2012-05-03 17:46:04
Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας
Σα να μην ήθελε να πιστέψει χθες το μεσημέρι ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, το μέγεθος του προβλήματος εγκληματικότητας που αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό στο λεπτό, μετά τη δολοφονία του 30χρονου Ιγνάτιου Ζηλέλλη και του αλβανικής καταγωγής 39χρονου Σωτήρη Μπρακούλια. Κι όσο κι αν τα στοιχεία που μεθοδικά συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στη σύλληψη του 39χρονου Σ.Χ. ή «Μπαλέ» ως δράστη της άγριας διπλής δολοφονίας, ήταν η «ποιότητα» της βίας που ασκήθηκε, που στην πραγματικότητα έδειξε το δράστη. Γιατί ο «Μπαλές» χρόνια τώρα ήταν ένας πραγματικός τρομοκράτης για την περιοχή. Ο άνθρωπος που από τα μέσα της δεκαετίας τού 1990, όταν εμφανίσθηκε στο στερέωμα της παραβατικότητας, μέχρι και το βράδυ της 18ης Απριλίου που σκότωσε τους δύο άνδρες, επέβαλλε την κυριαρχία του στον κάμπο του Ευεργέτουλα, αλλά και πέρα από αυτόν, με έναν και μόνο τρόπο. Τις απειλές, το όπλο, τους ξυλοδαρμούς και τη φωτιά!
Ο «Μπαλές» συνελήφθη την παραμονή της Πρωτομαγιάς από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης. Ήταν γνωστός για τη σχέση του με τον κόσμο της παραβατικότητας και ιδιαίτερα με αυτόν της διακίνησης ουσιών. Συχνός «πελάτης» της Αστυνομίας από τα μέσα της δεκαετίας τού 1990, όταν και συνελήφθη με άλλους συγγενείς του για φυτεία ινδικής κάνναβης στην περιοχή Κατανάς πάνω από το Κλιτς.
Παραμονή Πρωτομαγιάς και όλη τη νύχτα ανακρινόταν. Τα χαράματα έσπασε και παραδέχθηκε τη δολοφονία των δύο ανδρών. Διαπληκτίστηκε, είπε, με το Ζηλέλλη και το Μπρακούλια σε διασταύρωση χωματόδρομων προς Λάρσο και Κεραμειά. Θύμωσε… Τράβηξε το 45άρι πιστόλι που είχε επάνω του, πυροβόλησε το Ζηλέλλη στο στήθος και τον Μπρακούλια, που τράπηκε σε φυγή, στην πλάτη. Κι οι δύο έπεσαν νεκροί. Φόρτωσε και τα δύο πτώματα στο αυτοκίνητο του Ζηλέλλη, το οδήγησε έως την περιοχή του Άγιου Γιάννη στα Κεραμειά, περιέλουσε την καμπίνα όπου υπήρχαν τα δύο πτώματα, με καύσιμη ύλη και έβαλε φωτιά. Η φωτιά με την οποία τρομοκρατούσε τους «εχθρούς» του, τελικά αποδείχθηκε και αυτή που τον «έδωσε» στην Αστυνομία. Γιατί τη χρησιμοποιούσε, αλλά, όπως φάνηκε, δεν την ήξερε.
Άφησε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου και η φωτιά ελλείψει οξυγόνου έσβησε. Οι δύο νεκροί δεν απανθρακώθηκαν και τα στοιχεία που τον απεκάλυπταν, δεν εξαφανίστηκαν.
12 μέρες μετά το συμβάν και 10 μέρες μετά την αποκάλυψή του, ο «Μπαλές» συνελήφθη. Και να φαντασθεί κανείς ότι στην κηδεία του Ζηλέλλη, ο «Μπαλές» όχι μόνο ήταν εκεί, αλλά φίλησε και σταυρωτά στο ξόδι το φίλο-θύμα του, ενώ κλαίγοντας ορκιζόταν «εκδίκηση σε αυτόν που είχε “φάει” το φίλο του»!
Στη σύλληψη οδήγησαν, εκτός των άλλων, το στυλ της ενέργειας που είχε τη «σφραγίδα» του «Μπαλέ», οι μαρτυρίες συγχωριανών του και προπάντων τα κινητά τηλέφωνα που έδειχναν συνεννοήσεις μεταξύ τους πριν το συμβάν.
Τι ψάχνει η Αστυνομία
Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας παρουσιάζει τα ευρήματα του σημείου που ο «Μπαλές» είχε υποδείξει και σχετίζονταν με το γεγονός της δολοφονίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό Δελτίο Τύπου, «επιμελώς κρυμμένα, σε θαμνώδη ερημική τοποθεσία στα Κεραμειά Λέσβου, βρέθηκαν τα παρακάτω:
Δύο αυτοσχέδιες νάυλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 2.052 γραμμαρίων. Ένα 45άρι περίστροφο, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης για την ανθρωποκτονία. Ένα εννιάρι πιστόλι κρότου. Ένα φυσίγγιο αγνώστου διαμετρήματος και τρεις κάλυκες.».
Το 45άρι ήταν το όργανο του εγκλήματος, το πιστόλι κρότου και το φυσίγγι με τους κάλυκες δικαιολογείται, αλλά τα δύο και βάλε κιλά χασίς τι σχέση είχαν με την όλη υπόθεση;
Απλά δείχνουν πως το φονικό έγινε εξ αιτίας αυτών των δύο κιλών χασίς; Ο 30χρονος Ιγνάτιος Ζηλέλλης και ο 39χρονος Σωτήρης Μπρακούλια είχαν χρόνια σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο πατέρας του Ιγνάτη Ζηλέλλη είχε καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια σε ισόβια φυλάκιση για υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία είχε εμπλακεί και ο γιος του, ενώ ο αδελφός του Σωτήρη Μπρακούλια ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές εδώ και χρόνια, για παρόμοιες υποθέσεις. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών λοιπόν, ή διαφωνία που υπήρξε σε σχέση με τη συναλλαγή μεταξύ των δύο ανδρών και του δράστη; Οι πληροφορίες λένε πως τίποτα από τα δύο δεν ήταν η αφορμή του θανατικού. Λένε πως ο «Μπαλές» εξερράγη όταν η σιωπή του έναντι του πολύ σοβαρού γεγονότος που ήξερε, κοστολογήθηκε μόνο δυο κιλά χασίς!
Το «θαύμα» του Ταξιάρχη
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο ο θάνατος του Ζηλέλλη και του Μπρακούλια να ήταν παράπλευρη απώλεια του σημαντικού γεγονότος διάρρηξης στο προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και της κλοπής χρυσών κοσμημάτων, λιρών και άλλων αντικειμένων, αξίας άγνωστης οικονομικής και τεράστιας συναισθηματικής.
Η διάρρηξη λοιπόν στο Μανταμάδο έγινε τη νύχτα της Δευτέρας 27 προς Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Ο «Μπαλές» εκείνο το βράδυ ήταν κρατούμενος μετά από καταγγελία άλλου γνωστού «φρούτου» από τον κόσμο της διακίνησης ουσιών, που είχε πάει τρομοκρατημένος στην Αστυνομία καταγγέλλοντας πως ο «Μπαλές» τον είχε πυροβολήσει στα πόδια. Άρα στη διάρρηξη δε συμμετείχε. Τι σχέση είχε όμως με αυτήν;
Οι πληροφορίες λένε πως ο Ζηλέλλης ήταν ένας από τους δράστες της διάρρηξης. Οι κάμερες ασφαλείας, μάλιστα, κατέγραψαν τις σκηνές και συγκεκριμένα τη δράση ενός γεροδεμένου άνδρα με το σωματότυπο του Ζηλέλλη. Τι ψάχνει λοιπόν η Αστυνομία; Πάντα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο «Μπαλές» επρόκειτο να πάρει μέρος στο χτύπημα στον Ταξιάρχη. Η σύλληψή του, όμως, λόγω των πυροβολισμών, δεν του έδωσε τη χαρά του μερδικού από τον Άγιο. Διεμήνυσε, λοιπόν, στο Ζηλέλλη πως θέλει το μερδικό του κι ας μη συμμετείχε στη διάρρηξη. Ποιο ήταν το μερδικό αυτό; Δυο κιλά χασίς και μέρος από τα χρυσά κοσμήματα. Το απόγευμα της 18ης Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τη διάρρηξη, ο Ζηλέλλης με τον Μπρακούλια πήγαν να συναντήσουν τον «Μπαλέ» μόνο με το χασίς. Ο δεύτερος θεώρησε ότι τον κορόιδευαν και τράβηξε το περίστροφο. Το κακό δεν άργησε να γίνει. Αφού ολοκλήρωσε την πράξη του, έκρυψε το χασίς και το όπλο και έφυγε για να θρηνήσει για το χαμό του φίλου του Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννιέται, είναι γιατί πήγε μόνο χασίς στον «Μπαλέ» ο Ζηλέλλης. Γιατί όχι και μέρος από τα χρυσά κοσμήματα; Και επί τη ευκαιρία, αλήθεια, πού είναι τα χρυσά κοσμήματα που κλάπηκαν από το μοναστήρι του Ταξιάρχη;
Στη φυλακή…
Λίγα 24ωρα μετά τη διάρρηξη στο Μανταμάδο, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης το βράδυ της 1ης Μαρτίου προχώρησαν στη σύλληψη του 45χρονου Γ.Κ. στο σπίτι του στην Αγιάσο. Στην κατοχή του βρέθηκαν 219 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης σε «βράχο» και 358,5 γραμμάρια χασίς. Έκπληκτοι οι πολίτες του νησιού, έμαθαν πως κυκλοφορούσε ελεύθερος και συνέχιζε τις αγαθοεργίες του, ένας άνθρωπος που μόλις πριν πέντε – έξι χρόνια, το 2006, είχε συλληφθεί στην Καλλονή να κατέχει 42 ολόκληρα κιλά χασίς. Δεν είχαν περάσει παρά λίγα χρόνια, και για την ποσότητα αυτή, που κάθε άλλο παρά για προσωπική του χρήση προοριζόταν, ο Γ.Κ. βρέθηκε εκτός φυλακής, στο χωριό του και στο νησί του, συνεχίζοντας το έργο του εθισμού ανθρώπων στο θάνατο. Κι αυτό, παρά του ότι είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει και ένα ακόμα γεγονός, αυτό του άγριου ξυλοδαρμού ενός ηλικιωμένου στην Αγιάσο· αυτόν, μαζί με το γιο του, για τον οποίο επίσης βρισκόταν εκτός φυλακής!
Στις κάμερες του Ταξιάρχη, πριν τη διάρρηξη, ο Γ.Κ. είχε εντοπισθεί να προσέρχεται στο προσκύνημα μαζί με το γιο του. Πληροφορίες λένε ότι μετά τη σύλληψή του ρωτήθηκε για την παρουσία του στο Μανταμάδο. Είπε πως «είχε τάμα…». Ήταν άραγε ο Γ.Κ. ο δεύτερος της παρέας των ιερόσυλων διαρρηκτών του προσκυνήματος; Πάντα οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ.Κ. μαζί με το Ζηλέλλη ήταν δύο από τους τρεις εντοπισμένους διαρρήκτες και πως σύντομα η υπόθεση θα αποκαλυπτόταν στο σύνολό της. Τρία 24ωρα μετά τη διάρρηξη, ο ένας κλέφτης βρέθηκε στη φυλακή. 20 μέρες μετά, ο δεύτερος, μη μπορώντας να φέρει μερδικό από τα κοσμήματα που ένας Θεός ξέρει πού βρίσκονται, βρέθηκε στο χώμα. Σε λίγες μέρες, ίσως και σε λίγες ώρες, ο Ταξιάρχης μέσα από μια σειρά γεγονότα «αποκαλύπτει» τους δράστες τής σε βάρος του μοναστηριού του διάρρηξης. Ξετυλίγεται, έτσι, το κουβάρι της εγκληματικότητας στο νησί, παραδίδονται στη Δικαιοσύνη άτομα που καταταλαιπώρησαν τη λεσβιακή ύπαιθρο, οδήγησαν στα δίχτυα των ουσιών και τα συντήρησαν μπλεγμένα πάνω τους άγνωστο πόσα άτομα… Για κάποιο καιρό η περιοχή της δράσης της συμμορίας αυτής θα ησυχάσει…
Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Κουρσουμπάς, η αποκάλυψη του συνόλου της ιστορίας αυτής «έχει μέλλον».
Ο «Μπαλές» της βίας
Άγνωστο είναι το γιατί βαφτίστηκε ο Σ.Χ. από τους χωριανούς του «Μπαλές». Το σίγουρο είναι ότι ο «Μπαλές» στο διάβα του, 15 και βάλε χρόνια τώρα, έσπερνε το φόβο.
Πληροφορίες λένε πως η τρομοκρατία διά της φωτιάς ήταν η «επαγγελματική του σφραγίδα». Η Αστυνομία ερευνά τη σχέση του με φωτιά σε αυτοκίνητο αστυνομικού στα Κεραμειά πριν από 2,5 περίπου χρόνια και τη, μία εβδομάδα μετά, φωτιά σε μοτοσυκλέτα αστυνομικού. Είχε προηγηθεί η κοινή δράση αστυνομικών και λιμενικών εναντίον κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με τον «Μπαλέ».
Ερευνάται, ακόμα, από την Αστυνομία η σχέση του με τη φωτιά στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου στα Κεραμειά, όταν λίγο μετά τις 5 το πρωί άγνωστοι δράστες έκαψαν αυτοκίνητα ιδιοκτησίας δυο αδελφών, που διατηρούν επιχειρήσεις στα Κεραμειά.
Στο παρελθόν συχνά είχε απασχολήσει την Αστυνομία… Γράψαμε για τους πυροβολισμούς στα πόδια άλλου εμπλεκόμενου με τη διακίνηση ουσιών. Πριν δύο μήνες έδειρε άσχημα τον DJ νυκτερινού κέντρου διασκέδασης στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης επειδή «τόλμησε» να πει πως το μαγαζί έκλεισε. Πριν καιρό έδειρε άγρια, αφού τον έδεσε πάνω στο αγροτικό του αυτοκίνητο, το «Αρτίνι», όταν ο τελευταίος τόλμησε να του κλέψει μια χοιρομάνα από χοιροτροφείο που διατηρούσε. Ξύλο, φωτιά και «μαύρο». Η ιδεολογία τού «Μπαλέ» που τον έκανε κάθε μέρα πραγματικότητα… Μέχρι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας…
lesvosnews.net
Σα να μην ήθελε να πιστέψει χθες το μεσημέρι ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, το μέγεθος του προβλήματος εγκληματικότητας που αναδεικνύεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, λεπτό στο λεπτό, μετά τη δολοφονία του 30χρονου Ιγνάτιου Ζηλέλλη και του αλβανικής καταγωγής 39χρονου Σωτήρη Μπρακούλια. Κι όσο κι αν τα στοιχεία που μεθοδικά συγκεντρώθηκαν οδήγησαν στη σύλληψη του 39χρονου Σ.Χ. ή «Μπαλέ» ως δράστη της άγριας διπλής δολοφονίας, ήταν η «ποιότητα» της βίας που ασκήθηκε, που στην πραγματικότητα έδειξε το δράστη. Γιατί ο «Μπαλές» χρόνια τώρα ήταν ένας πραγματικός τρομοκράτης για την περιοχή. Ο άνθρωπος που από τα μέσα της δεκαετίας τού 1990, όταν εμφανίσθηκε στο στερέωμα της παραβατικότητας, μέχρι και το βράδυ της 18ης Απριλίου που σκότωσε τους δύο άνδρες, επέβαλλε την κυριαρχία του στον κάμπο του Ευεργέτουλα, αλλά και πέρα από αυτόν, με έναν και μόνο τρόπο. Τις απειλές, το όπλο, τους ξυλοδαρμούς και τη φωτιά!
Ο «Μπαλές» συνελήφθη την παραμονή της Πρωτομαγιάς από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης. Ήταν γνωστός για τη σχέση του με τον κόσμο της παραβατικότητας και ιδιαίτερα με αυτόν της διακίνησης ουσιών. Συχνός «πελάτης» της Αστυνομίας από τα μέσα της δεκαετίας τού 1990, όταν και συνελήφθη με άλλους συγγενείς του για φυτεία ινδικής κάνναβης στην περιοχή Κατανάς πάνω από το Κλιτς.
Παραμονή Πρωτομαγιάς και όλη τη νύχτα ανακρινόταν. Τα χαράματα έσπασε και παραδέχθηκε τη δολοφονία των δύο ανδρών. Διαπληκτίστηκε, είπε, με το Ζηλέλλη και το Μπρακούλια σε διασταύρωση χωματόδρομων προς Λάρσο και Κεραμειά. Θύμωσε… Τράβηξε το 45άρι πιστόλι που είχε επάνω του, πυροβόλησε το Ζηλέλλη στο στήθος και τον Μπρακούλια, που τράπηκε σε φυγή, στην πλάτη. Κι οι δύο έπεσαν νεκροί. Φόρτωσε και τα δύο πτώματα στο αυτοκίνητο του Ζηλέλλη, το οδήγησε έως την περιοχή του Άγιου Γιάννη στα Κεραμειά, περιέλουσε την καμπίνα όπου υπήρχαν τα δύο πτώματα, με καύσιμη ύλη και έβαλε φωτιά. Η φωτιά με την οποία τρομοκρατούσε τους «εχθρούς» του, τελικά αποδείχθηκε και αυτή που τον «έδωσε» στην Αστυνομία. Γιατί τη χρησιμοποιούσε, αλλά, όπως φάνηκε, δεν την ήξερε.
Άφησε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου και η φωτιά ελλείψει οξυγόνου έσβησε. Οι δύο νεκροί δεν απανθρακώθηκαν και τα στοιχεία που τον απεκάλυπταν, δεν εξαφανίστηκαν.
12 μέρες μετά το συμβάν και 10 μέρες μετά την αποκάλυψή του, ο «Μπαλές» συνελήφθη. Και να φαντασθεί κανείς ότι στην κηδεία του Ζηλέλλη, ο «Μπαλές» όχι μόνο ήταν εκεί, αλλά φίλησε και σταυρωτά στο ξόδι το φίλο-θύμα του, ενώ κλαίγοντας ορκιζόταν «εκδίκηση σε αυτόν που είχε “φάει” το φίλο του»!
Στη σύλληψη οδήγησαν, εκτός των άλλων, το στυλ της ενέργειας που είχε τη «σφραγίδα» του «Μπαλέ», οι μαρτυρίες συγχωριανών του και προπάντων τα κινητά τηλέφωνα που έδειχναν συνεννοήσεις μεταξύ τους πριν το συμβάν.
Τι ψάχνει η Αστυνομία
Το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας παρουσιάζει τα ευρήματα του σημείου που ο «Μπαλές» είχε υποδείξει και σχετίζονταν με το γεγονός της δολοφονίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό Δελτίο Τύπου, «επιμελώς κρυμμένα, σε θαμνώδη ερημική τοποθεσία στα Κεραμειά Λέσβου, βρέθηκαν τα παρακάτω:
Δύο αυτοσχέδιες νάυλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 2.052 γραμμαρίων. Ένα 45άρι περίστροφο, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο δράστης για την ανθρωποκτονία. Ένα εννιάρι πιστόλι κρότου. Ένα φυσίγγιο αγνώστου διαμετρήματος και τρεις κάλυκες.».
Το 45άρι ήταν το όργανο του εγκλήματος, το πιστόλι κρότου και το φυσίγγι με τους κάλυκες δικαιολογείται, αλλά τα δύο και βάλε κιλά χασίς τι σχέση είχαν με την όλη υπόθεση;
Απλά δείχνουν πως το φονικό έγινε εξ αιτίας αυτών των δύο κιλών χασίς; Ο 30χρονος Ιγνάτιος Ζηλέλλης και ο 39χρονος Σωτήρης Μπρακούλια είχαν χρόνια σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο πατέρας του Ιγνάτη Ζηλέλλη είχε καταδικαστεί πριν από δύο χρόνια σε ισόβια φυλάκιση για υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία είχε εμπλακεί και ο γιος του, ενώ ο αδελφός του Σωτήρη Μπρακούλια ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές εδώ και χρόνια, για παρόμοιες υποθέσεις. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών λοιπόν, ή διαφωνία που υπήρξε σε σχέση με τη συναλλαγή μεταξύ των δύο ανδρών και του δράστη; Οι πληροφορίες λένε πως τίποτα από τα δύο δεν ήταν η αφορμή του θανατικού. Λένε πως ο «Μπαλές» εξερράγη όταν η σιωπή του έναντι του πολύ σοβαρού γεγονότος που ήξερε, κοστολογήθηκε μόνο δυο κιλά χασίς!
Το «θαύμα» του Ταξιάρχη
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Αστυνομία διερευνά το ενδεχόμενο ο θάνατος του Ζηλέλλη και του Μπρακούλια να ήταν παράπλευρη απώλεια του σημαντικού γεγονότος διάρρηξης στο προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και της κλοπής χρυσών κοσμημάτων, λιρών και άλλων αντικειμένων, αξίας άγνωστης οικονομικής και τεράστιας συναισθηματικής.
Η διάρρηξη λοιπόν στο Μανταμάδο έγινε τη νύχτα της Δευτέρας 27 προς Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Ο «Μπαλές» εκείνο το βράδυ ήταν κρατούμενος μετά από καταγγελία άλλου γνωστού «φρούτου» από τον κόσμο της διακίνησης ουσιών, που είχε πάει τρομοκρατημένος στην Αστυνομία καταγγέλλοντας πως ο «Μπαλές» τον είχε πυροβολήσει στα πόδια. Άρα στη διάρρηξη δε συμμετείχε. Τι σχέση είχε όμως με αυτήν;
Οι πληροφορίες λένε πως ο Ζηλέλλης ήταν ένας από τους δράστες της διάρρηξης. Οι κάμερες ασφαλείας, μάλιστα, κατέγραψαν τις σκηνές και συγκεκριμένα τη δράση ενός γεροδεμένου άνδρα με το σωματότυπο του Ζηλέλλη. Τι ψάχνει λοιπόν η Αστυνομία; Πάντα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο «Μπαλές» επρόκειτο να πάρει μέρος στο χτύπημα στον Ταξιάρχη. Η σύλληψή του, όμως, λόγω των πυροβολισμών, δεν του έδωσε τη χαρά του μερδικού από τον Άγιο. Διεμήνυσε, λοιπόν, στο Ζηλέλλη πως θέλει το μερδικό του κι ας μη συμμετείχε στη διάρρηξη. Ποιο ήταν το μερδικό αυτό; Δυο κιλά χασίς και μέρος από τα χρυσά κοσμήματα. Το απόγευμα της 18ης Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά τη διάρρηξη, ο Ζηλέλλης με τον Μπρακούλια πήγαν να συναντήσουν τον «Μπαλέ» μόνο με το χασίς. Ο δεύτερος θεώρησε ότι τον κορόιδευαν και τράβηξε το περίστροφο. Το κακό δεν άργησε να γίνει. Αφού ολοκλήρωσε την πράξη του, έκρυψε το χασίς και το όπλο και έφυγε για να θρηνήσει για το χαμό του φίλου του Το ερώτημα όμως που εύλογα γεννιέται, είναι γιατί πήγε μόνο χασίς στον «Μπαλέ» ο Ζηλέλλης. Γιατί όχι και μέρος από τα χρυσά κοσμήματα; Και επί τη ευκαιρία, αλήθεια, πού είναι τα χρυσά κοσμήματα που κλάπηκαν από το μοναστήρι του Ταξιάρχη;
Στη φυλακή…
Λίγα 24ωρα μετά τη διάρρηξη στο Μανταμάδο, τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης το βράδυ της 1ης Μαρτίου προχώρησαν στη σύλληψη του 45χρονου Γ.Κ. στο σπίτι του στην Αγιάσο. Στην κατοχή του βρέθηκαν 219 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης σε «βράχο» και 358,5 γραμμάρια χασίς. Έκπληκτοι οι πολίτες του νησιού, έμαθαν πως κυκλοφορούσε ελεύθερος και συνέχιζε τις αγαθοεργίες του, ένας άνθρωπος που μόλις πριν πέντε – έξι χρόνια, το 2006, είχε συλληφθεί στην Καλλονή να κατέχει 42 ολόκληρα κιλά χασίς. Δεν είχαν περάσει παρά λίγα χρόνια, και για την ποσότητα αυτή, που κάθε άλλο παρά για προσωπική του χρήση προοριζόταν, ο Γ.Κ. βρέθηκε εκτός φυλακής, στο χωριό του και στο νησί του, συνεχίζοντας το έργο του εθισμού ανθρώπων στο θάνατο. Κι αυτό, παρά του ότι είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει και ένα ακόμα γεγονός, αυτό του άγριου ξυλοδαρμού ενός ηλικιωμένου στην Αγιάσο· αυτόν, μαζί με το γιο του, για τον οποίο επίσης βρισκόταν εκτός φυλακής!
Στις κάμερες του Ταξιάρχη, πριν τη διάρρηξη, ο Γ.Κ. είχε εντοπισθεί να προσέρχεται στο προσκύνημα μαζί με το γιο του. Πληροφορίες λένε ότι μετά τη σύλληψή του ρωτήθηκε για την παρουσία του στο Μανταμάδο. Είπε πως «είχε τάμα…». Ήταν άραγε ο Γ.Κ. ο δεύτερος της παρέας των ιερόσυλων διαρρηκτών του προσκυνήματος; Πάντα οι πληροφορίες λένε ότι ο Γ.Κ. μαζί με το Ζηλέλλη ήταν δύο από τους τρεις εντοπισμένους διαρρήκτες και πως σύντομα η υπόθεση θα αποκαλυπτόταν στο σύνολό της. Τρία 24ωρα μετά τη διάρρηξη, ο ένας κλέφτης βρέθηκε στη φυλακή. 20 μέρες μετά, ο δεύτερος, μη μπορώντας να φέρει μερδικό από τα κοσμήματα που ένας Θεός ξέρει πού βρίσκονται, βρέθηκε στο χώμα. Σε λίγες μέρες, ίσως και σε λίγες ώρες, ο Ταξιάρχης μέσα από μια σειρά γεγονότα «αποκαλύπτει» τους δράστες τής σε βάρος του μοναστηριού του διάρρηξης. Ξετυλίγεται, έτσι, το κουβάρι της εγκληματικότητας στο νησί, παραδίδονται στη Δικαιοσύνη άτομα που καταταλαιπώρησαν τη λεσβιακή ύπαιθρο, οδήγησαν στα δίχτυα των ουσιών και τα συντήρησαν μπλεγμένα πάνω τους άγνωστο πόσα άτομα… Για κάποιο καιρό η περιοχή της δράσης της συμμορίας αυτής θα ησυχάσει…
Όπως χαρακτηριστικά είπε χθες ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Κουρσουμπάς, η αποκάλυψη του συνόλου της ιστορίας αυτής «έχει μέλλον».
Ο «Μπαλές» της βίας
Άγνωστο είναι το γιατί βαφτίστηκε ο Σ.Χ. από τους χωριανούς του «Μπαλές». Το σίγουρο είναι ότι ο «Μπαλές» στο διάβα του, 15 και βάλε χρόνια τώρα, έσπερνε το φόβο.
Πληροφορίες λένε πως η τρομοκρατία διά της φωτιάς ήταν η «επαγγελματική του σφραγίδα». Η Αστυνομία ερευνά τη σχέση του με φωτιά σε αυτοκίνητο αστυνομικού στα Κεραμειά πριν από 2,5 περίπου χρόνια και τη, μία εβδομάδα μετά, φωτιά σε μοτοσυκλέτα αστυνομικού. Είχε προηγηθεί η κοινή δράση αστυνομικών και λιμενικών εναντίον κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με τον «Μπαλέ».
Ερευνάται, ακόμα, από την Αστυνομία η σχέση του με τη φωτιά στις 6 του περασμένου Φεβρουαρίου στα Κεραμειά, όταν λίγο μετά τις 5 το πρωί άγνωστοι δράστες έκαψαν αυτοκίνητα ιδιοκτησίας δυο αδελφών, που διατηρούν επιχειρήσεις στα Κεραμειά.
Στο παρελθόν συχνά είχε απασχολήσει την Αστυνομία… Γράψαμε για τους πυροβολισμούς στα πόδια άλλου εμπλεκόμενου με τη διακίνηση ουσιών. Πριν δύο μήνες έδειρε άσχημα τον DJ νυκτερινού κέντρου διασκέδασης στο Μακρύ Γιαλό της Μυτιλήνης επειδή «τόλμησε» να πει πως το μαγαζί έκλεισε. Πριν καιρό έδειρε άγρια, αφού τον έδεσε πάνω στο αγροτικό του αυτοκίνητο, το «Αρτίνι», όταν ο τελευταίος τόλμησε να του κλέψει μια χοιρομάνα από χοιροτροφείο που διατηρούσε. Ξύλο, φωτιά και «μαύρο». Η ιδεολογία τού «Μπαλέ» που τον έκανε κάθε μέρα πραγματικότητα… Μέχρι το βράδυ της περασμένης Δευτέρας…
lesvosnews.net
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αμερικανικό F 15 συνετρίβη στον Περσικό κόλπο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πως είδε ο γαλλικός τύπος την μονομαχία Ολάντ-Σαρκοζί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ