2015-03-18 10:51:41
Φωτογραφία για Άλλα λέμε έξω και άλλα μέσα;
Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής

Έλαβα χθες μία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και έτριβα τα μάτια μου. Ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας Γιάννης Μπασκόζος με λαιμοδέτη δίπλα στη Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Dr. Margaret Chan, να δηλώνει επισήμως πως το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνικής του βοήθειας!

Μου ήρθε κάπως. Διότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεσπάθωνε εναντίον του Άδωνι και του Βορίδη, κατηγορώντας τους για τη συμφωνία, που είχαν υπογράψει με τη γερμανική εταιρεία (GIZ), η οποία προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Σημαντική λεπτομέρεια: Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε συμφωνία με τον ΠΟΥ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας μας. Ο ΠΟΥ ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, «προσέλαβε» - προφανώς καθ’ υπόδειξην της Task Force – τη γερμανική εταιρεία.


Ανοίγω παρένθεση. Τη σχετική σύμβαση είχαμε αποκαλύψει στις 4 Μαρτίου http://www.virus.com.gr/site/index.php/articles/health-and-pharma-news-editorial/item/5638-kryvoun-tin-alitheia-adonis-voridis. Η σύμβαση ήταν ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ εφόσον κρινόταν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες ανάγκες.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ και η GIZ υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη παραδόσει περίπου το 60% του έργου και ζητούν να πληρωθούν περίπου 6 εκατ. ευρώ, ενώ από το υπουργείο Υγείας λένε ότι εμφανίζεται να έχει παραδοθεί το 26% και έχουν ήδη λάβει 2 εκατ.

Κλείνω την παρένθεση και ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί με τη στάση της κυβέρνησης. Αν έχω ερμηνεύσει ορθά τη στάση του κ. Μπασκόζου, η νέα κυβέρνηση επιθυμεί μεν τη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά με βάση τη στάση του κ. Κουρουμπλή, δεν θέλει τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Βέβαια, κάποιοι κακοπροαίρετοι θα έλεγαν ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται άλλα να λέει έξω και άλλα μέσα. Στο εσωτερικό, επιδεικνύει μία «παλικαρίσια» ελληνική λεβεντιά, ενώ στο εξωτερικό δείχνει πνεύμα συννενόησης και συναίνεσης.

Υπάρχουν και κάποιοι, που δίνουν και άλλη εξήγηση: Ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν στελέχη, που θεωρούν πως ασχέτως με το τι έχει συμβεί, η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ΠΟΥ και των Γερμανών, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα στο σύστημα υγείας.

Για να γυρίσω εκεί από όπου ξεκίνησα, στη συνάντηση που είχε ο κ. Μπασκόζος με την Dr. Chan, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ ζήτησε να μάθει αν η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο για το ΠΕΔΥ, που είχε περάσει ο Άδωνις – προφανώς υποδηλώνοντας ότι ο εν λόγω νόμος έγινε με την υποστήριξη του ΠΟΥ και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα για τον κ. Μπασκόζο και την κυβέρνηση. Διότι ο κ. Μπασκόζος υπήρξε από τους κύριους πολέμιους του ΠΕΔΥ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προεκλογικώς υποσχεθεί κατάργηση του ΠΕΔΥ και πρακτικά επανεξέταση των απολύσεων των πρώην γιατρών του ΙΚΑ.

Βέβαια, υπάρχει και ένα πολύ θετικό στοιχείο: Ο ΠΟΥ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα κοινό σημείο, όσον αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο ΠΟΥ έχει υποστηρίξει την Πορτογαλία, στην οικοδόμηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας με επίκεντρο το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Μάλιστα, οι Πορτογάλοι επέλεξαν οι οικογενειακοί γιατροί να είναι δημόσιοι λειτουργοί, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Εδώ λοιπόν υπάρχει πλήρη ταύτιση με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε ένα άλλο μοντέλο, που ήθελε τους οικογενειακούς γιατρούς να είναι ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες και να εργάζονται σε ομάδες (group practice) των 3 ή 5 γιατρών.

Έχω δηλώσει ότι θεωρώ μέγα λάθος την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός δεν μπορεί να είναι δημόσιος υπάλληλος, Φαίνεται όμως ότι 34 χρόνια δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν μας έγιναν μάθημα...

Μα θα μου πείτε, το έκαναν οι Πορτογάλοι. Προσοχή, στην Πορτογαλία πλήρη και αποκλειστική απασχόληση δεν σημαίνει μονιμότητα και έχουν προβλέψει εκτός από το βασικό μισθό, πρόσθετες αμοιβές με βάση την απόδοση και την παραγωγικότητα...

Λύση θα βρεθεί και πρόοδος θα υπάρξει όταν μέσα και έξω λέμε τα ίδια. Και όταν αφήσουμε πίσω μας, ιδεοληψίες του παρελθόντος περί δημόσιου και ιδιωτικού ή πλήρους και αποκλειστικής, και αρχίσουμε επιτέλους να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, την εμπειρία και γνώση άλλων χωρών στην υγεία.

Υ.Γ. Όσο εμείς πνιγόμαστε στη μιζέρια μας, στη Μεγάλη Βρετανία, το εκεί ΕΣΥ διανέμει εφαρμογές (applications) για smartphones με στόχο την ενημέρωση των χρόνιων ασθενών, τη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία και την προαγωγή της υγειας τους.... http://apps.nhs.uk
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ