2015-04-06 22:51:30
Φωτογραφία για Εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για την 74η Επέτειο από την κήρυξη του πολέμου της Γερμανίας κατά της Ελλάδας
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την 74η επέτειο από την ημέρα κήρυξης του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας, οργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους μαχητές του Ελληνικού Στρατού με θέμα: «Ιστορική μνήμη – Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές».

Στις ομιλίες τους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας είπαν τα εξής:

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Σεβαστοί Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης,

Κύριε  Πρόεδρε της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Mέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων,

Στρατηγέ,

Κύριε εκπρόσωπε της Ισραηλινής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα η παρουσία σας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  και σας καλωσορίζω εκ μέρους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.


Θέλω να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε με πολύ δουλειά και κέφι του Αναπληρωτή Υπουργού του κ. Ήσυχου τον οποίο και συγχαίρω. Είναι απλώς η αρχή πρωτοβουλιών που θα πάρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για την ανάδειξη των αγώνων του Έθνους που πέρα από τις ιστορικές μνήμες, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε κάθε στιγμή, ενώνουν τους Έλληνες.

 Είναι σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι το πεδίο ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής. Άλλωστε και στο Έπος του ΄40, οι Ένοπλες Δυνάμεις εξέφραζαν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το λαϊκό αίσθημα.

         Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο καταστροφικότερος και πλέον φονικός πόλεμος της νεότερης Ιστορίας, επέφερε τα χειρότερα δεινά που γνώρισε η ανθρωπότητα, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα. Τα αίτια του Πολέμου, αποδίδονται σε ευρύτερες πολιτικές και ιδεολογικές εντάσεις, ανταγωνισμούς δυνάμεων και συμφερόντων, εθνικιστικές επιδιώξεις, εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών καθεστώτων και ρεβανσισμό. Κυρίως, αποδίδεται στην καταστροφική μανία των ναζί.

Βασική, παράμετρος υπήρξε η επιθετικότητα των μεγάλων δυνάμεων του Άξονα, ιδιαίτερα εκείνη της γερμανικής ηγεσίας, η οποία παγίδευσε τον λαό σε σοβινιστικές ιδεοληψίες για αποκατάσταση της τραυματισμένης εθνικής αξιοπρέπειας, από τις ολέθριες γι’ αυτόν συνέπειες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνέπειες οι οποίες φαίνεται ότι δεν δίδαξαν  εκείνους που ζήτησαν εκδίκηση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι πληγές που άφησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, ήταν αναμφίβολα τεράστιες. Αρκεί να αναλογισθούμε απλώς ότι, για λόγους εξασφάλισης περαιτέρω «εθνικού ζωτικού χώρου», η Ευρώπη έφτασε να θρηνήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ψυχές. Παράλληλα, δεν πρέπει και να λησμονήσουμε ότι το πλήγμα που κατέφερε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος στο αίσθημα δικαίου και ανθρωπιάς ήταν συγκλονιστικό, αφού πανανθρώπινες αξίες, με διαχρονικό χαρακτήρα, χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η Ελλάδα πλήρωσε δυσανάλογα βαρύ τίμημα, για το μέγεθός της, στα πλαίσια του ευρύτερου αυτού ανταγωνισμού συμφερόντων. Δέχθηκε τα συντονισμένα πυρά δύο υπερδυνάμεων και βυθίστηκε στην καταστροφή, τη δυστυχία, το λιμό και την ανέχεια για αρκετά χρόνια.

 Και δεν έφτασε μονό αυτό, αλλά είχαμε και πράξεις του ελληνικού δράματος, κάθε μια ξεχωριστή, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στο Λεβίδι, στον Κάνδανο και σε τόσες άλλες περιοχές και χωριά, με εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού, πυρπολήσεις σπιτιών και ολοκληρωτική καταστροφή. Μιλώ γι΄ αυτή την μαύρη περίοδο της κατοχής, την περίοδο των θυσιών, του αίματος, των δακρύων, των εκτελέσεων και των ομαδικών τάφων.  Μιλώ για τα θύματα των βαρβάρων με μελανούς χιτώνες και σβάστικες, που αιματοκύλισαν την Ευρώπη και την ανθρωπότητα και βίασαν κάθε ιδανικό και κάθε ανθρώπινη αξία.

Ο τόπος μας πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο τα ναζιστικά εγκλήματα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και σήμερα νοσταλγοί του Χίτλερ, νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, και το χειρότερο, προσπαθούν να καπηλευτούν και να διαστρέψουν, διότι περί διαστροφής πρόκειται, κάθε έννοια αγάπης προς την πατρίδα.

Τέτοια φαινόμενα εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και στην πατρίδα μας και είναι φαινόμενα τα οποία αφορούν το σύνολο του έθνους.

           Η Ελλάδα, παρά τις τρομερές πληγές που υπέστη, εξήλθε νικήτρια από τον Πόλεμο. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία διασφαλίστηκαν από τις συμμαχικές νίκες, αλλά κυρίως από τον αγώνα του ελληνικού λαού. Τον δικό σας αγώνα, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

 Γι αυτό και οι σύμμαχοι ανεγνώρισαν την ελληνική συνεισφορά, και μεταπολεμικά στήριξαν την προσπάθεια της χώρας να πορευθεί την οδό της ανάπτυξης και της ευημερίας. Να συμμετάσχει, επίσης, στους μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς και «να βρει το βηματισμό της» πλάι στις υπόλοιπες δημοκρατίες της Ευρώπης.

Και αυτά δεν μας τα χάρισαν. Αντιθέτως, γνώριζαν ότι η σημερινή Ευρώπη δημιουργήθηκε πάνω στις τρομακτικές εμπειρίες του πολέμου και των βίαιων καθεστώτων, όπως του Ναζισμού και του φασισμού. Γνώριζαν, ότι η Ελλάς είχε προσφέρει τα πάντα, και είχε θυσιάσει τα πάντα, ώστε η Ευρώπη να είναι σήμερα ένας μεγάλος χώρος ειρήνης και δημοκρατίας. Γνώριζαν, ότι ανέκαθεν η Ελλάς ήταν ο προμαχώνας και το σύνορο του Πολιτισμού. Δεν πρέπει να λησμονείται αυτό από κανέναν. Μας χρωστάνε πολλά που σίγουρα δεν αποτιμώνται σε Ευρώ.

Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, επώδυνος για τον πολυβασανισμένο ελληνικό λαό. Είχε όμως ο λαός μας μία σημαντική ιδιότητα που του επέτρεψε να αναθαρρήσει και να ανακτήσει την ελευθερία του: αναφέρομαι  στο υψηλό εθνικό του φρόνημα, το φρόνημα του «εν ελευθερία πολιτεύεσθαι», που δεν το παρέδωσε σε καμιά κατοχή.

Ένα φρόνημα που και σήμερα παίζει το δικό του ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Είχαμε τους μάρτυρες, που η θυσία τους, λειτουργεί σαν άξονας αναφοράς της ευθύνης της δικής μας, ως πολίτες τούτου του τόπου, μέτρο για να συγκρίνονται και να αξιολογούνται οι πράξεις μας ή οι παραλήψεις μας.

Υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο ηθικό, πολιτικό αλλά και οικονομικό χρέος, που είναι οι αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό. Οι οφειλές στη χώρα μας από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Υπάρχουν καινούργια στοιχεία για την ελληνική δικονομία αλλά και για το διεθνές δίκαιο, που μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Δεν θα κάνουμε πίσω σε απαράγραπτες αξιώσεις προς τον ελληνικό λαό και θα θέσουμε το θέμα με όρους που ανταποκρίνονται στη λογική.  Δεν υπάρχει τίποτα κοινό με το θέμα του χρέους της Ελλάδας, εδώ πρόκειται για την ιστορική μνήμη και τη δικαίωση. Εμείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε ξεκινήσει αυτό το έργο, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Ήσυχο.

Τα στοιχεία που έχουν προκύψει ,ιδίως από τα στοιχεία της Βέρμαχτ που πήραμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι συγκλονιστικά.

Αναφέρονται σε κάθε χωριό, αναφέρονται σε κάθε πόλη, αναφέρονται σε πρόσωπα, αναφέρονται σε οικογένειες. Είναι τέτοια στοιχεία τα οποία υποχρεώνουν, όλες οι υποθέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν δικαστεί, να ξανανοίξουν και όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι στην διάθεση  των τοπικών πληθυσμών υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Θέλω, κλείνοντας, να αφιερώσουμε σε όλα θύματα του ναζισμού και του Πολέμου αυτού, ως ελάχιστο φόρο τιμής, και τη σημερινή εκδήλωση που φέρνει μνήμες κοινές στο μυαλό και την καρδιά όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Τονίζει τη σημασία της συνεννόησης καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων που αναφύονται στην διεθνή πολιτική σκηνή. Άλλωστε και  η ίδια η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποδεικνύει ότι η αλαζονεία της ισχύος, ειδικά όταν εκδηλώνεται στις σχέσεις μεταξύ κρατών, εκτρέφει εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα, που έχουν ολέθριες συνέπειες για τις κοινωνίες και τα άτομα. 

Σας ευχαριστώ πολύ».       

Κ. ΗΣΥΧΟΣ: «Σας καλημερίζουμε σε μια πρώτη προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  προκειμένου το τεράστιο θέμα που αφορά την ιστορική μνήμη , την τεκμηρίωση των εγκλημάτων, των οικονομικών και ανθρώπινων εγκλημάτων που έλαβαν χώρα το ’41-44 στην πατρίδα μας και είναι μια πρώτη προσπάθεια, να έρθει στην επιφάνεια, όπως τόνισε και ο Υπουργός πριν. Η προσπάθεια αυτή θα έχει μια συνέχεια.

Η συνέχεια αυτής της προσπάθειας δεν θα μείνει κλειστή στις αίθουσες των Πανεπιστημίων  ή διαφόρων φορέων ή άλλων κέντρων εντός της χώρας, αλλά φιλοδοξούμε αυτή τη προσπάθεια να ανοίξει τα φτερά της σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα στην ελληνική νεολαία, η οποία πρέπει να πάρει κάποια μηνύματα - από αυτή την επέτειο που έχουμε σήμερα και στις 27 του Απρίλη, με την εισβολή των στρατευμάτων της Βέρμαχτ στην Αθήνα - τα οποία θα της δώσουν όραμα για το σήμερα και το αύριο.

Ένα όραμα για μια Ευρώπη χωρίς ναζισμό και φασισμό, χωρίς πολέμους, μια Ευρώπη με οικονομική και κοινωνική συνοχή, τέτοια  που δεν θα διαιρεί τους λαούς σε προνομιούχους και μη. Όπου και σήμερα ακόμα, στην καρδιά της Ευρώπης, στη σημερινή Ουκρανία - μεγάλα γεωπολιτικά συμφέροντα λαμβάνουν χώρα εκεί - βιώνουν έναν πόλεμο. Ένας πόλεμος που δεν γίνεται μόνο στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά λαμβάνει χώρα και στην Βόρεια Αφρική, στην μαρτυρική Παλαιστίνη, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι ο  νέος κίνδυνος του τζιχαντισμού,  που περικλείει τη Μεσόγειο σε μια σφικτή θηλιά μεγάλων κινδύνων και μεσαιωνικών αντιλήψεων για την ανθρωπότητα.

Επομένως το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, είναι ότι μια χώρα που δεν έχει ιστορική μνήμη, δε μπορεί να έχει παρόν και μέλλον. Με αυτή την έννοια, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ, διότι θα αποτελείτε μέρος αυτής της προσπάθειας, και όχι μόνο εσείς. Θα αποτελείτε μέρος μιας προσπάθειας η οποία θα αναδείξει το δράμα που έζησε αυτός ο λαός σε όλες τις διαστάσεις του, χωρίς κανένα μήνυμα μισαλλοδοξίας προς τον γερμανικό λαό.

Αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα, διότι πολλές φορές, κάποιοι, μπορεί να θεωρούν ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις ή προσπάθειες ή στρατηγικές μια νέας πολιτικής ηγεσίας, εντάσσονται σε μια προσπάθεια εκδικητικής ιστορικής μανίας. Σε καμία περίπτωση. Η προσπάθειά μας είναι να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, οι πληγές οι οποίες παραμένουν ακόμα ανοικτές. Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και στο μαρτυρικό Δίστομο και σε τόσες άλλες μαρτυρικές πόλεις και χωριά της πατρίδας μας. Γι αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία και θα ήθελα να συγχαρώ την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, η οποία κάνει μια τιτάνια προσπάθεια αυτό το διάστημα, προκειμένου, όχι μόνο να έχει ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση 400.000 εγγράφων που αποκομίσαμε και αποκτήσαμε από την Διεύθυνση των κρατικών αρχείων των ΗΠΑ, αλλά για να μπορέσουμε αυτά τα αρχεία  και αυτή την ιστορική αλήθεια ,κυρίως να την μοιραστούμε με τον γερμανικό λαό και τους  άλλους λαούς της Ευρώπης.

Η προσπάθειά μας στοχεύει ώστε αυτά τα αρχεία να είναι ανοιχτά σε όλους. Ανοιχτά στην έρευνα, την κοινωνική, την ιστορική, την κοινωνιολογική και να εναρμονιστεί αυτή η έρευνα με τους σημερινούς κινδύνους που  λαμβάνουν χώρα και στην ήπειρό μας. Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσω, ότι είναι μια τιτάνια προσπάθεια αυτή που γίνεται, διότι μέσα και από το διαδίκτυο, ελπίζουμε διαδραστικά, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, με ξένα πανεπιστήμια, με μεγάλους φορείς και  μικρούς φορείς στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, ο καθένας να μπορεί να αντλεί την όποια πληροφορία αφορά την περίοδο της Κατοχής.

Ξέρετε, από τότε που ξεκινήσαμε, μας πλημμύρισαν με τηλέφωνα και γράμματα. Ορισμένα από αυτά ανώνυμα και άλλα επώνυμα, επιστολές απλών ανθρώπων, πολίτες που κρατούσαν σφιχταγκαλιασμένοι για δεκαετίες, γράμματα συγγενών που χάθηκαν και στο ολοκαύτωμα. Ακόμα και Ελληνοεβραίοι συμπολίτες μας, μας έστειλαν γράμματα και μας λένε ότι είναι στη διάθεσή μας. Τα τελευταία γράμματα που μπόρεσαν και φυγάδευσαν από ορισμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έρχονται σήμερα σε αυτό το υπουργείο, όλα αυτά τα γράμματα του ελληνικού λαού, προκειμένου αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με τη στρατηγική να έχουμε κάποια στιγμή και στο Πολεμικό Μουσείο τέτοια εκθέματα, που συνθέτουν όχι μόνο την ιστορική διαδρομή κάποιας οικογένειας ή κάποιων πολιτών ή κάποιων μαχητών αλλά είναι όλα αυτά ένα ψηφιδωτό ενός λαού, του ελληνικού λαού.

Θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι και στις 27 Απρίλη αλλά και στην προσπάθεια που κάνουμε με το Υπουργείο Μεταφορών και άλλα Υπουργεία προκειμένου αυτό το διάστημα που ολόκληρη η Ευρώπη γιορτάζει τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη που κορυφώνεται στις 9 Μαΐου, να είναι μία ημέρα μνήμης και ημέρα αγώνων εναντίον του νεοφασισμού και του νεοναζισμού. Οι νέοι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις κοινωνίες μας δεν είναι κίνδυνοι ή ατυχήματα της ιστορίας, είναι πτυχές και πλευρές που φωτίζουν ότι το λίπασμα για να μπορούν να ανθούν οι ιδέες του μίσους πολλές φορές βρίσκονται και στις απαράδεκτες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που περιθωριοποιούν ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να παλέψουμε όλοι μαζί σε έναν ενωτικό αγώνα που δεν χωράει κομματικά κουτάκια ή κομματικές συνειδήσεις ή κατακερματισμό κομματικών αντιλήψεων, αλλά για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε ένα τέτοιο μήνυμα, ώστε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο για δεκαετίες τώρα κάνει μία δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια μαζί με όλους τους φορείς, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δικηγόρων, δημάρχους των μαρτυρικών πόλεων, ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιστορικούς, ερευνητές, απλούς ανθρώπους και κυρίως οι αγωνιστές, οι εναπομείναντες αγωνιστές, οι λίγοι που πλέον είναι οι τελευταίοι που αυτά τα χρόνια συνεχίζουν μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής τους να αγωνιούν και να αγωνίζονται για αυτή την ιστορική, νομική δικαίωση.

Θα ήθελα τελειώνοντας, εκ μέρους όλης της πολιτικής ηγεσίας, να μεταφέρετε αγαπητοί φίλοι του Εθνικού Συμβουλίου στον πρόεδρό σας τον Μανώλη Γλέζο τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο της Μπούμπας, της αγαπημένης του αδερφής, σήμερα, και να του πείτε ότι έχει περάσει πολλά, συνεχίζει να περνάει πολλά, αλλά στο πρόσωπό του είναι ένας ολόκληρος λαός που ακόμα είναι έφηβος, οραματίζεται και αγωνίζεται.

Να είστε καλά».

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: «Τιμούμε σήμερα και τιμήσαμε και χθες στην περιοχή των Οχυρών στη Βόρεια Ελλάδα αυτούς που αντιστάθηκαν, αυτούς που με αξιοπρέπεια στάθηκαν απέναντι σε υπέρτερο αντίπαλο και έδωσαν το παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Τιμούμε τους 76.000 στρατιωτικούς μόνιμους και στρατεύσιμους που έπεσαν ή τραυματίστηκαν στον αγώνα απέναντι στον ιταλικό φασισμό και στο γερμανικό ναζισμό.Τιμούμε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης που με γενναιότητα αντιμετώπισαν τον εχθρό στο εσωτερικό της χώρας και τιμούμε αυτούς που αντιστάθηκαν στις διακρίσεις ή υπέκυψαν στις γενοκτονίες απέναντι στον ολοκληρωτισμό.

Σήμερα αυτά τα μηνύματα είναι και επίκαιρα και χρήσιμα. Οι παραδόσεις αυτές ενισχύουν τις σημερινές αντιστάσεις του λαού μας απέναντι στις πρακτικές της ισοπέδωσης και της λιτότητας. Δημιουργούμε στις τωρινές συνθήκες τις βάσεις για να μην δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας ώστε να έχει και γνώση και θέληση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τα ξαναδούμε και ο αγώνας αυτός ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολος, θα είναι διαρκής αλλά τελικά θα τον κερδίσουμε».

           

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ταφύλλη».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ