2015-04-07 10:27:59
Φωτογραφία για Λύση μέσω ΕΚΤ για ρευστότητα από την Κυβέρνηση - Αύξηση του ΦΠΑ
Προσωρινή λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους Η λύση αυτή δεν θα αφορά στην καταβολή της δόσης ή ενός μέρους της δόσης, αλλά σύμφωνα με κορυφαίες πηγές της κυβέρνησης και του Μαξίμου, τη χαλάρωση του πλαφόν για την έκδοση εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ, ώστε να σταματήσει ο κίνδυνος στο διάστημα που απομένει ως την ολοκλήρωση του τετραμήνου να βρεθεί η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμής και να πάρει ανάσες η οικονομία.

Η λύση αυτή, όπως θεωρούν στην κυβέρνηση, έχει σχεδόν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών στη διαπραγμάτευση που γίνεται με τους θεσμούς και που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνεχίζεται και εξ’ αποστάσεως.

Από τα Euroworking group που θα γίνουν τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη περιμένει διαπιστώσεις σε θετική κατεύθυνση, που θα διευκολύνουν το συμβούλιο της ΕΚΤ, ενδεχομένως και άμεσα, να αποφασίσει μια αύξηση του πλαφόν των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.


Στη συμφωνία αυτή θεωρείται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το ΔΝΤ, που εκ του καταστατικού του είναι υποχρεωμένο να επιμείνει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι’ αυτό, ένας από τους στόχους της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον ήταν να πείσει το ΔΝΤ να δεχτεί μια παράταση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να μην τορπιλίσει το αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν στο Real.gr, ότι το κλειδί είναι η στάση της ΕΚΤ και ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ανακοίνωση π.χ από έκτακτο Eurogroup, ανάλογο με αυτό της 8.12.2014, που έλεγε ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ώστε πατώντας πάνω σε αυτό να μπορεί το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο παρεμπιπτόντως συνεδριάζει τη Μεγάλη Πέμπτη, να μπορέσει να ερμηνεύσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε πρόγραμμα, και να ανοίξει την στρόφιγγα της ρευστότητας, είτε μέσω άρσης των περιορισμών για τα έντοκα, είτε με επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η εναλλακτική θα ήταν μια απόφαση του Eurogroup, που θα διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και θα συνιστά εκταμίευση, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς προϋποθέτει όχι μόνον να έχουν συμφωνηθεί αλλά και να νομοθετηθεί συγκεκριμένα μέτρα.

Η όποια συμφωνία πάντως, θα αφορά σε δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην πλευρά των εσόδων, τα δύσκολα όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέλει η κυβέρνηση να πάνε το καλοκαίρι.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πάντως χθες ότι θα υπάρξει κατάληξη και ότι αυτή θα είναι θετική: «Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε μια λύση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Μάρδας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, κάτι με το οποίο διαφώνησε εμφατικά στην εκπομπή enikos ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμμένος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από το εξωτερικό αυξάνονται. Είναι ενδεικτικές οι χθεσινές διαρροές του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Στις, ο οποίος ζήτησε μετά τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, να «δεσμευτεί πλήρως» η ελληνική πλευρά στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ