2015-04-10 10:28:31
Φωτογραφία για ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ Η... «ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ» ΣΟΪΜΠΛΕ
«Σιγή ιχθύος» τηρεί τις τελευταίες ημέρες ο κατά τα άλλα λαλίστατος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε για την πορεία των τεχνικών συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς. Ενδεικτική της στάσης του Βερολίνου είναι η λακωνική δήλωση που έκανε χθες Μ. Πέμπτη η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, «εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Φον Τισενχάουζεν.

''Φειδωλό παραμένει τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο στο σχολιασμό της πορείας των διαπραγματεύσεων. Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στάσης της Γερμανίας;''Πράγματι, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στο EuroWorkingGroup τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, φαίνεται να παραμένουν, ενώ απομακρύνεται από τον ορίζοντα η ελληνική προσδοκία για τμηματική συμφωνία και συνεπώς τμηματική απελευθέρωση της δόσης, με τους εταίρους να επιμένουν στην λύση της συμφωνίας πακέτου.


Και ενώ ο γερμανικός Τύπος μιλούσε χθες Μ. Πέμπτη, για σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, το ίδιο το Βερολίνο παραμένει φειδωλό στις δηλώσεις αλλά και τις διαρροές. Βρισκόμαστε, θα έλεγε κανείς, αρκετά μακριά από εκείνες τις πύρινες παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα της προηγούμενης περιόδου. Τι σημαίνει όμως αυτή η αλλαγή στάσης της Γερμανίας;

Η κακή χημεία Σόιμπλε-Βαρουφάκη και η παρέμβαση Μέρκελ

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Ελλάδας ξεκίνησαν σε μια συγκυρία κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος είχε ένα ακόμη σοβαρό θέμα στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής: Τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανίας. Το βάρος της διαπραγμάτευσης έπεσε αναπόφευκτα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Από τις πρώτες όμως μεταξύ τους συναντήσεις, ήταν σαφές ότι η χημεία του κ. Σόιμπλε με τον κ. Βαρουφάκη ήταν κακή. Κάθε συνάντηση δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα έλυνε, ενώ Αθήνα και Βερολίνο άρχισαν να εμπλέκονται σε μια διαδικασία σκληρών ρητορικών αντιπαραθέσεων, αιτιάσεων και ανταπαντήσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις παραβίαζαν ακόμη και το στοιχειώδες fair-play της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η επταμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες αλλά κυρίως η πρόσκληση της κ. Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό και η επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνου ήταν ουσιαστικά το σημείο καμπής για μια αλλαγή στρατηγικής του Βερολίνου. Οπαδός του Realpolitik, του χρήσιμου και όχι του αρεστού ή του επιθυμητού, η κ. Μέρκελ ανέλαβε προσωπικά να χαμηλώσει τους τόνους, χωρίς όμως να χαμηλώσει και τις απαιτήσεις προς την ελληνική πλευρά.

Το παιχνίδι του Βερολίνου

«Δεν αποφασίζει η Γερμανία, αλλά η Ευρωζώνη», είχε δηλώσει η κ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ίσως αυτή η φράση να συνοψίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πως τοποθετείται το Βερολίνο απέναντι στις εξελίξεις, στην παρούσα φάση. Παραπέμπει σταθερά στις συμφωνημένες διαδικασίες, αποφεύγοντας, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας, να σχολιάσει υπέρ το δέον την πορεία των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο ή να αναλάβει το ρόλο και το κόστος του ρυθμιστή της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια όμως στιγμή, Γερμανοί αξιωματούχοι απαντούν με σαφήνεια στα διάφορα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα εκείνο των γερμανικών επανορθώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ ο οποίος την Μ. Τρίτη διατύπωσε έντονες επικρίσεις για τις ελληνικές διεκδικήσεις αναφορικά με τις γερμανικές επανορθώσεις, σημειώνοντας ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το ΔΝΤ στο ρόλο του σκληρού της διαπραγμάτευσης

Το ρόλο του σκληρού στη διαπραγμάτευση ανέλαβε ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το ΔΝΤ. Τα δημοσιεύματα για τι ζήτησε η κ. Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη δίνουν και παίρνουν, όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες διαψεύσεις από το υπουργείο οικονομικών. Ένα μήνυμα με νόημα, όμως, έστειλε η κ. Λαγκάρντ το βράδυ της Μ. Πέμπτης προς την ελληνική πλευρά: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποφέρει εάν αναγκαστεί να αθετήσει τις πληρωμές της και εξέλθει από την Ευρωζώνη, ενώ το νομισματικό μπλοκ είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοκ απ’ ότι ήταν τέσσερα χρόνια πριν», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε ακόμη λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, ενώ σημείωσε ότι θα επιδείξει διάθεση σεβασμού κάποιων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αποκλίσεις από τα μέτρα που θα πετύχουν τους στόχους του προγράμματος.

''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από το thetoc.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ