2012-05-03 19:11:27
Φωτογραφία για REUTERS KAI FINANCIAL TIMES ''ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ'' ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Φόβοι στις Βρυξέλλες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που ζητά η τρόικα

To ενδεχόμενο να μην συγκυβερνήσουν τα δύο κόμματα τα οποία έχουν δεσμευθεί για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που ζητά η τρόικα τρομάζει τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters και των Financial Times.

H βρετανική εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Ελλάδα ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστά που θα τους παρέχουν μια άνετη αυτοδυναμία στο νέο συσχετισμό δυνάμεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν πλέον ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος στην εφαρμογή του μνημονίου ενώ στελέχη του ΔΝΤ σημειώνουν ότι όποια κυβέρνηση προκύψει δεν θα έχει περιθώρια ελιγμών ή παρεκκλίσεων από το πρόγραμμα λιτότητας.


 Οι Financial Times σχολιάζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα έχουν τη στήριξη της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Ανάλογου ύφους είναι και τα σχόλια του συντάκτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το δημοσίευμα επικαλείται δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό που ενδεχομένως να κυμανθεί στο 38% και το οποίο αντιστοιχεί σε μια ισχνή πλειοψηφία εδρών στο Κοινοβούλιο.

Η πιθανότητα σχηματισμού αδύναμης κυβέρνησης προτάσσεται από το Reuters ως φόβος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ στέλεχος της Bank of America προτείνει διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα σε περίπτωση «μετεκλογικής πολιτικής παράλυσης».

«Κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» σημειώνει ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου που θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Από την άλλη πλευρά ο συντάκτης του αμερικανικού πρακτορείου εκτιμά ότι αν οι δανειστές της Ελλάδας επιδείξουν ακαμψία προς την Ελλάδα τότε οι τριγμοί δεν θα πλήξουν μόνο τη χώρα αλλά συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μέρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ...θα είναι οι ελληνικές εκλογές, όπως επισημαίνει ο γερμανικός τύπος με πιθανότερο νικητή το Σαμαρά αλλά με άγνωστο το κυβερνητικό κομματικό σχήμα. Τελικό διακύβευμα, η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι αρθρογράφοι των γερμανικών εφημερίδων την προεκλογική καμπάνια στην Ελλάδα και προσπαθούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών σε συνδυασμό και με την έκβαση του δεύτερου γύρου στη Γαλλία.

«Θα έρθει η σωτηρία»;

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει σήμερα σχεδόν ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα της στις βουλευτικές εκλογές με την επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αλλαγών.

Σαμαράς πρωθυπουργός, αλλά με ποιούς εταίρους;« Από την Ελλάδα αυτές τις μέρες έρχονται και καλές ειδήσεις» παρατηρεί ο αρθρογράφος. «Ένας πρώην υπουργός προφυλακίστηκε με την κατηγορία της διαφθοράς, ο πρώην πρόεδρος της ΑΣΠΙΣ καταδικάστηκε με την ίδια κατηγορία, λίγο έξω από την Αθήνα δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες, όταν οι Έλληνες τα ζητούσαν εδώ και χρόνια; Τώρα καταλαβαίνουμε ότι γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, οι πιο σημαντικές από την πτώση της δικτατορίας σε μία περίοδο της πιο βαθιάς ύφεσης που έζησε η χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» παρατηρεί η εφημερίδα.

Ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι πολιτικοί για πρώτη φορά δεν κάνουν προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, παρά μόνο μέσω από τους τηλεοπτικούς δέκτες από φόβο μήπως δεχθούν ντομάτες, γιαούρτια και σάπια πορτοκάλια στο κεφάλι. « Η οργή είναι μεγάλη στη χώρα και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι και μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν και το μεγάλο ερώτημα θα παραμείνει, αν θα έρθει ποτέ η σωτηρία για την Ελλάδα».

Ολόκληρη σελίδα στις ελληνικές εκλογές αφιερώνει και η γερμανική έκδοση των Financial Times με τίτλο «ο εφιάλτης της ακυβερνησίας». Ο αρθρογράφος προβλέπει ότι επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, όμως χρειάζεται εταίρους από πλειάδα μικρών κομμάτων, όπως επισημαίνει. «Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες με ένα μείγμα οργής και απογοήτευσης» σημειώνει. «Προς ψήφιση είναι το πρόγραμμα λιτότητας που υπέγραψαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όμως τελικά το διακύβευμα είναι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας και η παραμονή της χώρας στο ευρώ» καταλήγει.

«Χώρα των απείθαρχων ψηφοφόρων»

Οργή επειδή υπέγραψαν τα μέτρα λιτότηταςΗ εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit αναλύει όλο το αντιμνημονιακό μπλοκ κομμάτων, από το ΚΚΕ μέχρι τη Χρυσή Αυγή.

Παρουσιάζει τους αρχηγούς και τα χαρακτηριστικά τους και επισείει τον κίνδυνο κατάρρευσης των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κόμματων για να συνασπιστούν. «Όταν οι Έλληνες ξυπνήσουν μετά την 6η Μαΐου θα έχει τελειώσει μια ολόκληρη εποχή» υποστηρίζει ο σχολιαστής της. «Οι κομματικές δυναστείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θα υπάρχουν πια, γιατί τους αποδίδεται ευθύνη για την πολιτική λιτότητας, τη διαφθορά αλλά και το νεποτισμό. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν διψήφια ποσοστά στα κόμματα διαμαρτυρίας. Στο Κοινοβούλιο θα σχηματιστεί μια αντιπολίτευση που δεν θα έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες» σημειώνει η εφημερίδα.

Ως «χώρα των απείθαρχων ψηφοφόρων» παρουσιάζει το εκλογικό σώμα ο ανταποκριτής της εφημερίδα TAZ στην Αθήνα Γιάννης Παπαδημητρίου. Αναφέρεται στις σφυγμομετρήσεις που δεν δίνουν πάνω από 40% των ψήφων στα άλλοτε μεγάλα κόμματα και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος από την ενίσχυση της δύναμης των αντιμνημονιακών κομμάτων.

Σε ένθετο δημοσίευμα από τις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι μετά τις εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει και πάλι δημόσιος διάλογος για την έξοδο ή όχι της χώρας από το ευρώ. «Σε περίπτωση νίκης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής της, «υπάρχει το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Η απόφαση δεν πρόκειται καν να ληφθεί στην Αθήνα. Εάν οι πιστωτές της -κυρίως οι Γερμανοί- αμφισβητήσουν την εφαρμογή του μνημονίου, τότε θα κλείσουν τη στρόφιγγα οικονομικής ενίσχυσης» παρατηρεί ο γερμανός αρθρογράφος.

ΑΠΕ/ΔΟΛ/Reuters/D.Welle
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ