2015-03-28 19:13:07
Φωτογραφία για «Kόλαση» εγκατάλειψης στα λουτρά του Παραδείσου! Το παραμελημένο μνημείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ένα από τα πιο παλιά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τοποθετημένο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ... χιλιάδες τουρίστες που περνούν από εκεί βρίσκουν τις πόρτες του κλειστές.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Απογοήτεση προκαλεί και στους Θεσσαλονικείς αλλά και στους ξένους τουρίστες η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό Μπέη Χαμάμ, το κτίριο που αποτελεί τα πιο παλιά λουτρά της Θεσσαλονίκης. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της αρχαίας αγοράς, στέκεται επιβλητικό και παραμελημένο ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης.

Ένα από τα πιο παλιά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τοποθετημένο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ χιλιάδες τουρίστες που περνούν από εκεί βρίσκουν τις πόρτες του κλειστές.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Απογοήτεση προκαλεί και στους Θεσσαλονικείς αλλά και στους ξένους τουρίστες η εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό Μπέη Χαμάμ, το κτίριο που αποτελεί τα πιο παλιά λουτρά της Θεσσαλονίκης. Στην πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της αρχαίας αγοράς, στέκεται επιβλητικό και παραμελημένο ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης.


Η ιστορία του χαμάμ

Το λουτρό του Μπέη, χτίστηκε το 1444 από το σουλτάνο Μουράτ Β΄, ο οποίος ήταν γνωστότερος με το όνομα Μπέης, από όπου πήρε και το όνομά του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα χαμάμ που διασώζονται στον ελλαδικό χώρο.

Είναι ένα διπλό χαμάμ, με το αντρικό και το γυναικείο τμήμα του να αποτελούν ενιαίο αρχιτεκτονικά σύνολο. Το αντρικό λουτρό είναι μεγαλύτερο και πολυτελέστερο από το γυναικείο. Η είσοδος για το γυναικείο βρίσκεται στα βόρεια ενώ για το αντρικό στη νότια πλευρά. Το Μπέη Χαμάμ λειτουργούσε μέχρι το 1968, γνωστό με την ονομασία «Λουτρά ο Παράδεισος».

Το 1972 περιήλθε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και σήμερα, μετά τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου λειτουργεί σας εκθεσιακός χώρος. Η απορία πολλών Θεσσαλονικιών και δική μας: Γιατί ένα τόσο ιστορικό μνημείο να μην είναι ανοιχτό στο κοινό για να το επισκεφτεί;

«Κάθε μέρα έρχονται τουρίστες και τους διώχνουμε»

Δίπλα στα λουτρά τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργεί καφετέρια με την ονομασία το "Παλιό Χαμάμ". Η Ανδριάννα που εργάζεται στο μαγαζί από την πρώτη μέρα που άνοιξε, μας μίλησε για την τραγική κατάσταση που αντικρίζει καθημερινά και για την απογοήτευση των τουριστών που παιρνούν καθημερινά από το σημείο.

"Το μέρος είναι γεμάτο σκουπίδια, σπάνια καθαρίζεται, ίσως λίγο πιο συχνά το καλοκαίρι. Τα λουτρά βρίσκονται σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και δεν είναι καν ανοιχτά για να τα επισκεφτεί ο κόσμος. Καθημερινά έρχονται τουρίστες και μας ρωτάνε αν μπορούν να τα δουν και εμείς αναγκαζόμαστε να τους απαντήσουμε αρνητικά. Είχαμε μιλήσει με άτομα της αρχαιολογικής υπηρεσίας για το θέμα αλλά μας απάντησαν πως τα χρήματα για τη συντήρηση του κτιρίου είναι πολλά. Είναι κρίμα γιατί πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Πιο πολλοί τουρίστες τα ξέρουν παρά οι Θεσσαλονικείς".

Το μνημείο είναι κλειστό από τον Σεπτέμβριο, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελευταία έκθεση. Από τότε οι αρμόδιοι το έχουν παρατήσει στη μοίρα του, μέχρι να έρθει η στιγμή της επόμενης έκθεσης. Η εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου, αποτελεί ντροπή για την πόλη, ενώ είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι να παρέμβουν έτσι ώστε τα λουτρά να καθαριστούν, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και να ανοίξουν για το κοινό της πόλης, αλλά και για τους επισκέπτες της.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ