθημερινότητας και της στερεί χρόνο από τη διαμόρφωση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά στη σχέση με τους εταίρους στη διαπραγμάτευση που μόλις ξεκίνησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι: «Οι τεχνικές ομάδες και κομμάτια από την ηγεσία των θεσμών θέλουν να μας γυρίσουν πίσω από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου». Όλες αυτές οι παλινωδίες των τελευταίων εβδομάδων έχουν επαναγφέρει, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τη συζήτηση για την ενότητα της Ευρωζώνης. «Το ευρώ δεν κινδυνεύει από την αριστερά, αλλά από την αρχιτεκτονική της λιτότητας».


Σε ό,τι αφορά τα πέντε χρόνια εφαρμογής του μνηνονίου στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε με έμφαση ότι «Οδήγησε στη φτωχοποίηση τον ελληνικό λαό και την καταστροφή της οικονομίας. Το προηγούμενο μνημόνιο έχει τελειώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα συμφέρον να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και, αν ποτέ συνέβαινε αυτό, κερδισμένοι θα ήταν μόνο οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί. Αυτό πρέπει να προσέξει η Ευρώπη».

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως ακόμη και αν διαγραφόνταν ολόκληρο το χρέος της Ελλάδας, τα προβλήματα δεν θα λύνονταν, καθώς υπάρχουν βαθιές αγκυλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, ανέφερε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή τη χρόνια παθογένεια. Άφησε, ωστόσο, ο υπουργός αιχμές για τη βούληση που είχαν στο κομμάτι αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφέροντας: «Ουδείς στην Ελλάδα, αλλά και τους κόλπους των εταίρων μας, πιστεύουν ακόμη κα σήμερα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή που προέρχονταν από την ελίτ της χώρας. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, κυρίως, της ελίτ θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ολόκληρη την κοινωνία η οποία θα νιώσει την ανάγκη να είναι συνεπής και αυτή στις υποχρεώσεις της». Αρωγός στη μεταρυθμιστική προσπαθεια της χώρας κατά της διαφθοράς και φοροδιαφυγής θα είναι ο ΟΟΣΑ.

Μιλώντας για τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, ο κ. Τσακαλώτιος τόνισε ότι: «Αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους, δεν θα έχουμε ανάπτυξη. Αν δεν σταματήσει η λιτότητα και δεν υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές, κανένας δεν θα έρθει να επενδύσει».

Ερωτηθείς ο υπουργός για τις διαφορετικές φωνές και απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά ζητήματα οικονομικής πολιτικής, απάντησε ότι: «Στο κόμμα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, είναι δείγμα Δημοκρατίας». Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν χρειάζεται η ψήφιση της συμφωνίας-γέφυρας από το Κοινοβούλιο, καθώς αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης κατάστασης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ