2015-03-30 09:15:48
Η ομιλία του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στην εκδήλωση της Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μακεδονίας είχε θέμα: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 , η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε στην Αίθουσα “Αλέξανδρος” δίπλα στη ΛΑΦ Θεσσαλονίκης, διάλεξη με θέμα: «Παγκόσμιες εξελίξεις, τρέχουσες απειλές, η θέση της Ελλάδος».
Το θέμα ανέπτυξε ο Στρατιωτικός Αναλυτής-Διεθνολόγος και ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής, Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, παρουσία τοπικών φορέων και βουλευτών.
Η ομιλία περιελάμβανε ενότητες που αφορούσαν την παγκόσμια ασφάλεια, το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, την Ουκρανία ,την Κίνα , τους τζιχαντιστές , τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους.
Αναλυτικότερα έγινε αναφορά στους υβριδικούς πολέμους, οι οποίοι είναι «ύπουλοι» και διαφέρουν από τους συμβατικούς που συνηθίζονταν στο πρόσφατο παρελθόν
. Εμπλέκονται τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις, χρησιμοποιούνται παιδιά ως πολεμιστές κ.λ.π. Εκτός του Ισραήλ και εν μέρει των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν μελέτες από άλλες χώρες για αυτού το είδος των συγκρούσεων. Στον ρόλο του ΝΑΤΟ και στις λανθασμένες κατά τον ομιλητή επιλογές και προτεραιότητες που έχει θέσει κατά καιρούς. (Κόσοβο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία , κ.λ.π.).Ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί κυρίως σε συλλογική άμυνα, απέναντι σε αναδυόμενες απειλές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Την μικρή σημασία που δίνουν τα μέλη της συμμαχίας στην ασφάλεια. Χαρακτηριστικά, μόνο 4 χώρες της συμμαχίας (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Ελλάδα και Εσθονία) ξόδεψαν πέρσι ποσό μεγαλύτερο από το 2% του ΑΕΠ τους, για την άμυνα. Έγινε αναφορά στις παραινέσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού, κάτι που για τον ομιλητή είναι αδύνατο, είτε λόγο ανικανότητας, είτε επειδή δεν περιλαμβάνεται στις επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Μ.Βρετανίας, αλλά και της άρνησης των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες δεν εμπιστεύονται την Γερμανία και την Γαλλία για την άμυνα τους.
Τονίστηκαν οι προοπτικές της Ρωσίας και η πιθανότητα για περαιτέρω ισχυροποίηση της την επόμενη δεκαετία, παρά τα «χαστούκια» που δέχεται από την δύση και χώρες συμμάχους της, όπως η Σαουδική Αραβία, με χαμηλές τιμές πετρελαίου, υποτίμηση ρουβλιού κ.λ.π. Ο ρόλος και η νοοτροπία του Πούτιν, ο οποίος είναι επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πράκτορας της KGB.Ο ηγέτης της Ρωσίας ενεργεί και δρα μελετημένα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου από τις αντιδράσεις της Ρωσίας, φάνηκε ότι υπήρχε προετοιμασία για να ληφθεί δράση εάν χρειαζόταν. Χρησιμοποιήθηκαν στρατιώτες χωρίς διακριτικά, ώστε να μην μπορέσει κανείς να επικαλεστεί, ότι έγινε επέμβαση τακτικού στρατού. Εκείνο που φάνηκε ανέτοιμο ήταν το ΝΑΤΟ.Η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί, δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό και οι εχθροπραξίες στην περιοχή θα συνεχισθούν. Οι Ουκρανοί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους αυτονομιστές, οι οποίοι ενισχύονται από την Ρωσία. Υστερούν σε οπλισμό, ενώ την κατά την επιστράτευση που έγινε υπήρξε απροθυμία των πολιτών για κατάταξη. Παρουσιάσθηκε στις μονάδες μόνο το 65% των καλουμένων. Η οικονομία της χώρας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Η διαφθορά είναι υψηλή. Η Υπουργός Οικονομικών είναι αμερικανίδα υπήκοος η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη την οικονομία της χώρας. Υπάρχει μια συζήτηση στις ΗΠΑ για το εάν θα πρέπει να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς. Το 98% των Γερουσιαστών είναι υπέρ, καθώς και πολλοί εκ της αμερικάνικης πολιτικής ηγεσίας. Το Ουκρανικό λόμπι, το οποίο είναι πολυάριθμο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, διαθέτει πολλά χρήματα και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτός που προβάλει αντίσταση είναι ο ίδιος ο προέδρος Ομπάμα, που φοβάται μην πέσει σε λάθος χέρια ο αμερικάνικος οπλισμός, τεθεί ανάλογα με τις εξελίξεις σε Ρωσικό έλεγχο. Δεν θέλει να πάθουν οι ΗΠΑ τα ίδια όπως στην Μέση Ανατολή, όπου οι τζιχαντιστές μάχονται με αμερικάνικα όπλα. Προς το παρόν το ΝΑΤΟ παρέχει μη στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς. Γεγονός είναι ότι οι εξελίξεις στην περιοχή πυροδότησαν άγρα κόντρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο δρ.Δρούγος τόνισε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις δημόσιες δηλώσεις και αναφορές της Ρωσικής ηγεσίας για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων. Την απειλή αυτή την χρησιμοποιούσε η δύση επί ψυχρού πολέμου όταν οι συμβατικές της δυνάμεις ήταν πιο αδύνατες από αυτές του ανατολικού μπλοκ. Σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφεί και τις ίδιες απειλές χρησιμοποιεί ο προέδρος Πούτιν. Ίσως όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν ανατρεπόταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Ουκρανός προέδρος Γιανουκόβιτς. Δεν θα είχαν δοθεί οι αφορμές για να πυροδοτηθούν τα δυσάρεστα γεγονότα που ακολούθησαν στην περιοχή. Τυχόν εξελίξεις και αλλαγές θα γινόταν με ομαλό τρόπο.Ο κ.Δρούγος υπενθύμισε πως το 70% των Ουκρανών τασσόταν υπέρ της δύσης. Η αλλαγή της Ουκρανικής πολιτικής θα γινόταν με ομαλό τρόπο, καθώς όπως είπε σε μικρό χρονικό διάστημα ακολουθούσαν εκλογές.
Έγινε αναφορά στην ανερχόμενη Κίνα, που έχει στην κατοχή της μεγάλο μέρος του χρέους των ΗΠΑ. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους γείτονες της. Για τους περισσότερους αποτελεί απειλή, λόγο της επιθετικής συμπεριφορά της. Η ηγεσία της έχει θέσει ως στόχους την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, δικτύων κατασκοπίας, κατασκευή αεροπλανοφόρων, ελέγχου και έντονης παρουσίας στον κυβερνοχώρο. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης κινέζικης δραστηριότητας, αναφέρθηκε η Πράγα. Γενικά οι Κινέζοι κατά τον ομιλητή, παρακολουθούν στενά τις επιστημονικές ,τεχνολογικές καινοτομίες και εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, προσπαθώντας παράλληλα να τις αξιοποιήσουν προς ιδίων όφελος. Επιπλέον με τα χρόνια οι κινέζοι επιστήμονες πληθαίνουν, βελτιώνονται, παρουσιάζοντας πλέον δικές τους πρωτότυπες ιδέες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστημονική πρόοδος σε Ινδία και Πακιστάν.
Κατόπιν ο καθηγητής ανέλυσε τον Ισλαμικό κίνδυνο. Η προσπάθεια της δύσης να αλλάξει τα απολυταρχικά καθεστώτα χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη κ.λ.π.,δημιούργησε στις συγκεκριμένες περιοχές το απόλυτο χάος. Μαζεύτηκαν για να πολεμήσουν, ισλαμιστές από 92 χώρες του πλανήτη, με στόχο την δημιουργία του μουσουλμανικού χαλιφάτου. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από την Ευρώπη. Όταν ο πόλεμος τελειώσει ή κουραστούν, θα επιστρέψουν πίσω. Αναπόφευκτα θα αποτελούν κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης. Πρόκειται για έμπειρους, επικίνδυνους και αδίστακτους πολεμιστές. Θα δημιουργήσουν πυρήνες ικανούς να προκαλέσουν σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα, μέσα στην καρδιά της ΕΕ. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρωσία, καθώς διαθέτει μουσουλμανική μειονότητα, διαφόρων εθνοτήτων, της τάξης των 25 εκατομμυρίων ψυχών. Γενικά η αναφορά, έστω λεκτικά αξιών όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε στους φιλοδυτικούς Άραβες.
Έγινε αναφορά για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που κατοικούν στα Βαλκάνια. Κυρίως για πυρήνες τζιχαντιστών στο Κόσσοβο και την Βοσνία. Την ανάμειξη της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ενίσχυση που προσφέρει στους εξτρεμιστές φανατικούς ισλαμιστές με διάφορους τρόπους.π.χ. Αγοράζοντας πετρέλαιο από αυτούς στην μισή τιμή ή επιτρέποντας ανεπίσημα την εκπαίδευση τους στα εδάφη της. Την προσπάθεια της να ανατρέψει τον Άσαντ, πιέζοντας τους Αμερικάνους προς αυτήν την κατεύθυνση.Την μη συμμετοχή της, αν και νατοϊκή χώρα, στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Την επιθυμία των ΗΠΑ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σερβία και το Κόσσοβο. Για την πρώτη παρατήρησε ότι οι νέοι στρατιωτικοί Σέρβοι είναι φιλοαμερικανοί, σε αντίθεση με τους ανωτάτους αξιωματικούς. Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, αν και ο Σέρβος Προέδρος είναι φιλορώσος, η πλειοψηφία είναι φιλοδυτική, κυρίως φιλοευρωπαϊκή. Ανέφερε πως μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, υπηρετούν 9 στρατιωτικοί σύμβουλοι από δυτικές χώρες. Για το Κόσσοβο τόνισε πως μέρος του πληθυσμού του είναι Σέρβοι, γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν οι Αλβανοί, οι οποίοι καίγονται για την δημιουργία ισχυρού στρατού και της Μεγάλης Αλβανίας.
Ποια είναι όμως η θέση της Ελλάδος μέσα στην δίνη των παγκόσμιων εξελίξεων; Κατά τον κ. καθηγητή, δεν υπάρχει διαχρονικά, εθνική στρατηγική. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά η θέση της είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό δεν απαγορεύει τις καλές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά λόγο των κακών οικονομικών συνθηκών, θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ρωσία και να μην συμμετέχει στο εμπάργκο. Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη το αντέχουν, εμείς όχι. Η Ελλάδα δεν χρωστάει στους Αμερικάνους, αλλά στους Ευρωπαίους. Η Κίνα που θα μπορούσε να μας δανείσει εάν θέλει, με υψηλότερα όμως επιτόκια από αυτά που δανειζόμαστε τώρα, βρίσκεται μακριά. Η Ρωσία είναι σε σχετικά άσχημη οικονομική κατάσταση και οι σχέσεις της με την δύση είναι τεταμένες. Εάν προσχωρήσουμε στην Ρωσία, η χώρα μας θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από τώρα. Είναι δύσκολη η λύση των προβλημάτων με την ΕΕ. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δυο πλευρές. Να γίνει διαγραφή χρέους και η Ελλάδα από την μεριά της να προσπαθήσει να αναδιοργανώσει την οικονομία της, με ένα σχέδιο που να ταιριάζει στις Ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Για το κατοχικό δάνειο και λόγο των πιέσεων που δεχόμαστε, πρέπει να το διεκδικήσουμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Άλλες 6 χώρες, όπως η Νορβηγία και η Τσεχία έχουν παρόμοιο θέμα.
Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους Ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονται σε θερμά μέρη του πλανήτη και όπου καταπιέζονται τα δικαιώματα τους.
Τα σύνορα μας είναι πορώδη και δύσκολο να φυλαχθούν. Είναι σίγουρο κατά τον κύριο καθηγητή, ότι υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Πέραν των τρομοκρατικών χτυπημάτων, τα γκέτο με μετανάστες που υπάρχουν στα αστικά κέντρα, μπορούν να προκαλέσουν ασύμμετρες απειλές υγειονομικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Να έχει επικοινωνία και να επιδιώκει την συλλογή πληροφοριών. Εκτός συνόρων ειδικά, πρέπει να βοηθήσει λαούς όπως οι Κούρδοι, οι οποίοι μάχονται τους φανατικούς ισλαμιστές.
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει δώσει βάση και στις θαλάσσιες παραβιάσεις. Δεν ήταν τυχαία η απόπειρα για δέσμευση του μισού Αιγαίου και μέρους της Λήμνου. Άσχετα εάν μετά το απέσυραν επικαλούμενοι λάθος. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Πολύ πιθανόν να την χρησιμοποιεί σαν μοχλός πίεσης η Γερμανία. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να μπορεί να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά και να προστατέψει τους ενεργειακούς της πόρους. Οι αμυντικές περικοπές αποτελούν πλήγμα για την ασφάλεια της χώρας. Ο κ.Δρούγος επισήμανε πως λόγο της οικονομικής στενότητας, η Ελλάδα έχει σταματήσει να στέλνει αξιωματικούς για εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Κλείνοντας τόνισε πως είναι σημαντικό να κατανοηθεί η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πολέμων, που δεν είναι πλέον συμβατικοί και χρησιμοποιούν επιπλέον μέσα όπως το διαδίκτυο.
Μ.Κ.
Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ.
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ:
ΠΗΓΗ: http://espekm.gr/home/?p=5838
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 , η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργάνωσε στην Αίθουσα “Αλέξανδρος” δίπλα στη ΛΑΦ Θεσσαλονίκης, διάλεξη με θέμα: «Παγκόσμιες εξελίξεις, τρέχουσες απειλές, η θέση της Ελλάδος».
Το θέμα ανέπτυξε ο Στρατιωτικός Αναλυτής-Διεθνολόγος και ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής, Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, παρουσία τοπικών φορέων και βουλευτών.
Η ομιλία περιελάμβανε ενότητες που αφορούσαν την παγκόσμια ασφάλεια, το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, την Ουκρανία ,την Κίνα , τους τζιχαντιστές , τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και τις προοπτικές της. Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους.
Αναλυτικότερα έγινε αναφορά στους υβριδικούς πολέμους, οι οποίοι είναι «ύπουλοι» και διαφέρουν από τους συμβατικούς που συνηθίζονταν στο πρόσφατο παρελθόν
Τονίστηκαν οι προοπτικές της Ρωσίας και η πιθανότητα για περαιτέρω ισχυροποίηση της την επόμενη δεκαετία, παρά τα «χαστούκια» που δέχεται από την δύση και χώρες συμμάχους της, όπως η Σαουδική Αραβία, με χαμηλές τιμές πετρελαίου, υποτίμηση ρουβλιού κ.λ.π. Ο ρόλος και η νοοτροπία του Πούτιν, ο οποίος είναι επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πράκτορας της KGB.Ο ηγέτης της Ρωσίας ενεργεί και δρα μελετημένα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, όπου από τις αντιδράσεις της Ρωσίας, φάνηκε ότι υπήρχε προετοιμασία για να ληφθεί δράση εάν χρειαζόταν. Χρησιμοποιήθηκαν στρατιώτες χωρίς διακριτικά, ώστε να μην μπορέσει κανείς να επικαλεστεί, ότι έγινε επέμβαση τακτικού στρατού. Εκείνο που φάνηκε ανέτοιμο ήταν το ΝΑΤΟ.Η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί, δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό και οι εχθροπραξίες στην περιοχή θα συνεχισθούν. Οι Ουκρανοί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους αυτονομιστές, οι οποίοι ενισχύονται από την Ρωσία. Υστερούν σε οπλισμό, ενώ την κατά την επιστράτευση που έγινε υπήρξε απροθυμία των πολιτών για κατάταξη. Παρουσιάσθηκε στις μονάδες μόνο το 65% των καλουμένων. Η οικονομία της χώρας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Η διαφθορά είναι υψηλή. Η Υπουργός Οικονομικών είναι αμερικανίδα υπήκοος η οποία προσπαθεί να βάλει σε τάξη την οικονομία της χώρας. Υπάρχει μια συζήτηση στις ΗΠΑ για το εάν θα πρέπει να εξοπλίσουν τους Ουκρανούς. Το 98% των Γερουσιαστών είναι υπέρ, καθώς και πολλοί εκ της αμερικάνικης πολιτικής ηγεσίας. Το Ουκρανικό λόμπι, το οποίο είναι πολυάριθμο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, διαθέτει πολλά χρήματα και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτός που προβάλει αντίσταση είναι ο ίδιος ο προέδρος Ομπάμα, που φοβάται μην πέσει σε λάθος χέρια ο αμερικάνικος οπλισμός, τεθεί ανάλογα με τις εξελίξεις σε Ρωσικό έλεγχο. Δεν θέλει να πάθουν οι ΗΠΑ τα ίδια όπως στην Μέση Ανατολή, όπου οι τζιχαντιστές μάχονται με αμερικάνικα όπλα. Προς το παρόν το ΝΑΤΟ παρέχει μη στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς. Γεγονός είναι ότι οι εξελίξεις στην περιοχή πυροδότησαν άγρα κόντρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο δρ.Δρούγος τόνισε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις δημόσιες δηλώσεις και αναφορές της Ρωσικής ηγεσίας για χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων. Την απειλή αυτή την χρησιμοποιούσε η δύση επί ψυχρού πολέμου όταν οι συμβατικές της δυνάμεις ήταν πιο αδύνατες από αυτές του ανατολικού μπλοκ. Σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφεί και τις ίδιες απειλές χρησιμοποιεί ο προέδρος Πούτιν. Ίσως όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν δεν ανατρεπόταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Ουκρανός προέδρος Γιανουκόβιτς. Δεν θα είχαν δοθεί οι αφορμές για να πυροδοτηθούν τα δυσάρεστα γεγονότα που ακολούθησαν στην περιοχή. Τυχόν εξελίξεις και αλλαγές θα γινόταν με ομαλό τρόπο.Ο κ.Δρούγος υπενθύμισε πως το 70% των Ουκρανών τασσόταν υπέρ της δύσης. Η αλλαγή της Ουκρανικής πολιτικής θα γινόταν με ομαλό τρόπο, καθώς όπως είπε σε μικρό χρονικό διάστημα ακολουθούσαν εκλογές.
Έγινε αναφορά στην ανερχόμενη Κίνα, που έχει στην κατοχή της μεγάλο μέρος του χρέους των ΗΠΑ. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους γείτονες της. Για τους περισσότερους αποτελεί απειλή, λόγο της επιθετικής συμπεριφορά της. Η ηγεσία της έχει θέσει ως στόχους την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, δικτύων κατασκοπίας, κατασκευή αεροπλανοφόρων, ελέγχου και έντονης παρουσίας στον κυβερνοχώρο. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης κινέζικης δραστηριότητας, αναφέρθηκε η Πράγα. Γενικά οι Κινέζοι κατά τον ομιλητή, παρακολουθούν στενά τις επιστημονικές ,τεχνολογικές καινοτομίες και εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, προσπαθώντας παράλληλα να τις αξιοποιήσουν προς ιδίων όφελος. Επιπλέον με τα χρόνια οι κινέζοι επιστήμονες πληθαίνουν, βελτιώνονται, παρουσιάζοντας πλέον δικές τους πρωτότυπες ιδέες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστημονική πρόοδος σε Ινδία και Πακιστάν.
Κατόπιν ο καθηγητής ανέλυσε τον Ισλαμικό κίνδυνο. Η προσπάθεια της δύσης να αλλάξει τα απολυταρχικά καθεστώτα χωρών όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη κ.λ.π.,δημιούργησε στις συγκεκριμένες περιοχές το απόλυτο χάος. Μαζεύτηκαν για να πολεμήσουν, ισλαμιστές από 92 χώρες του πλανήτη, με στόχο την δημιουργία του μουσουλμανικού χαλιφάτου. Πολλοί από αυτούς προέρχονται από την Ευρώπη. Όταν ο πόλεμος τελειώσει ή κουραστούν, θα επιστρέψουν πίσω. Αναπόφευκτα θα αποτελούν κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης. Πρόκειται για έμπειρους, επικίνδυνους και αδίστακτους πολεμιστές. Θα δημιουργήσουν πυρήνες ικανούς να προκαλέσουν σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα, μέσα στην καρδιά της ΕΕ. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρωσία, καθώς διαθέτει μουσουλμανική μειονότητα, διαφόρων εθνοτήτων, της τάξης των 25 εκατομμυρίων ψυχών. Γενικά η αναφορά, έστω λεκτικά αξιών όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε στους φιλοδυτικούς Άραβες.
Έγινε αναφορά για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς που κατοικούν στα Βαλκάνια. Κυρίως για πυρήνες τζιχαντιστών στο Κόσσοβο και την Βοσνία. Την ανάμειξη της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ενίσχυση που προσφέρει στους εξτρεμιστές φανατικούς ισλαμιστές με διάφορους τρόπους.π.χ. Αγοράζοντας πετρέλαιο από αυτούς στην μισή τιμή ή επιτρέποντας ανεπίσημα την εκπαίδευση τους στα εδάφη της. Την προσπάθεια της να ανατρέψει τον Άσαντ, πιέζοντας τους Αμερικάνους προς αυτήν την κατεύθυνση.Την μη συμμετοχή της, αν και νατοϊκή χώρα, στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Την επιθυμία των ΗΠΑ να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σερβία και το Κόσσοβο. Για την πρώτη παρατήρησε ότι οι νέοι στρατιωτικοί Σέρβοι είναι φιλοαμερικανοί, σε αντίθεση με τους ανωτάτους αξιωματικούς. Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία, αν και ο Σέρβος Προέδρος είναι φιλορώσος, η πλειοψηφία είναι φιλοδυτική, κυρίως φιλοευρωπαϊκή. Ανέφερε πως μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας, υπηρετούν 9 στρατιωτικοί σύμβουλοι από δυτικές χώρες. Για το Κόσσοβο τόνισε πως μέρος του πληθυσμού του είναι Σέρβοι, γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν οι Αλβανοί, οι οποίοι καίγονται για την δημιουργία ισχυρού στρατού και της Μεγάλης Αλβανίας.
Ποια είναι όμως η θέση της Ελλάδος μέσα στην δίνη των παγκόσμιων εξελίξεων; Κατά τον κ. καθηγητή, δεν υπάρχει διαχρονικά, εθνική στρατηγική. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρόλα αυτά η θέση της είναι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό δεν απαγορεύει τις καλές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα. Ειδικά λόγο των κακών οικονομικών συνθηκών, θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ελλάδα να διατηρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ρωσία και να μην συμμετέχει στο εμπάργκο. Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη το αντέχουν, εμείς όχι. Η Ελλάδα δεν χρωστάει στους Αμερικάνους, αλλά στους Ευρωπαίους. Η Κίνα που θα μπορούσε να μας δανείσει εάν θέλει, με υψηλότερα όμως επιτόκια από αυτά που δανειζόμαστε τώρα, βρίσκεται μακριά. Η Ρωσία είναι σε σχετικά άσχημη οικονομική κατάσταση και οι σχέσεις της με την δύση είναι τεταμένες. Εάν προσχωρήσουμε στην Ρωσία, η χώρα μας θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από τώρα. Είναι δύσκολη η λύση των προβλημάτων με την ΕΕ. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες και από τις δυο πλευρές. Να γίνει διαγραφή χρέους και η Ελλάδα από την μεριά της να προσπαθήσει να αναδιοργανώσει την οικονομία της, με ένα σχέδιο που να ταιριάζει στις Ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Για το κατοχικό δάνειο και λόγο των πιέσεων που δεχόμαστε, πρέπει να το διεκδικήσουμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Άλλες 6 χώρες, όπως η Νορβηγία και η Τσεχία έχουν παρόμοιο θέμα.
Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους Ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονται σε θερμά μέρη του πλανήτη και όπου καταπιέζονται τα δικαιώματα τους.
Τα σύνορα μας είναι πορώδη και δύσκολο να φυλαχθούν. Είναι σίγουρο κατά τον κύριο καθηγητή, ότι υπάρχουν πυρήνες τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Πέραν των τρομοκρατικών χτυπημάτων, τα γκέτο με μετανάστες που υπάρχουν στα αστικά κέντρα, μπορούν να προκαλέσουν ασύμμετρες απειλές υγειονομικού χαρακτήρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστεί με τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους. Να έχει επικοινωνία και να επιδιώκει την συλλογή πληροφοριών. Εκτός συνόρων ειδικά, πρέπει να βοηθήσει λαούς όπως οι Κούρδοι, οι οποίοι μάχονται τους φανατικούς ισλαμιστές.
Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει δώσει βάση και στις θαλάσσιες παραβιάσεις. Δεν ήταν τυχαία η απόπειρα για δέσμευση του μισού Αιγαίου και μέρους της Λήμνου. Άσχετα εάν μετά το απέσυραν επικαλούμενοι λάθος. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Πολύ πιθανόν να την χρησιμοποιεί σαν μοχλός πίεσης η Γερμανία. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να μπορεί να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα αλλά και να προστατέψει τους ενεργειακούς της πόρους. Οι αμυντικές περικοπές αποτελούν πλήγμα για την ασφάλεια της χώρας. Ο κ.Δρούγος επισήμανε πως λόγο της οικονομικής στενότητας, η Ελλάδα έχει σταματήσει να στέλνει αξιωματικούς για εκπαίδευση στο εξωτερικό.
Κλείνοντας τόνισε πως είναι σημαντικό να κατανοηθεί η αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πολέμων, που δεν είναι πλέον συμβατικοί και χρησιμοποιούν επιπλέον μέσα όπως το διαδίκτυο.
Μ.Κ.
Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ.
ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ:
ΠΗΓΗ: http://espekm.gr/home/?p=5838
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Κηφισίας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ