2015-03-19 15:54:06
Φωτογραφία για Καταστράφηκαν τα σπαράγγια της Ξάνθης
Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές για τους παραγωγούς σπαραγγιών -Θα καθυστερήσει η παραγωγή και δεν θα υπάρχουν αγορές για να διατεθούν

Βάναυσα έπληξε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε την Ξάνθη τους παραγωγούς σπαραγγιών, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν από την ισχυρή βροχόπτωση με αποτέλεσμα να χτυπήσει πίσω η φετινή παραγωγή.

Όπως εξηγεί ο κ. Αναστάσιος Μπάρλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Σπαραγγιών Νομού Ξάνθης ″Δημόκριτος″, “ακόμη δεν έχουμε μπει καν στην παραγωγή. Πέρσι τέτοια εποχή, για να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς, είχαμε συλλέξει το 50%. Τα αγροκτήματα έχουν πλημμυρίσει, τα σαμάρια έχουν καταστραφεί και πρέπει να περιμένουμε ώστε να φτιάξει ο καιρός, να μπορέσουμε να μπούμε πάλι μέσα στα χωράφια και να φτιάξουμε από την αρχή τα σαμάρια”.

Περιγράφοντας μάλιστα την εικόνα που επικρατεί σήμερα, λίγες ημέρες μετά τη θεομηνία, ο κ
. Μπάρλας εξηγεί πως “με μια λέξη μιλάμε για καταστροφή. Φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Μην ξεχνάτε ότι έχομε και άλλους ανταγωνιστές από άλλες αγορές.  Πρέπει να υπάρξει αρχικά βοήθεια από το κράτος για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, τουλάχιστον για τα έξοδα που έκαναν έως τώρα, γιατί είναι πολύ τα χρήματα που δαπάνησαν, και να βρεθούν αγορές που θα απορροφήσουν τα σπαράγγια, εάν κάνουμε βέβαια κάτι φέτος”.

Ωστόσο παρά τις πληγές που προκάλεσε η κακοκαιρία στις καλλιέργειες των σπαραγγιών, οι οποίες ακόμη και σήμερα παραμένουν ανεπούλωτες, δεν έχουν προχωρήσει ούτε καν οι εργασίες για την καταγραφή των ζημιών, ώστε να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από πλευράς των παραγωγών για την μετέπειτα αποζημίωσή τους. “Είμαστε σε αναμονή. Περιμένουμε για το εάν θα δηλώσουμε ή όχι τις καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα και οι αγορές δεν θα περιμένουν εμάς να φτιάξει ο καιρός για να μπούμε μέσα να τα φτιάξουμε ξανά” τονίζει με έμφαση ο κ. Μπάρλας, με τη Γερμανία να αποτελεί τα τελευταία χρόνια την κύρια αγορά που απορροφά την παραγωγή των σπαραγγιών, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες εκεί είναι αισθητά πιο βελτιωμένες γεγονός που δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους στους παραγωγούς.  

Στο περίμενε και οι εργάτες

Πέρσι υπολογίζεται πως η τοπική παραγωγή σπαραγγιού άγγιζε τους 800 τόνους κάτι που με τα έως τώρα φετινά δεδομένα φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός. Την ίδια στιγμή βέβαια πως οι τοπικοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι εποχικοί εργάτες που απασχολούνταν σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή τόσο στη συγκομιδή των σπαραγγιών από το χωράφι όσο και στη μετέπειτα επεξεργασία του στο στάδιο της συσκευασίας.

“Πέρσι απασχολήθηκαν γύρω στα 500 άτομα, και μέσα στα χωράφια και στο συσκευαστήριο. Φέτος όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε αναμονή” προσθέτει ο κ. Μπάρλας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ