2015-04-18 22:47:05
Φωτογραφία για Ράγισαν καρδιές στον ΟΗΕ
Την απειλή παραπομπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ σε διεθνές δικαστήριο επισείουν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγινε σαφές από την κεκλεισμένων των θυρών παρουσίαση τεκμηρίων για εγκλήματα πολέμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον.

Σε μια συνεδρίαση με έντονα στοιχεία συναισθηματικής φόρτισης, τα μέλη του Συμβουλίου παρακολούθησαν βίντεο που έδειχνε την απεγνωσμένη αλλά ατελέσφορη προσπάθεια Σύρων γιατρών να πετύχουν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη τριών μικρών παιδιών, που είχαν πέσει θύματα επίθεσης με αέριο χλώριο, τον περασμένο Μάρτιο.

Μέλη του Συμβουλίου αναλύθηκαν σε δάκρυα, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Σαμάνθα Πάουερ. «Αν υπήρχαν στεγνά μάτια στην αίθουσα, εγώ δεν τα είδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα διπλωμάτης. «Οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν. Το μακρύ χέρι της δικαιοσύνης μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι όλοι εμείς εδώ θα επιθυμούσαμε, αλλά αυτό το ντοκουμέντο θα χρησιμοποιηθεί, κάποια στιγμή, σε κάποιο δικαστήριο», προσέθεσε αργότερα.


Τα τρία παιδιά, ηλικίας ενός, δύο και τριών ετών, όπως και οι γονείς και η γιαγιά τους, έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρμίν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, στις 16 Μαρτίου, όπως δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο διευθυντής του νοσοκομείου πεδίου μάχης, Μοχάμεντ Τενάρι. Ο Τενάρι ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου, υποβοηθούμενος από τον Ζαχέρ Σαχλούλ, πρόεδρο της Συροαμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, και τον Κουσάι Ζακαρία, διασωθέντα από προηγούμενη επίθεση με χλώριο, η οποία έπληξε την Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, τον Αύγουστο του 2013.

Περιγράφοντας τις αντιδράσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ζαχέρ Σαχλούλ δήλωσε στο BBC: «Ορισμένοι έκλαιγαν. Προφανώς, επηρεάστηκαν από αυτά που είδαν και άκουσαν. Πολλοί από αυτούς μίλησαν χωρίς διπλωματικές περιστροφές, χαρακτήρισαν εξοργιστικό αυτό που συνέβη και αξίωσαν την προσαγωγή των υπαιτίων στη διεθνή δικαιοσύνη».

Τόσο ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ όσο και οι ένοπλοι αντικαθεστωτικοί αρνούνται κατηγορηματικά ότι έκαναν χρήση χλωρίου ή άλλων χημικών όπλων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που μαίνεται εδώ και πέντε χρόνια. Η Ρωσία, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει πως η διάχυση χημικών αερίων έγινε με βόμβες που ρίχτηκαν από ελικόπτερα. Καθώς οι αντάρτες δεν διαθέτουν ελικόπτερα, η αντιπολίτευση ενοχοποιεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Ωστόσο, η εκδοχή αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από ανεξάρτητους παρατηρητές. Αντιπροσωπεία του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) βρίσκεται στη Συρία για να διαπιστώσει τα πραγματικά γεγονότα γύρω από τις επιθέσεις με χλώριο, αλλά δεν έχει εξουσιοδότηση να εντοπίσει τους υπαίτιους. Η χρήση χλωρίου σε πολεμικές επιχειρήσεις απαγορεύεται βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση Ασαντ, το 2013.

Διαβουλεύσεις

Περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στον συριακό εμφύλιο. Τον ερχόμενο μήνα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, θα αρχίσει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, όπως και με ξένες δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή, για την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ